Οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής – Τα τρία καυτά θέματα που συζητήθηκαν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

IMG_1084Η συζήτηση για την Τουρκία στο δείπνο τον ηγετών της ΕΕ δεν ήρθε τυχαία. Ήταν το πάγιο αίτημα πολλών εθνικών κυβερνήσεων και πολλών ηγετών που τους προηγούμενους μήνες ήρθαν αντιμέτωποι με εκλογικές αναμετρήσεις.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη συζήτηση ενέγραψε στην ατζέντα η Άνγκελα Μέρκελ. Μέχρι στιγμής όμως, όποιος μιλούσε για την Τουρκία μιλούσε σε εθνικό ακροατήριο. Η πρώτη φορά που η συζήτηση αυτή θα γίνει στο επίπεδο των ηγετών, γύρω από ένα τραπέζι είναι σε αυτή τη Σύνοδο σε αυτό το δείπνο.
Του Θάνου Αθανασίου
Και το κυριότερο είναι πως τη συζήτηση θα καθοδηγήσει “μια παλιά αλεπού της πολιτικής”, ο Ζαν Κλoντ Γιούνκερ. όπως είπε έλεγε χθες βράδυ μια διπλωματική πηγή.
Χωρίς κείμενα, χωρίς αποφάσεις, χωρίς συμπεράσματα για να υπάρχει ο κίνδυνος των επικρίσεων και των διαρροών, οι ηγέτες συνομίλησαν σε ένα “ασφαλές περιβάλλον”, που μοιάζει πολύ με ομάδα αλληλοβοήθειας ή ομαδική ψυχοθεραπεία. Ο Ψυχοθεραπευτής βεβαίως ήταν ο Γιούνκερ και δεν ήταν η πρώτη φόρα.
Όταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε τα πέντε σενάρια για το μέλλον της ΕΕ, έλεγε ουσιαστικά στους ηγέτες “αυτά είναι αυτά που λέτε εσείς – αυτές είναι οι σκέψεις σας”. Παρόμοια είναι και η διαδικασία του δείπνου.
Στην πράξη, τα προενταξιακά κονδύλια για την Τουρκία δεν πρόκειται να τερματιστούν, ωστόσο, θα αλλάξει ριζικά η κατανομή τους και θα διοχετευθούν προς την κοινωνία των πολιτών, δήλωσε στο real.gr κοινοτική πηγή.
Η “ψυχοθεραπεία” είναι βεβαίως οργανωμένη.
Οι 28 απαντάνε σε 3 ερωτήματα:
• τι θα γίνει με τα ποσά (τα χρήματα της προενταξιακής βοήθειας και του μεταναστευτικού)
• τι θα γίνει με τα κεφάλαια (δηλαδή τις θεματικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη) και
• τι θα γίνει με την συνεργασία για το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία.
Το τρίτο το θέλει πιο πολύ η ΕΕ και τα δύο πρώτα τα θέλει πιο πολύ ο Ερντογάν. Κάπως έτσι θα δοθούν και οι κατευθύνσεις.
Σε σχέση με τα κεφάλαια είναι γνωστό ότι όλα θα παραμείνουν ως έχουν: δεν ανοίγει κανένα παγωμένο κεφάλαιο, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τη visa και την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.
Σε σχέση με τα λεφτά, είναι πιθανό κεφάλαια της προενταξιακής βοήθειας να πάνε στο προσφυγικό ή στην κοινωνία των πολιτών.
Συγκεκριμένα, κοινοτική πηγή ερμηνεύοντας δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ, σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τα προενταξιακά κονδύλια, εξήγησε ότι ο κυριότερος όγκος των κονδυλίων. έτσι και αλλιώς, δεν μπορεί να εκταμιευθεί.
Η πηγή εξήγησε ότι τα κονδύλια ως επί το πλείστω συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και η Τουρκία έχει σταματήσει να μεταρρυθμίζεται εδώ και καιρό. Αυτό που θα γίνει, σημείωσε η ίδια πηγή, είναι πως στο πλαίσιο της αναθεώρησης της κατανομής των κονδυλίων, η ΕΕ θα αλλάξει την κατανομή των ποσών, από την κυβέρνηση προς την κοινωνία των πολιτών, περιλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανισμών.
Στο παρασκήνιο οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι έχει σημασία αυτή τη χρονική στιγμή να βοηθηθεί ο εκδημοκρατισμός της χώρας, με όποια μέσα έχει διαθέσιμα η ΕΕ.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι το πιο απτό πράγμα που βγήκε από τη χθεσινή ημέρα ήταν η υπόδειξη προς την Τουρκία, να εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, χωρίς διακρίσεις, έναντι όλων των Κρατών Μελών, την οποία πέτυχε να συμπεριλάβει στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Κυπριακή Δημοκρατία.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ