Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Η Ρωσία ανησυχεί σοβαρά για τα σχέδια περί «Μεγάλης Αλβανίας»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από Factorx |

lavrov234
Η Ρωσία ανησυχεί σοβαρά για τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, περί κατάργησης των συνόρων, μεταξύ των περιοχών των Βαλκανίων, όπου κατοικούν αλβανικοί πληθυσμοί. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι στη δήλωση αυτή πρέπει να υπάρξει η δέουσα αντίδραση, πρωτίστως από την πλευρά της ΕΕ, αλλά και από την πλευρά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς.
«Προς το παρόν, παρόμοια αντίδραση δεν ακούσαμε. Ελπίζω ότι χωρίς δημόσιες δηλώσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η απαραίτητη εργασία με την αλβανική ηγεσία γίνεται σχετικά με το θέμα αυτό», είπε ο κ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι συζητά το ζήτημα του Κοσόβου, τόσο με Ευρωπαίους, όσο και με Αμερικανούς ομολόγους του. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «αρκετά μη εποικοδομητική» της στάση της ηγεσίας της Πρίστινα, η οποία δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και των διεθνών παραγόντων, που εργάζονται στο Κόσοβο, και κάλεσε «να μην υποκαθίστανται οι δικαιοδοσίες της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο από οποιουσδήποτε άλλους μηχανισμούς».
Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, η Ρωσία, όπως και πολλές άλλες χώρες, κατέθεσε στοιχεία και θα συμμετάσχει στις ακροάσεις του Δεκεμβρίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά τη συζήτηση της προσφυγής της Σερβίας κατά της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Αλβανία, καθώς και το Κόσοβο και τμήμα της “Μακεδονίας”, όπου διαμένουν κυρίως Αλβανοί, οφείλουν να ανοίξουν τα σύνορα και να ενεργοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ των Αλβανών». Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, «ορισμένοι Αλβανοί ονειρεύονται από καιρό τη δημιουργία της λεγόμενης μεγάλης Αλβανίας, η οποία συμπεριλαμβάνει την ίδια την Αλβανία, το Κόσοβο, τη ΠΔΓΜ, την ελληνική περιφέρεια της “Τσαμουριάς” και ορισμένες ακόμη περιοχές».
σσΟ: Μην ανησυχείτε βρε, τον αγωγό ποιό εύκολα θα τον φτιάξετε με Θράκη Αλβανική!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ