Τότε που όλοι επιθυμούσαν την αναβάθμιση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλάει ο ηγεμών και όλοι σούζα. Το χρονικό μιας πολιτικής “κυβίσθησης” από το Ταχάλια.

temp508

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, το 1995, όταν Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης ήταν ο Ντίνος Τριαρίδης, πρόεδρος των Σκοπίων ήταν ο Κίρο Γκλιγκόρωφ και τοτε θεωρούσαμε αδιάλλακτους τους Σκοπιανούς. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι (και άσχετοι με το “μακεδονικό”, που λένε ότι χάθηκαν ευκαιρίες. Οι Σκοπιανοί ήταν πάντοτε αδιάλλακτοι και έτσι τους αποκαλούσαν και οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πάντοτε!). Και όλοι εκτιμούσαν ότι το ΥΜΑΘ πρέπει να αναβαθμιστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ:

“Χαίρομαι κάθε φορά που βρισκόμαστε εδώ, εργάσιμη μέρα και επισήμως, στην Αίθουσα Τύπου του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, κάτω από τη φιλοξενία του Υπουργού κ.Τριαρίδη. Εχουμε και το Νομάρχη, τον κ. Κοντομάρη, σήμερα. Και χαίρομαι, διότι είναι πάντοτε μια ικανοποίηση για τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης, να βλέπουν, έστω και φευγαλέα, δραστηριότητες της πρωτεύουσας να διεξάγονται εδώ. Το λέω, παρ’ότι είναι κοινότυπο, γιατί μου αρέσει να το λέω αυτό. Σας ακούω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά απ’αυτή την εισαγωγή κ.Υπουργέ, μήπως μπορούμε να πούμε κάτι για την αναβάθμιση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης;
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η πρώτη αναβάθμιση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης είναι ότι έχει έναν υπερδραστήριο και ικανότατο Υπουργό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα γίνει σήμερα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ.Σημίτη;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά και τη χθεσινή ομιλία του κ.Γκλιγκόροφ στη Βουλή του, φαίνεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια και φαίνεται πως και “ο κύβος ερρίφθη”. Ο Γκλιγκόροφ γυρίζει πίσω σε μια παλιά του πρόταση. Αυτή της συνυπογραφής συμφωνίας για το απαραβίαστο των συνόρων -το θέλει πολύ- διότι έτσι συνυπογράφει στην περίφημη Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Θέλει να είναι παράγων στην περιοχή, δεν δίνει, όμως, τίποτα. Και το ερώτημα είναι για ποιά νέα αμερικανική πρωτοβουλία ομιλούμε, τη στιγμή που δεν υπάρχουν περιθώρια, τουλάχιστον, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, έστω και της παραμικρής υπαναχώρησης του Γκλιγκόροφ.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν ξέρω σε ποιά νέα πρωτοβουλία αναφέρεστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’αυτήν που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ γνωρίζω ότι έχει ενεργοποιηθεί και πάλι η διαδικασία της μεσολάβησης, στο πλαίσιο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα του κ.Βανς. Αναμένεται να προβεί σε νέες ενέργειες ο κ.Βανς, στο πλαίσιο της εντολής που έχει. Και σας θυμίζω ότι όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο πολύ συγκεκριμένης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας έχει διατυπώσει μια δέσμη θέσεων, που τη γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Την έχουμε πει δημόσια, κατ’επανάληψη. Η δέσμη αυτή επιτρέπει την εξομάλυνση των σχέσεων, εφόσον γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις εκ μέρους των Σκοπίων. Η θέση μας για το όνομα και για τη σχέση που συνδέει το όνομα των Σκοπίων με την αναγνώριση των Σκοπίων εκ μέρους της Ελλάδας, είναι επίσης γνωστή και δεδομένη. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τις διακυμάνσεις των δηλώσεων του κ.Γκλιγκόροφ. Χαιρόμαστε όμως γιατί η προσοχή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει στραφεί ακριβώς εκεί που πρέπει να στραφεί. Δηλαδή, στην αδιαλλαξία του κ.Γκλιγκόροφ, την οποία, δυστυχώς, επέδειξε και στη Γενεύη.
Οχι μόνο μιλώντας σε εξωτερικά όργανα των Σκοπίων, αλλά στην επαφή του με τον κ.Γκάλι και τον κ.Βανς. Αυτό, μπορεί να σημαίνει κάτι, μπορεί να μην σημαίνει και τίποτε, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διπλωματικών επαφών. Εμείς, όμως είμαστε μια χώρα με παράδοση, μια χώρα με διπλωματική εμπειρία, μια χώρα που διατυπώνει με σοβαρότητα και ακρίβεια τη θέση μας. Και η θέση της είναι αυτή που έχει ειπωθεί δημόσια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανησυχεί η Κυβέρνηση για το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ, πλέον, στην Κροατία εναντίον των Σέρβων της Κράινα;
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό είναι μεγάλο θέμα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μείνουμε λίγο στο θέμα το προηγούμενο…στο ερώτημα του συναδέλφου, δηλαδή. Δεν περιμένουμε τίποτα στο ενδεχόμενο επίσκεψης του κ.Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια;
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, όλες οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να αποδώσουν και είναι ευπρόσδεκτες στο μέτρο που κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ. Και επίσης, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να είναι αποτελεσματικές και αποδοτικές, εάν αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση -η οποία είναι καλόπιστη και λειτουργική- και τα Σκόπια επιδεικνύουν απλώς την αδιαλλαξία τους. Χωρίς να έχουν τώρα και το πρόσχημα των επικείμενων, πριν από λίγο καιρό, εκλογών, που τελικώς διεξήχθησαν και έδωσαν μια πλειοψηφία στον κ.Γκλιγκόροφ και το κόμμα που τον υποστηρίζει -τη συνομοσπονδία κομμάτων που τον υποστηρίζει- ικανή να προβεί σε όλες τις αναγκαίες εσωτερικές ενέργειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αναγκάζετε να επανέλθω τώρα.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να επανέλθετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα απλοϊκό επιχείρημα των δυτικών φίλων μας, τόσο απλοϊκό, που καταντά και αφοπλιστικό. Εάν δεν υποστηρίξουμε τον κ.Γκλιγκόροφ, τότε, ενδεχομένως. “ανατινάζουμε” αυτή τη Δημοκρατία στον αέρα, διότι θα ενεργοποιήσουμε το Αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια. Είναι απλοϊκό μεν, δεν είναι έτσι, είναι αοφπλιστικό όμως, για την παγκόσμια κοινή γνώμη. Πώς απαντάμε εμείς σ’αυτό;
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά φιλική διάθεση απέναντι στο λαό των Σκοπίων. Η Ελλάδα γνωρίζει αυτό που γνωρίζει και ο λαός των Σκοπίων: ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μπορούν να είναι προνομιακές και αποδοτικές και αμοιβαία επωφελείς. Η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες των Σκοπίων. Καταγράφει, όμως, αποτελέσματα εκλογικών διαδικασιών. Γνωρίζουμε, λοιπόν, δύο απλά πράγματα: Πρώτον, ότι οι εκλογές έγιναν. Και δεύτερον, ότι υπάρχει στη Βουλή των Σκοπίων μια πλειοψηφία, η οποία μπορεί να λάβει κάθε αναγκαία απόφαση, πολιτικού ή πολιτειακού χαρακτήρα. Αυτό στο εσωτερικό γίγνεσθαι. Στο διεθνές επίπεδο, είχε διακοπεί η διαβούλευση, γιατί περιμέναμε τις εκλογές των Σκοπίων. Επανήλθε ο κ.Γκλιγκόροφ, επανήλθε αδιάλλακτος και ως εκ τούτου, έκθετος στα μάτια του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς είμαστε πιστοί στη διαδικασία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Εχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και έχουμε πει ποιό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε και ποιό είναι το όριο, πέραν του οποίου δεν μπορούμε να πάμε.
Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη του Υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ντίνου Τριαρίδη, στις 5-11-1995,
διαβάστε το βιογραφικό του σημερινού προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, όπου
Β. Ως Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης
Ανέδειξε το Υπουργείο ως τον βασικό θεσμό για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας και ως βασικό μοχλό ανάπτυξης του χώρου αυτού, δημιουργώντας το Ειδικό Συντονιστικό Συμβούλιο Μακεδονίας – Θράκης.
και τέλος
διαβάστε την πρώτη συνέντευξη Πετσάλνικου, την 28-1-1996

temp04

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ