Μάχη μηχανισμών στη Νέα Δημοκρατία. Θα μπορέσει το κόμμα να απαλλαγεί την επόμενη μέρα; Όλο το παρασκήνιο γύρω από την παρέμβαση Μ. Λιάπη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

http://neoskosmos.com/news/sites/default/files/liapis.jpg

Στο τέλος του άρθρου, η προφητική συνέντευξη του Μ. Λιάπη τον περασμένο Αύγουστο, πάλι στον κόσμο του Επενδυτή.

Η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Δημοκρατία ενισχύει τις καταγγελίες περί “μηχανισμών” που ακούγονται κατά καιρούς από τα ίδια της τα στελέχη. Χαρακτηριστικό δείγμα το παρασκήνιο γύρω από το πρόσωπο του Μ. Λιάπη, που κορυφώνεται με τη συνέντευξη που έδωσε στον κόσμο του Επενδυτή. Μία συνέντευξη που οπωσδήποτε θα συζητηθεί, όπως και όλο το παρασκήνιο που την συνόδευσε την εβδομάδα που πέρασε.

Ο Λιάπης λοιπόν επιτίθεται με σφοδρότητα ενάντια στην υποψήφια Ντόρα Μπακογιάννη με ευθείες κατηγορίες. Πριν όμως τη δημοσίευση της συνέντευξης που πραγματικά εκπλήσσει για το ύφος της, ο Μιχάλης Λιάπης είδε στο διαδίκτυο να διαρρέουν κάποιες φωτογραφίες όπου ο ίδιος φαίνεται να παρακολουθεί τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με τη Βραζιλία στη Γερμανία, ενώ σε κάποιες άλλες από τον ίδιο αγώνα φαίνεται και ο άνθρωπος της Siemens, Χριστοφοράκος.
Ο τ. υπουργός εξοργίστηκε βλέποντας αυτή την ενέργεια ενώ άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του μιλάνε για συκοφαντικό εκβιασμό, με φωτογραφίες που ουσιαστικά δεν δείχνουν τίποτα επιλήψιμο, διοχετεύθηκαν όμως έντεχνα προ της συνέντευξης. Κάποιοι άλλοι τραβούν ακόμη περισσότερο το σκοινί: Είναι χυδαιότητα και εκβιασμός να προσπαθούν να ρίξουν σκιές στον Μ. Λιάπη για δήθεν κοινωνικές συναναστροφές, όταν όλοι γνωρίζουμε πως η κυρία Μπακογιάννη φημίζεται για τις συναναστροφές της με τους επιτελείς της Siemens.
Η πλευρά της κυρίας Μπακογιάννη δεν δείχνει διατεθιμένη να απαντήσει σε αυτές τις κατηγορίες αλλά το ύφος της συνέντευξης οπωσδήποτε θα επισύρει απαντήσεις παρότι ο Μ. Λιάπης θεωρείται από την πλερά της “καμμένο χαρτί”.
Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Λιάπης κατηγορεί την κυρία Μπακογιάννη για μία σειρά ενεργειών που -κατά τον ίδιο- τέλεσε εσκεμμένα για προσωπικό της όφελος:
– Αυτή ροκάνισε τον Κώστα Καραμανλή και έχει την κύρια συμβολή για τη μεγάλη ήττα.
– Υποχρέωσε μία ολόκληρη παράταξη στον χορό του Ζαλόγγου για ιδιοτελείς σκοπούς, πράγμα “πολιτικά ανιστόρητο, ηθικά ανεπίτρεπτο, κομματικά ασυγχώρητο. Αλλά πρωτίστως αυταρχικό”
– Επιρρίπτει ευθύνες στην πρώην υπουργό Εξωτερικών για τους χειρισμούς της στο θέμα Καραβελα, καταζητούμενου στην υπόθεση της Siemens εξαιτίας των οποίων άνοιξε κι άλλο η ψαλίδα της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ
– Εκφράζει έναν υπέρμετρο ατλαντισμό και έναν ανεπίκαιρο πια νεοφιλελευθερισμό, που να διατηρεί στενές διαπροσωπικές σχέσεις με τα συμφέροντα και προνομιακές σχέσεις με τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ
Τέλος, εξηγώντας και την (για πολλούς ανεξήγητη) στήριξη Καρατζαφέρη στο πρόσωπο της τ. ΥΠΕΞ, εκτιμά ότι “Με Ντόρα αρχηγό, ο Καρατζαφέρης θα κάνει πάρτι αφού όλοι οι παραδοσιακοί δεξιοί ψηφοφόροι θα εγκαταλείψουν το κόμμα”
Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί που οπωσδήποτε σχετίζονται με την προσπάθεια σπίλωσης του (όπως ο ίδιος εκτιμά), από κύκλους της κας Μπακογιάννη. Ιδιαίτερα για τον χρόνο διαρροής αυτών των φωτογραφιών.
Ο πρώην υπουργός πάντως είχε τις ίδιες θέσεις πολύ πριν ανακοινωθούν οι πρόωρες εκλογές. Δημοσιεύουμε την συνέντευξη του τον περασμένο Αύγουστο όπου από τότε καταφερόταν εναντίον Σουφλιά και Μπακογιάννη για την εμμονή τους. Η συνέχεια βεβαίως τον δικαίωσε.

Πολιτική αυτοκτονία οι πρόωρες εκλογές- Λιάπης στον “Επενδυτή”

-Κορυφαίοι υπουργοί, πάντως, όπως ο Γιώργος Σουφλιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη, επιμένουν με εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό να στήσει κάλπες το συντομότερο δυνατό. ..
-“Απορώ γιατί επιμένουν! Γιατί δεν μπορώ να πιστέψω όλα αυτά που ακούγονται. Ας λειτουργήσει ο πρωθυπουργός με το ένστικτο του. Διαθέτει ισχυρές κεραίες. Και ας κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες που εισηγούνται εκλογές τώρα. Που ουσιαστικά τού εισηγούνται να εγκαταλείψει τη μάχη. Με το απίστευτο επιχείρημα: να τις χάσουμε τώρα, αλλά με μικρότερη διαφορά από τον Μάρτιο! ‘Έλεος! Αυτό είναι πολιτική ηττοπάθεια. Είναι παράλληλα και σχιζοφρενικό, διότι μου θυμίζει τον βαρέως ασθενούντα που πασχίζει μέχρι τελευταία στιγμή να ζήσει ο άνθρωπος, σε αντίθεση με ορισμένους συγγενείς που προτείνουν… ευθανασία! Όσοι προτείνουν κάτι τέτοιο δεν εμπιστεύονται τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που μπορεί να αλλάξει το κλίμα, δεν εμπιστεύονται μια ολόκληρη παράταξη, που έχει τη δύναμη αλλά και τα στελέχη να ανασυγκροτηθεί και να πάρει και πάλι κεφάλι. Ακόμη και κάτι συμπτωματικό μπορεί να συμβεί στο μέλλον, είτε από γκάφα του ΠΑΣΟΚ είτε από τη διεθνή συγκυρία, και να αλλάξει άρδην το σημερινό κλίμα, επ’ ωφελεία μας. Δεν μπορείς τους, τουλάχιστον, επτά μήνες που έχουμε μπροστά μας να τους πετάξεις έτσι και να μην προσπαθήσεις να τους αξιοποιήσεις για να αναλάβεις και πάλι τις πολιτικές πρωτοβουλίες. Τέτοια απλοχεριά στους αντιπάλους μας δεν την έχουμε διαβάσει ούτε στα παραμύθια με τις καλές νεράιδες.”

-Ξέρετε, όμως, ότι εξακολουθούν και επιμένουν. Πιστεύετε ότι υποκρύπτεται κάτι πίσω από αυτήν την πίεση τους;

-“Όσοι εισηγούνται εκλογές τώρα θα ήταν σωστό και τίμιο, αντί να διακινούν την άποψη τους με διαρροές στον Τύπο, να την πουν δημόσια, με θάρρος. Να μην κρύβονται πίσω από μισόλογα και περίτεχνες δημοσιογραφικές διατυπώσεις. Να πουν τα επιχειρήματα και πιθανόν να μας πείσουν. Αλλά να μας απαντήσουν ξεκάθαρα: Γιατί εισηγούνται τώρα εκλογές; Πώς ωφελείται ο τόπος, τι κερδίζει το κόμμα; Μήπως υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, υστερόβουλες σκέψεις; Η παρατεταμένη σιωπή τους παρεξηγείται. Το παρασκήνιο φουντώνει και βοά. Η παράταξη σέρνεται. Το κόμμα διχάζεται. Όλοι σήμερα κρινόμαστε. Πρέπει να πάρουν θέση, υπεύθυνα, σ’ αυτό το σοβαρό θέμα. Γιατί έτσι και χρήσιμοι θα είναι και τον εαυτό τους θα προστατέψουν. Εγώ, όπως και άλλοι συνάδελφοι μου, άνοιξα τη συζήτηση για τη μη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Και είμαι κάθετος. Ας συμβάλουν και οι άλλοι σ’ αυτήν την συζήτηση. Με μισόλογα και διαρροές μόνο σύγχυση προκαλείται. Πρέπει, λοιπόν, όλοι να εκφράσουν τις απόψεις τους σ’ αυτή τη δύσκολη καμπή για το κόμμα. Και πολύ περισσότερο τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα στελέχη… Διότι, αλλιώς η ηγετική ομάδα, συλλογικά, θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη των εξελίξεων!”

-Ανασχηματισμός, ωστόσο, χρειάζεται; Και αν ναι, πόσο σαρωτικός πρέπει να είναι αυτός; Πόσο «μεγάλα» ονόματα πρέπει να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση;

-“Ήδη αργήσαμε… Πέρασαν τρεις μήνες από το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών και δεν αντιδράσαμε άμεσα. Και ο χρόνος κυλάει. Φοβάμαι εις βάρος μας… Το ότι χρειάζεται να πάρει πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο. Και να υπάρξουν προσαρμογές, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε πολιτικές. Κάτι, τέλος πάντων, πρέπει να αλλάξει. Να κινηθούμε πιο ζωντανά. Πιο μαχητικά. Η στατικότητα δεν ωφελεί. Ούτε η νωχελικότητα. Ζητούνται, λοιπόν, αλλαγές εδώ και τώρα. Ριζικές. Ανατρεπτικές. Το περιμένει η κοινωνία. Το αξιώνουν οι οπαδοί μας. Το έχει ανάγκη η κυβέρνηση, που χρειάζεται καύσιμα. Όσο καθυστερούμε, τόσο τα πράγματα δυσκολεύουν. Και ελπίζω μέχρι την Έκθεση της Θεσσαλονίκης να δούμε σχετικές πρωτοβουλίες. Εάν δεν υπάρξουν μέχρι τότε αλλαγές, η εκλογολογία θα φουντώσει. Και τότε την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό το προεκλογικό κλίμα δεν θα την έχει το ΠΑΣΟΚ, αλλά εμείς. Η Έκθεση, λοιπόν, είναι η τελευταία μας ευκαιρία. «Καλύτερα μια λάθος απόφαση παρά καμία απόφαση», όπως λέει ένα αμερικανικό ρητό!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ