Για δες ποιοι τολμάνε να μιλούν για F-16
Πυρηνική βόμβα κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Σημίτη, όσον αφορά την «αγορά του αιώνα» των εξοπλιστικών που αποφασίστηκε επί πρωθυπουργίας του δεύτερου, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών την περίοδο 1996-2002 και πλέον κάτοικος Φυλακών Κορυδαλλού Αντώνης Κάντας.
Στην τετραήμερη απολογία-φωτιά ο Αντ. Κάντας «έδωσε» το μέχρις εσχάτων διεφθαρμένο διακομματικό μηχανισμό -από τον υπουργό μέχρι τα κατώτατα κλιμάκια των αξιωματικών- προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων εντός του υπουργείου Αμυνας, επί πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη. Επίσης περιέγραψε ένα συγκλονιστικό περιστατικό που, κατά τον ίδιο, καταδεικνύει διακομματική διαπλοκή στην προμήθεια των εξοπλιστικών: «Κατά την προμήθεια των αεροπλάνων στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής, όπου ήμουν παρών, ο Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με πολύ λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Εβερτ υπέρ των F-15. Αυτό με εξέπληξε, διότι και οι δύο ήταν στο ίδιο κόμμα. Μάλιστα, όταν επελέγησαν τα F-16, στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ κυκλοφορούσε με δόση χιούμορ η φράση ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό, γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Εβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15, τα οποία εκπροσωπούσε ο Θωμάς Λιακουνάκος. Αυτό αναφέρεται για να καταδειχθεί το σύνθετο, το πολύπλοκο και το διακομματικό παιχνίδι στο ζήτημα των εξοπλιστικών»!
Η περίοδος στην οποία αναφέρεται είναι το 1999-2000, όταν αποφασιζόταν η αγορά του νέου μαχητικού αεροσκάφους. Οι υποψήφιοι τύποι ήταν τέσσερις και ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε παρά την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού. Αποδείχθηκε πάντως ότι μπορούσε, αν μη τι άλλο, να επηρεάσει τον κ. Σημίτη, αφού τελικά επελέγησαν τα F-16.
Με αυτή την ομολογία ο Κάντας ανάβει το φιτίλι για την «αγορά του αιώνα», η οποία αποφασίστηκε μετά τα Ιμια και αφενός στοίχισε δισεκατομμύρια δολάρια στον ελληνικό λαό και αφετέρου πυροδότησε το πάρτι με τις τρελές μίζες και το όργιο της διαφθοράς.
O κατηγορούμενος ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε για 10 εξοπλιστικά από εννέα αντιπροσώπους εταιριών, ενώ παραδέχθηκε επιπλέον και δωροδοκίες προ… 25ετίας, επί κυβέρνησης Ζολώτα, όταν υπηρετούσε στο γραφείο των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων του ΥΕΘΑ προτού συνταξιοδοτηθεί!
Σε κάθε περίπτωση, ο Αντώνης Κάντας συνεισφέρει με την απολογία του «καυτά» στοιχεία για την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard 2, ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά που προμηθεύτηκε ποτέ ο Στρατός, «καίγοντας» τους πρώην πολιτικούς του προϊσταμένους Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, και αφήνοντας «αιχμές» (με το γάντι) κατά του Γιάννου Παπαντωνίου. Τους πρώτους δύο τους «καίει» και για το αντιαεροπορικό πρόγραμμα OSA ΑΜΚ, λέγοντας ότι ο αντιπρόσωπος του είχε πει ότι δεν ξέρει το ύψος της μίζας που θα του δώσει, «γιατί, εκτός από εμένα, έχει και πιο ψηλά υποχρεώσεις».
Συγκεκριμένα ο Α. Κάντας αναφέρει στην απολογία του για τα Leopard: «Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρίας ήταν ο κύριος Θωμάς Λιακουνάκος. Το 1997 είχα πληροφορηθεί από τον συνεργάτη του, τον κύριο Αποστόλου, ότι τα προγράμματα που αυτοί εκπροσωπούσαν θα προτιμούνταν και θα προωθούνταν και θα επιλέγονταν οπωσδήποτε, γιατί αυτό το είχε συμφωνήσει ο ίδιος ο Λιακουνάκος με τον κύριο Σμπώκο και τον κύριο Τσοχατζόπουλο. Οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ Λιακουνάκου – Σμπώκου – Τσοχατζόπουλου είχαν γίνει στο πολιτικό γραφείο του Τσοχατζόπουλου. Ακόμα, μου είχε πει και για τα επίπεδα ιεραρχίας, πώς και ποιος θα ελάμβανε χρήματα (…) Στα μεγάλα προγράμματα τα χρήματα στον Τσοχατζόπουλο θα τα έδιναν οι κατασκευάστριες εταιρίες τις οποίες εκπροσωπούσε ο Λιακουνάκος. Τα χρήματα στο Σμπώκο θα τα έδινε ο κύριος Λιακουνάκος και σε χαμηλότερο επίπεδο θα τα έδινε ο κ. Αποστόλου».
Περιγράφει επίσης για την περίοδο υπουργίας Παπαντωνίου: «Του είπα ότι το πρόγραμμα των Leopard 2 κόστιζε πάρα πολύ και δεν ήταν απαραίτητο. Μου απάντησε ότι αυτό το ζητάει ο Στρατός και δεν μπορούμε να τους το αρνηθούμε. Συγκεκριμένα μου είπε: “Πήραμε για το Ναυτικό και την Αεροπορία, δεν μπορούμε να μην πάρουμε και για τον Στρατό”. Του απάντησα ότι η επιχειρησιακή τους ωφέλεια είναι δυσανάλογη με το κόστος και η προμήθειά τους δεν είναι αναγκαία. Εκτοτε δεν με ξαναφώναξε. Η αίσθησή μου ήταν ότι ήθελε το πρόγραμμα των Leopard 2. Στη συνέχεια ο κύριος Λιακουνάκος ίσως και να πληροφορήθηκε ότι δεν ήμουν υποστηρικτής των αρμάτων και τηλεφωνικά επέμενε να με συναντήσει». Τελικά, όπως περιγράφει ο Α. Κάντας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Θ.Λιακουνάκο ο τελευταίος, φεύγοντας, άφησε ένα σακβουαγιάζ (με 600.000 ευρώ) λέγοντάς του «είναι για σένα, δεν την έχω ξεχάσει».
Δημοκρατία