ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α9
[slideshow id=2089670227124510633&w=426&h=320]
Άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αχαΐας στην πρωτεύουσά της την Πάτρα στις 24 Ιουλίου 2009. Πάνω από δύο χιλιάδες εκθέματα από τη Μυκηναϊκή έως τη ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο στεγάστηκαν στο επιβλητικό Μουσείο που βρίσκεται στην οδό Κορίνθου στο ρεύμα φεύγοντας προς Αθήνα. Κόστους 25.000.000 Ευρώ και έκτασης πάνω από 8 στρέμματα το νέο μουσείο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Και μέχρι τέλους 2009 η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το μουσείο της Πάτρας  μας δίνει ένα δείγμα του πολιτισμού της Αχαϊκής πρωτεύουσας, ενώ τα υπόλοιπα και τα πιο επιβλητικά θα τα συναντήσετε διάσπαρτα αν περπατήσετε την Πάτρα η αν διαβείτε το blog μας. Το μουσείο διαθέτει τέσσερις θεματικές ενότητες από τις οποίες οι τρείς είναι μόνιμες (δύο είναι επισκέψιμες μέχρι σήμερα) και η μία περιοδική έκθεση. Στην περιοδική συναντήσαμε μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, έκθεση με τίτλο “Τα Φυτά και ο Πολιτισμός τους στην Ευρώπη” που παρουσιάζει την πολιτιστική παράδοση των φυτών από την αρχαιότητα έως και σήμερα.
Η πρώτη ενότητα είναι περί ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΒΙΟΥ. Μπαίνοντας στην αίθουσα βλέπει κανείς μερικώς ανακατασκευασμένες Ρωμαϊκές κατοικίες σε φυσικό μέγεθος, από αρχικά υλικά. Ενώ τα μωσαϊκά είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Παράλληλα γύρω γύρω αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, εργαλεία, και κοσμήματα της Μυκηναϊκής, Γεωμετρικής, Αρχαϊκής, Ελληνιστικής, και Ρωμαϊκής Ελλάδας μας μεταφέρουν σε εποχές άγνωστες για εμάς και μας προσφέρουν άφθονες πληροφορίες για την πατρίδα των προγόνων μας.
Η δεύτερη θεματική ενότητα περί ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΒΙΟΥ δεν είναι ακόμη έτοιμη και θα είναι προσβάσιμη τέλος φθινοπώρου.
Η τρίτη και προσβάσιμη ενότητα η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ που μας δείχνει την ταφική αρχιτεκτονική διαφόρων περιόδων ενώ υπάρχουν και τρεις ανακατασκευασμένους τάφους μαζί με τους σκελετούς και τα κτερίσματα.
Στην τελευταία ενότητα είναι η περιοδική ενότητα. Αυτήν την στιγμή όπως προαναφερθήκαμε παρουσιάζονται “Τα Φυτά και ο Πολιτισμός τους στην Ευρώπη”…
Σίγουρα η Πάτρα είναι σημαντικό έρεισμα για εκδρομή και το μουσείο της είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αχαΐας αλλά και όλης της Ελλάδας.
A2A6
A7
ΠΗΓΗ  ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ