Οι μετά θάνατον business φέρνουν εκατομμύρια…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

doctor body bag
Αμερικανική εταιρεία βγάζει εκατομμύρια πουλώντας μέλη σωμάτων των νεκρών που έχουν δοθεί στην επιστήμη.

Μια διετής έρευνα του Reuters αποκάλυψε μια αμερικανική επιχείρηση που πουλά όργανα και άλλα μέρη του σώματος που έχουν γίνει δωρεά στην επιστήμη, συχνά χωρίς τη γνώση των συγγενών. Σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, είναι απολύτως νόμιμο.

Το 2008, η Science Care Inc. ανέπτυξε ένα εθνικό σχέδιο επέκτασης 55 σελίδων. Ο στόχος ήταν να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη από την πώληση ανθρώπινων σωμάτων που δόθηκαν στην επιστήμη. Το μοντέλο της εταιρείας για την εξασφάλιση της ποιότητας ήταν η McDonald’s Corp.

Χρησιμοποίησε την αναλογία των McDonald ότι, «ανεξάρτητα από το πού πας, παίρνεις το ίδιο ακριβώς πράγμα», είχε αναφέρει το 2009 ο πρώην διευθυντής διασφάλισης ποιότητας, John Cover.

«Ήταν όλα για την ποιότητα», δήλωσε ο Cover σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Όταν παίρνεις ένα Big Mac, θα είναι Big Mac, είτε είστε στη Λουιζιάνα είτε στο Σαν Φρανσίσκο».

Μόνο που αντί να πουλά χάμπουργκερ, Science Care and Rogers έχουν βγάλει εκατομμύρια από ανθρώπινα μέρη του σώματος.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της εταιρίας Science Care Inc., που εδρεύει στην Αριζόνα, μαζί με τις θυγατρικές της, χρησιμεύει ως σύνδεσμος μεταξύ μεμονωμένων δωρητών και ιατρών ερευνητών και εκπαιδευτικών. Υπόσχεται επίσης την καύση χωρίς κόστος για τους δωρητές ή τις οικογένειές τους.

Η δωρεά σώματος διαφέρει από τη δωρεά οργάνων στο βαθμό που συνδέεται στενά με τις διαδικασίες διάσωσης, όπως όταν ένας ασθενής λαμβάνει καρδιά ή νεφρό από τον πρόσφατα αποθανόντα. Η δωρεά οργάνων ελέγχεται αυστηρά στις ΗΠΑ και η πώληση οργάνων και άλλων τμημάτων του σώματος για μεταμόσχευση είναι αντίθετη με το νόμο.

Είναι εντελώς διαφορετικό ωστόσο, όταν πρόκειται για δωρεά νεκρού σώματος.

Η Science Care δεν παραβιάζει τον νόμο, καθώς οι κανονισμοί των ΗΠΑ δεν απαγορεύουν να κάνεις ό,τι θέλεις με τα πτώματα που δόθηκαν στην επιστήμη. Η Science Care είναι ελεύθερη να πουλήσει ή να μισθώσει τα σώματα και τα μέρη τους, τους κορμούς, τα κεφάλια ή τα άκρα.

Η επιχείρηση παίρνει πολλά από τους σώματα από νοικοκυριά και οικογένειες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις κηδείες. Η δωρεά σώματος συχνά εξοικονομεί στις οικογένειες πολλά χρήματα.

Μια απλή κηδεία και ταφή μπορεί να κοστίσει σε μια οικογένεια $7.000, ενώ η τιμή για μια απλή καύση, η οποία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, έρχεται στα $ 1.000.

Η Science Care αναλαμβάνει όλα τα έξοδα κηδείας, αλλά πριν από την αποτέφρωση, το προσωπικό της εταιρείας διαμελίζει ένα σώμα για να πουλήσει τα μέρη του σε ερευνητικά κέντρα και ιατρικές σχολές.

Για έναν εγκέφαλο, η επιχείρηση φέρεται να κερδίζει $ 750. Οι συγγενείς παίρνουν όλα τα υπόλοιπα περιττά μέρη, τα οποία στη συνέχεια αποτεφρώνονται.

Το… μεσιτικό γραφείο σωμάτων έβγαλε περίπου 12,5 εκατομμύρια δολάρια από το 2012 έως το 2014, σύμφωνα με τους ελέγχους της υπηρεσίας εσωτερικών εσόδων και τα δικαστικά έγγραφα που εξετάστηκαν από το Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ