Το μεγάλο πλιάτσικο ξεκίνησε με τη γνωστή συνταγή. Όσκαρ αξίζει στον κύριο Προβόπουλο…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

https://www.olympia.gr/wp-content/uploads/2020/08/Provppa.jpg… που στο πρόσωπο του, ο κυβερνητικος θίασος βρήκε τον κατάλληλο πρωταγωνιστή.
Δεν πάει καιρός από τότε που εκφράζαμε την απορία μας για τους λόγους που ο κύριος Προβόπουλος αγιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου, όταν πριν από λίγους μήνες οι ίδιοι άνθρωποι τον αποκαλούσαν “άθλιο Βατοπαιδινό” και προανήγγειλαν την ποινική του δίωξη (!) με αφορμή την αναφορά που είχε κάνει για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Το γράψαμε συγκεκριμένα στις 10/10 Εδώ: “Και ξαφνικά ο Προβόπουλος έγινε έγκριτος“.
Μία χώρα λοιπόν που ετοιμάζεται να προβεί στο μεγαλύτερο δανεισμό της ιστορίας της, με μία κυβέρνηση που ως αντιπολίτευση έκανε road show δυσφήμισης στην Ευρώπη μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη, οπωσδήποτε είναι η χαρά του τοκογλύφου. Γιατί στο σημερινό παγκόσμιο γίγνεσθαι, οι χώρες είναι απλώς μαγαζάκια που προσπαθούν να διαφυλάξουν την υπόσταση τους μέσα στις συμπληγάδες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Να λοιπόν ο πρωταγωνιστικός ρόλος του κυρίου Προβόπουλου που ετοιμάζει το επερχόμενο πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα, εκτοξεύοντας με μία προκλητική ενέργεια το εκτιμώμενο κόστος δανεισμού:
Γκάφα ολκής έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές να αρχίζουν να πωλούν ελληνικά ομόλογα. Τούτο έχει οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, γεγονός που επιτείνει τις δημοσιονομικές ανισοροπίες.
provopoulosTtEΣτο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός. Επικρατεί έντονη ανησυχία ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και ενημερώνει τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Το ύψος του χρέους ανέρχεται στα 300 δις. ευρώ και ετησίως η χώρα πληρώνει για τόκους και χρεολύσια ένα ποσό που ξεπερνά τα 35 δις ευρώ.
Ειδικότερα η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες να περιορίσουν τα ποσά που «απορροφούνε» από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις εβδομαδιαίες δημοπρασίες που κάνει η τελευταία.
Το αστείο στην προκειμένη περίπτωση που φαίνεται να διέλαθε της προσοχής του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, είναι ότι τα συγκεκριμένα ποσά χρησιμοποιούνται κατόπιν από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες για να αγοράζουν ομόλογα του δημοσίου.
Στην ουσία η Τράπεζα της Ελλάδος «πιέζει» τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες να σταματήσουν τον μοναδικό μηχανισμό αναχρηματοδότησης του χρέους που έχει το ελληνικό δημόσιο. Αυτό δημιουργεί πανικό στην αγορά και τους ξένους θεσμικούς επενδυτές που διακρίνουν ένα ασθενή κρίκο στο ελληνικό δημόσιο.
Οι φήμες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες στην αγορά αυξάνουν τα spread των ελληνικών ομολόγων, ενώ δεν αποκλείεται αυτό μεσοπρόθεσμα να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.
Στελέχη της τραπεζικής αγοράς αγοράς χρεώνουν προσωπικά το φάουλ στο διοικητή Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος και στο παρελθών έχει πάρει αποφάσεις που μάλλον δεν ευνόησαν την ελληνική οικονομία.
Ανεξάρτητοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι εσχάτως η κεντρική τράπεζα, φάνηκε πολλές φορές να διολισθαίνει σε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον ρόλο της.
Για παράδειγμα πριν τις εκλογές παραδέχονταν έλλειμμα μόνο 6% του ΑΕΠ, για να εμφανιστεί μετά τις εκλογές να κάνει λόγο για έλλειμμα της τάξης του 12%…
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι φανερό ότι στην προκειμένη περίπτωση ήξερε την άσχημη πορεία της οικονομίας και πριν τις εκλογές, αλλά την απέκρυπτε σε μια προσπάθεια να προσφέρει καλές υπηρεσίες στην προηγούμενη κυβέρνηση, που διόρισε την διοίκησή της.
Αυτά γράφει ο Δ. Κομνηνός για το θέμα που ανέκυψε και ήδη δημιουργεί κραδασμούς.
Κανείς δεν τρέφει αυταπάτες για τα άθλια δημοσιονομικά της χώρας. Η συνεχιζόμενη κερδοσκοπία όμως ιδιαίτερα από μία κυβέρνηση με “ηγεμονικά” χαρακτηριστικά απουσία αντιπολίτευσης καθιστά την κατάσταση προκλητικά επικίνδυνη. Γελοία η εισαγωγική μεθόδευση, τουλάχιστον το θέατρο με το Κοράνι ήταν πιο ευφάνταστο.
Θα ξαναζήσουμε στιγμές που η αναξιόπιστη Ελληνική οικονομία θα βλέπει να υπερκαλύπτεται πολλαπλά η ζήτηση των “τοξικών” της ομολόγων όπως έγινε και τον Δεκέμβρη, για να χαρακτηρίσουν τις αποδόσεις της οι διεθνείς οίκοι ως Too Lucrative. Στην υγεία του κορόιδου δηλαδή και βεβαίως των διαχρονικά άξιων υπουργών και στελεχών. Μια χαρούμενη παρέα: Η διακομματική της Μίζας.
Σε λίγο η συνέχεια…


ΔΗΜΟΦΙΛΗ