ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΑΘΛΙΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ;
Συντάκτης:
Ντάνι Βέργου – Εφημερίδα των Συντακτών
«Πυροτέχνημα» χαρακτηρίζει τα περί ανίχνευσης του βακτηρίου της χολέρας στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας.
Στο περιβαλλοντικό δείγμα που εξέτασε το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου, σημειώνει ο Σ. Τσιόδρας, βρέθηκε μη ετεροπαθογόνο δονάκιο, ένα βακτήριο που είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο.
«Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί, πρόκειται για βακτήρια που ζουν στα νερά», προσθέτει. Κι εξηγεί ότι «υπάρχουν εκατομμύρια δονάκια -είδη του συγκεκριμένου βακτηρίου- ένα από αυτά είναι το πολύ επικίνδυνο δονάκιο της χολέρας».
Και ο καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΣΔΥ, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), το οποίο θα εξετάσει το δείγμα, κάνει λόγο για δονάκιο που δεν έχει σχέση με εκείνο της χολέρας. Η σχετική επιβεβαίωση του ΚΕΔΥ αναμένεται να εκδοθεί αύριο.
Την τρομακτική καταγγελία για ανίχνευση του βακτηρίου της χολέρας στο μεγαλύτερο μαιευτήριο της χώρας, που δημιούργησε ανησυχία, έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). «Το βακτήριο της χολέρας ανιχνεύθηκε στα πρώτα δείγματα σε νερά του υπογείου της αποθήκης τροφίμων του νοσοκομείου “Έλενα Βενιζέλου”», σύμφωνα με την καταγγελία.
Η ανίχνευση έγινε από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου, αναφέρεται στην καταγγελία και προειδοποιεί ότι «κινδυνεύουν γυναίκες, παιδιά, εργαζόμενοι».
Μετά τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας, ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Βεζυράκης, ανακοίνωσε ότι, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία λόγω των συγκεντρωμένων υδάτων στην αποθήκη ξηράς τροφής, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου δείγματα.
Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο πραγματοποίησε μία πρώτη εκτίμηση και στη συνέχεια ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο.
Μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος, ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας που υποδεικνύονται από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.