Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

«Λά.ο.ς»: πολλαπλοί σφετερισμοί και καπηλείες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Του Θύμιου Παπανικολάου
  
          Αν εξετάσει κανείς την ιστορία θα διαπιστώσει ότι, κατά κανόνα, τα πιο αντιδραστικά και αντιλαϊκά κόμματα αυτοχαρακτηριζόντουσαν «λαϊκά».
 
          Ο Καρατζαφέρης κατασκεύασε ένα κόμμα πολλαπλής καπηλείας: τον «Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό».
 
          Το χαρακτηρίζει «λαϊκό» (σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση βρίσκεται απέναντι!!!) και το σχετίζει, σχεδόν το ταυτίζει, με την Ορθοδοξία (με ποικίλους αρχαιολάτρες και Σία!!!)…
 
          Εκεί, ωστόσο, που η καπηλεία και ο σφετερισμός των εννοιών παίρνει αυθάδεις μορφές παράκρουσης είναι η απαίτηση να τονίζονται τα αρχικά του κόμματός του  στη λήγουσα: «Λαός»!!!
         
          Εδώ πλέον δεν πρόκειται για έναν απλό χαρακτηρισμό, για μια ιδιότητα του κόμματος, αλλά για ένα «ουσιαστικό», για ένα «υποκείμενο» που ταυτίζεται με το «υποκείμενο» και την έννοια: «Λαός»!!!
 
          Το να ταυτίζεις βεβαίως το κόμμα σου με την έννοια του λαού είναι η μεγίστη πολιτική απάτη: Όχι απλώς αποτρόπαιος λαϊκισμός, αλλά και σφετεριστική αυθάδεια.
 
          Το να εξεγείρεσαι και να απαιτείς από τους άλλους να αποκαλούν τον «Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό»: «Λαός» και όχι «Λάος», αυτό είναι  ακραία δικτατορική αυθάδεια.
 
          Με ποια πολιτικά και ηθικά κριτήρια ή βάση ποίων γραμματικών κανόνων απαιτείται ο τονισμός στη λήγουσα και η μετατροπή του  «Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού» σε «Λαός»;
 
          Τέτοιες λεκτικές αλχημείες και χυδαία λαϊκίστικα τρικ μόνο ο Καρατζαφέρης είναι ικανός να κάνει…
 
          Και μην ισχυριστεί κάποιος το «δικαίωμα του αυτό-προσδιορισμού»: Είναι ένα σόφισμα πολλαπλής απάτης και αυτό:
 
          α). Η ονομασία του κόμματος (ο αυτό-προσδιορισμός)  είναι «Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός»: ένας διπλός σφετερισμός εννοιών!!!
          Τα αρχικά δεν είναι ονομασία…
 
          β). δεν μπορεί να αυτό-προσδιορίζεσαι πολιτικά και ηθικά με την έννοια «λαός», δεν μπορεί να ταυτίζεις την ονομασία σου με το ιστορικό και κοινωνικό υποκείμενο: Το λαό.
          Μια τέτοια πράξη είναι βέβηλη,  πολιτικά και ηθικά δόλια και απαράδεκτη.
         
          Αν δεχτούμε τέτοιου είδους απαράδεκτους αυτό-προσδιορισμούς, τότε θα πρέπει να δεχτούμε και τον αυτό-προσδιορισμό των Σκοπίων ως «Μακεδονία»: χαρακτηρίζεται από την  ίδια δολιότητα και αποκρουστική καπηλεία.
           Ορθά, συνεπώς, πράττουν όσοι δεν υποκύπτουν στις κουτοπόνηρες δολιότητες και επιμένουν στο «Λάος» και όχι στο «Λαός»…
Πηγή:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=21995#21995

ΔΗΜΟΦΙΛΗ