Λαυρεντιάδης. Το αίνιγμα και οι πιθανές απαντήσεις…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

lavrent
Στην πολύ καλή ανάλυση του antinews που ακολουθεί, βάλτε και τα νούμερα “99”, αδιαφορία για τα οικονομικά αποτελέσματα και τις ατασθαλίες συνεταίρων, για να κάνετε το παζλ πιό ενδιαφέρον.
Αν υπάρχει Όσκαρ επιχειρηματικότητας τότε ασυζητητί πρέπει να το πάρει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. «Ένας 37χρονος Έλληνας που έβαλε τα γυαλιά σε όλους του γκουρού των αγορών και των διεθνών επιχειρήσεων, ο καλύτερος εκπρόσωπος του καπιταλισμού», θα μπορούσε να γράφει το σημείωμα της Ακαδημίας που θα έδινε το Όσκαρ ή το Νόμπελ στον κ. Λαυρεντιάδη για το αντίστροφο deal με την πώληση και επαναγορά της εταιρείας Νεοχημική.
Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επενδυτικό fund Carlyle διαπραγματεύεται με τον Έλληνα επιχειρηματία για την πώληση της εταιρείας Luxco που ελέγχει το 100% της Νεοχημικής καθώς και των δανείων που έχει. Το τίμημα ανέρχεται σε 84 εκατ. ευρώ και είναι 3 ή 4 φορές μικρότερο από εκείνο το ποσό (πάνω από 500 εκατ. ευρώ για το 67%) που είχαν δώσει οι Αμερικανοί στον Λαυρεντιάδη για την αγορά της Νεοχημικής πριν από 1,5 χρόνο. Στη συνέχεια οι αγοραστές είχαν κάνει δημόσια πρόταση και έβγαλαν τη μετοχή από το ταμπλό. Τότε η Νεοχημική είχε 19 ευρώ η μετοχή και η συνολική αποτιμήσή της ανερχόταν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Τι έγινε και μέσα σε 18 μήνες απαξιώθηκε τόσο πολύ η εταιρεία ώστε να φτάσει πάλι στα χέρια του Λαυρεντιάδη με ένα ποσό της τάξης των 84 εκατ. Ευρώ; Πώς από μια εταιρεία που εμφάνιζε να έχει σημαντικά κέρδη πριν πωληθεί στο Carlyle Group βρέθηκε το 2008 να έχει ζημιές 56,6 εκατ. ευρώ, τζίρο 211 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 940 εκατ. ευρώ, δηλαδή μια εταιρεία στα όρια του «λουκέτου»;
Και γιατί ο Λαυρεντιάδης την ξανα-αγοράζει έστω κι αν το τίμημα είναι μικρό;
Οι Αμερικανοί λένε ότι μόλις πήραν στα χέρια τους την εταιρεία και την ερεύνησαν ανακάλυψαν ότι πολλά από τα οικονομικά στοιχεία ήταν πλαστά, υπήρχαν υπερτιμολογήσεις και γενικά μια κατάσταση… χάους αλά ελληνικά.
Ο Λαυρεντιάδης από την πλευρά του λέει ότι έδωσε μια δυναμική και υγιή εταιρεία και οι Αμερικανοί αλλάζοντας συνεχώς το management κατάφεραν να την διαλύσουν μέσα σε 18 μήνες.
Η αγορά μιλά για ένα distress deal, δηλαδή παίρνει ο Λαυρεντιάδης μια προβληματική εταιρεία για να την εξυγιάνει και να την πουλήσει εκ νέου. Άλλωστε, η πρόσφατη αγορά της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων έχει άμεση σχέση με τη Νεοχημική αφού μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό όμιλο στον τομέα των χημικών.
Εμείς πρέπει να τονίσουμε δύο πράγματα τα οποία δε σημαίνει ότι συνδέονται με τα παραπάνω:
1. Ο όμιλος Carlyle έχει σειρά από εταιρείες που ειδικεύονται σε πολλά αντικείμενα μεταξύ αυτών και το εμπόριο όπλων. Συνεταιράκια στην εταιρεία φέρεται να είναι και μέλη της οικογένειας Μπους. Το Group κατηγορήθηκε πολλές φορές για ξέπλυμα χρήματος και άλλες έκνομες ενέργειες.
2. Ο Λ. Λαυρεντιάδης θεωρείται ο πλέον ανερχόμενος επιχειρηματίας στην Ελλάδα και το νέο «τζάκι» στο χώρο των Media. Αγοράζει ότι «σαπάκι»- και όχι μόνο -βρει στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Ελέγχει τον Ρ/Σ Flash, έχει μετοχές στο Mega, στο Έθνος και την Ημερησία αφού διαθέτει πάνω από 12% των μετοχών του “Πήγασου” από τον Μπόμπολα. Έχει υπό τον έλεγχό του την Εσπρέσο και την Ισοτιμία. Έχει εξαγοράσει από τον ΔΟΛ την αγγλόφωνη “Athens News” και το περιοδικό “Free”. ¨Έχει αποκτήσει την City Press, έχει πάρε – δώσε με τους Αλαφούζους στον ΣΚΑΙ, κατέχει το πρώην TV Magic που πήρε από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Και το πρόσφατο; Μπήκε στον Ολυμπιακό με ποσοστό 10%, έχει σχεδόν το 50% της Καραϊσκάκης Α.Ε. που διαχειρίζεται το γήπεδο του Ολυμπιακού, έχει μπει και στη Θρύλος Α.Ε. Με λίγα λόγια είναι ο πρώτος συνεταίρος του Κόκκαλη στην ομάδα και βασικός διεκδικητής της επόμενης ημέρας στον Ολυμπιακό. Άρα ο Λαυρεντιάδης έχει πάρει θέσεις σε όλα τα κρίσιμα πόστα που “ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις” όπως λέει ο λαός. Μίντια και ποδόσφαιρο δηλαδή που λειτουργούν τα μεν πρώτα ως ασπίδα σε επιθέσεις και το δε δεύτερο ως “Κολυμβήθρα του Σιλωάμ”.
Τι συμβαίνει ο χρόνος θα δείξει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ