Η UEFA στρέφεται κατά του ΑΠΟΕΛ για τις… σημαίες!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

CE95CE9BCE9BCE91CEA3CE91CEA0CE9FCE95CE9BCEA0CE9FCEA5CE9BCE99CE91CEA3
(Στο τέλος, η ιστορία του ΑΠΟΕΛ).
Δεν είναι ανέκδοτο, είναι αλήθεια. Η ΟΥΕΦΑ έλυσε όλα της τα προβλήματα με τους ντοπαρισμένους μελλοθάνατους που πέφτουν σαν τις μύγες, με τα στημένα του στοιχήματος, με τα καραγκιοζιλίκια του παραγοντισμού. Ορίστε…
Η ανάρτηση ελληνικών σημαιών από τους φίλους του ΑΠΟΕΛ στο πρόσφατο παιχνίδι με την Πόρτο για την τέταρτη αγωνιστική του Champion’s League, οδήγησε την UEFA!!!! σε νέα καταγγελία κατά της κυπριακής ομάδας, όπως ανακοίνωσε η επίσημη ιστοσελίδα των “κυανοκίτρινων”. (greekalert).

Έντονη ήταν η αντίδραση από πλευράς ΑΠΟΕΛ και ΚΟΠ, στην προκλητική και απαράδεχτη καταγγελία της UEFA εις βάρος του ΑΠΟΕΛ.
Ο αντιπρόεδρος της ΚΟΠ και εκπρόσωπος του ΑΠΟΕΛ στην ομοσπονδία Χάρης Λοϊζίδης, σε δηλώσεις του στο ράδιο πρώτο, τόνισε ότι είναι απαράδεχτα αυτά τα πράγματα και ότι η ομοσπονδία θα πρέπει να αντιδράσει δυναμικά σε αυτά τα πράγματα, ενώ άφησε και κάποια υπονοούμενα χωρίς πάντως να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοεί. Μερικές από τις δηλώσεις του: «Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα που γίνονται, δεν γίνεται να μειώνουν την εθνική μας υπόσταση. Βλέπουμε σε άλλα ευρωπαϊκά παιχνίδια, να σηκώνονται σημαίες των διαφόρων χωρών αλλά δεν είδαμε ποτέ να υπάρξει η οποιαδήποτε καταγγελία. Διερωτώμαι πραγματικά τι μπορεί να συμβαίνει και αν κρύβονται κάποιοι εδώ στην Κύπρο πίσω από αυτά τα πράγματα»
Στο ίδιο περίπου μήκος «κύματος» και οι δηλώσεις που έκανε στον Super sport fm ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΠΟΕΛ: «Πραγματικά όταν είδαμε την καταγγελία να έρχεται στα γραφεία της εταιρείας, μείναμε έκπληκτοι. Αν είναι δυνατόν ο Αθλητικός ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας, να παραπέμπεται στη δικαστική της UEFA για την ανάρτηση Ελληνικών σημαιών. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το πράγμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήμουν παρών στην Τραπεζούντα το 2006 όταν οι Τούρκοι έβγαλαν χιλιάδες σημαίες του ψευδοκράτους και άλλα πανό, αλλά δεν είδαμε τότε την UEFA, να έρχεται και να καταγγέλλει αυτή την ομάδα. Διερωτώμαι πως γίνεται να συμβαίνει αυτό το πράγμα σε εμάς, είναι πέραν κάθε λογικής. Ελπίζω να μην κρύβονται σύνολα της Κύπρου πίσω από αυτά. Ηδη ο νομικός μας εκπρόσωπος άρχισε τις διαδικασίες για να δούμε, πως θα αντιδράσουμε και πως θα απαντήσουμε και σε αυτές τις νέες κατηγορίες.

Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας δεν είναι ένα απλό αθλητικό σωματείο αλλά αποτελεί εκφραστή και διαχρονικό μεταφορέα του προαιώνιου πόθου των Ελλήνων της Νήσου για ελευθερία . Το πολιτιστικό του χρέος είναι η άσβεστη διατήρηση της φλόγα των Ελληνικών αρχών, αξιών και ιδεωδών στην μεγαλόνησο και σαν σωματείο μπήκε στην πρώτη γραμμή προάσπισης της Ελληνικότητας του τόπου όποτε χρειάστηκε.
Ο ΑΠΟΕΛ ιδρύθηκε, σε μια εποχή δύσκολη, μέσα σε ένα περιβάλλον ανήσυχο, με το νησί να βρίσκεται υπό Βρετανική κατοχή και τους καταπιεσμένους Έλληνες της Κύπρου να επιζητούν επίμονα την εθνική τους αποκατάσταση και ολοκλήρωση, την Ένωση με την Ελλάδα. Η Ελλάδα υπήρξε ο φάρος των ΑΠΟΕΛιστών που έμελλε να εκπέμψει το φως της από τον σύλλογο τους στη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία.
istoriko arrests

Εμπνευστής της ίδρυσης του σωματείου υπήρξε ο ποδοσφαιριστής Διομήδης Συμεωνίδης, την ιδέα του οποίου ανέλαβε να υλοποιήσει ο Αλεξανδρινός Γεώργιος Πούλιας, Όντας μέλη της ΤΡΑΣΤ και υποστηρικτές της ιδέας για ύπαρξη ενός καθαρά Ελληνικού σωματείου απεχώρησαν ανεξάρτητα και αργότερα ίδρυσαν το 1926 τον ΠΟΕΛ. Ο Πούλιας διακόπτει τις σχέσεις του με την ΤΡΑΣΤ ενώ ο Συμεωνίδης και ποδοσφαιριστής τότε ιδρύει την συνοικιακή ομάδα ΑΕΤΟΣ όπου και αγωνίζονταν μόνο Έλληνες. Να σημειωθεί ότι η ΤΡΑΣΤ μαζί με τον Πανεργατικό, την Τουρκική Λέσχη και μια Αρμενική ομάδα δραστηριοποιούνταν ποδοσφαιρικά στην Λευκωσία. Ο Πούλιας πλησιάζει τον Συμεωνίδη ενθουσιασμένος από το ποδοσφαιρικό του ταλέντο και άναψε τότε η φλόγα. Ιδρύεται έτσι ο ΠΟΕΛ ο οποίος μετονομάζεται 2 χρόνια αργότερα σε ΑΠΟΕΛ. Στα πρακτικά του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ) στις 8 Νοεμβρίου του 1926 καταγράφονται τα εξής «Τη επιμονή του μικρού Διομήδη Συμεωνίδη όπως ιδρυθεί καθαρά Ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο Λευκωσίας .»
dspphoto?id=200081
Για την Ελλάδα έπεσε πρώτος νεκρός της Οκτωβριανής εξέγερσης του 1931, Ονούφριος Κληρίδης, μέλος του ΑΠΟΕΛ, όταν ο λαός ξεσηκώθηκε κατά των αποικιοκρατών με αφορμή τις νέες φορολογίες και απαίτησε μαχητικά την ΕΝΩΣΗ και μη αθέτηση των βρετανικών υποσχέσεων. Έχοντας αυτήν στην καρδιά απαγχονίστηκε από τους Άγλλους ο αθλητής στίβου του ΑΠΟΕΛ Μιχαλάκης Καραολής κατά το ηρωικό εκείνο έπος της ΕΟΚΑ. Τα Ελληνικά ιδεώδη έστειλαν τον αγνό Αποελίστα Χαράλαμπο Μούσκο αγωνιστή της Ε.Ο.Κ.Α στα βουνά των Σόλων, για να πέσει ηρωικά μαχόμενος σε ενέδρα των αποικιοκρατών.

CE97CEA1CEA9CE95CEA3CE91CEA0CE9FCE95CE9BCE95CE98CE9DCE99CE9ACE9FCE99CE91CE93CEA9CE9DCE95CEA31955CE95CE9FCE9ACE91
Ήταν γεγονός, ο ΑΠΟΕΛ δεν μπορούσε λείψει όταν η πατρίδα το είχε ανάγκη. Η σωστή ηγεσία τότε του σωματείου δεν λύγισε από φόβο μπροστά στη δύναμη των ισχυρών. Οι Ευθύβουλος Ανθούλλης τότε πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ και ο τότε γενικός γραμματέας Τίτος Φάνος, συνελήφθηκαν και κλ είστηκαν στα κρατητήρια για την δράση τους στην ΕΟΚΑ. Δεν είναι τυχαίο που ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρωτάθλημα τη χρονιά 51-52 και επανήλθε μετά από 13 χρόνια στους τίτλους κινδυνεύοντας να υποβαθμιστεί βαθμολογικά κατά την περίοδο του αγώνα.. Πολλά μέλη, φίλοι και αθλητές του ηρωικού αυτού συλλόγου εγκατέλειψαν τον αθλητισμό και σύρθηκαν στα κρατητήρια γιατί μετενσάρκωσαν σε πράξεις αντίστασης τα Ελληνικά ιδανικά του συλλόγου. Αρκετοί εντάχθηκαν στις τάξεις τις ΕΟΚΑ και άλλοι αντιστάθηκαν με το δικό τους τρόπο έναντι στον Άγγλο κατακτητή.
ECE98CE9DCE99CE9ACE9FCEA3CE97CEA1CEA9CE91CEA3CE9CCE95CE9BCE9FCEA3CE91CEA0CE9FCE95CE9BCE95CEA0CE95CEA3CE95CEA4CE9F1963Αισθητή επίσης ήταν η συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ κατά την καλά μεθοδευμένη Τουρκανταρσία του 1963. Το οίκημα του, που βρισκόταν στην οδό Λεωνίδου, μετατράπηκε σε πραγματικό οπλοστάσιο και ορμητήριο του αγώνα. Πολλά μέλη του ΑΠΟΕΛ έδωσαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή κατά των Τούρκων. Έτσι ένας άλλος κατάλογος ηρώων προστέθηκε στο μητρώο αγωνιστικότητας του ΑΠΟΕΛ: Αντώνης Ιωάννου, Λεύκος Αναστασιάδης, Φίλιππος Χατζηγεωργίου, Γιαννάκης Αεροπό ρος, Ευάγγελος Πάυλου, Κωστάκης Πατσαλίδης είναι μερικά από τα ονόματα των μελών του ΑΠΟΕΛ που θυσίασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι κατά των Τούρκων και προασπιζόμενοι την βαριά Ελληνική τους ιστορία..
Από την άλλη, τραγικές στιγμές έμελλε να ζήσει ο τόπος μας με τη θηριωδία της βάρβαρης τουρκικής εισβολής το 1974, είχαν σαν αποτέλεσμα η αθλητική οικογένεια του ΑΠΟΕΛ να στερηθεί και άλλα από τα μέλη της.
CE95CE98CE9DCE99CE9ACE9FCE99CE97CEA1CEA9CE95CEA3CE9CCE95CE9BCE9FCE99CE91CEA0CE9FCE95CE9BCE95CEA0CE95CEA3CE91CE9DCEA4CE9F1974Τρία από τα εκλεκτότερα μέλη του ΑΠΟΕΛ έχουν συνδέσει το όνομα τους με την προσφορά του ΑΠΟΕΛ στον αγώνα κατά των Τούρκων εισβολέων. Ο υποστράτηγος Τάσος Μάρκου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΟΕΛ και έφορος ποδοσφαίρου, υπερασπίστηκε σαν λιοντάρι την πατρική γη στη μάχη της Μιας Μηλιάς και από τις 14 Αυγούστου 1974 είναι αγνοού μενος. Ο καλαθοσφαιριστής Γιαννάκης Μαύρος (αδελφός του Λάζαρου Μαύρου) έπεσε στο πεδίο της μάχης, ενώ ο πρωταθλητής μας στην επιτραπέζια αντισφαίριση, Μιχαλάκης Ζαμπάς και ανθυπίλαρχος των τεθωρακισμένων, που θεωρείτο αγνοούμενος από το 1974, αναγνωρίσθηκε το 2001 με τη μέθοδο του DNA και κηδεύτηκε με τιμές ήρωα, τον Ιούνιο του 2001. Tasos Markou5Η ιδέα του ΑΠΟΕΛισμού είναι συμβατή με την περήφανη Ελληνοπρεπή στάση που κράτησαν οι πρόγονοι του στην ιστορία και το πάντρεμα του Εθνικοπολιτιστικού πνεύματος των ΑΠΟΕΛιστών με τον αθλητισμό, αποτέλεσε αφετηρία γεννήσεως ηρώων, ανταρτών και γιγάντων που τα ονόματα τους θα μείνουν βαθιά ριζωμένα στα ματωμένα χώματα της Κύπρου και της Μητροπολιτικής Ελλάδος. Η σωστή γαλούχηση των μελών, αθλητών και οπαδών του αποτέλεσε φάρο ελπίδας και αντίστασης για τον λαό μπροστά σε Εθνικές απειλές. Η φλόγα του ΑΠΟΕΛισμού και των ιδανικών που πρεσβεύει είναι ακόμη αναμμένη για να θυμίζει στον λαό και τους μνηστήρες της Κύπρου πως δεν μπορεί κανένας να σβήσει από την ψυχή του την Ελλάδα.

Ύμνος ΑΠΟΕΛ


Στα κόνιστρα των αγώνων 
που το πνεύμα μας κεντά
και το πνεύμα των προγόνων
πάντα αθάνατο πετά.
 
ΑΠΟΕΛ συ μας φτερώνεις
τη ψυχή και το κορμί
και τη νίκη καμαρώνεις
που σου φέρνουμε μ΄ορμή.
 
Κι΄ οταν βλέπεις νικηφόρα
τα δικά σου τα παιδία
που σου φέρνουνε για δώρα
των δαφνών τους τα κλαδία.
 
Στεφανώνεις την ορμή τους
κι΄η σημαία σου ποθεί
σαν ασκείται το κορμί τους
κι΄η ψυχή τους ν΄ασκηθεί
Και θα ψάλλουμε τον ύμνο
πάντοτε όλοι μαζί
 
ΤΟ ΑΠΟΕΛ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ
ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟ ΘΑ ΖΕΙ

 

Πηγές :

http://www.apopsi.com.cy
http://www.apoelsomatio.com/
http://www.gsp.org.cy/
http://www.sansimera.gr/
http://www.stixoi.info/
http://24sports.com.cy/easyconsole.cfm/id/48952

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ