ΒΙΝΤΕΟ – Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου εκπαιδεύεται για να σώσει ζωές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spain ume
Η μονάδα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων (UME) παρέχει βοήθεια με αποστολές όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και στο εξωτερικό. Αϊτή, Νεπάλ, Εκουαδόρ, πρόσφατα και στο Μεξικό. Στην συγκεκριμένη μονάδα σημαντικό ρόλο παίζουν οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων αλλά και θυμάτων καταστροφών.

https://youtu.be/NocvLTGWYi4
Ενας από τους εκπαιδευτές της ομάδας λέει: Ο στόχος της κυνολογικής ομάδας είναι να διευκολύνει και να επιταχύνει την διαδικασία εντοπισμού των θυμάτων. Προσπαθούμε να πετύχουμε την βελτιστοποίηση του χρόνου έρευνας με καθημερινή εκπαίδευση των σκυλιών μας. Kατολισθήσεις, κατεστραμμένες δομές και μεγάλης έκτασης περιοχές είναι το πεδίο έρευνας και εκπαίδευσης των σκύλων που είναι διαπιστευμένοι από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Τα σκυλιά εκπαιδεύονται ώστε είναι σε θέση να προσαρμόζονται πολύ γρήγορα σε διαφορετικές συνθήκες. Αλλωστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο χρόνος είναι καθοριστικός.
Η Τίπι είναι ένα θηλυκό σκυλί που ειδικεύεται στην αναζήτηση νεκρών. Η ισπανική μονάδα διαθέτει έξι σκυλιά για την αναζήτηση επιζώντων και δύο για την αναζήτηση νεκρών. Η Τίπι αναζητά την ανθρώπινη οσμή στον αέρα, χωρίς να ακολουθεί ίχνη. Η καθημερινή εκπαίδευση δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ του σκύλου και του εκπαιδευτή του, που περιλαμβάνει όχι μόνο τις δεξιότητες αναζήτησης και την φυσική κατάσταση αλλά την κοινωνικοποίηση, την καταπολέμηση του άγχους και την υπακοή. Σε μια πραγματική κατάσταση, αφού ο σκύλος εντοπίσει τη θέση του θύματος, η τεχνική ομάδα αναζήτησης καθορίζει τον καλύτερο τρόπο διάσωσης με οπτικές και ακουστικές κάμερες.
Ο εκπαιδευτής σκύλων της UME λέει: “Η εκπαίδευση των σκύλων βασίζεται στο παιχνίδι, στόχος είναι το σκυλί να εντοπίσει το θύμα. Η ανταμοιβή του είναι ένα παιχνίδι”.
Εκτιμάται ότι ένα εκπαιδευμένο σκυλί μπορεί να ερευνήσει μια έκταση 100 τμ σε 5 λεπτά, ενώ ένας άνθρωπος χρειάζεται για την ίδια δουλειά τουλάχιστον 45 λεπτά.
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της εκπαίδευσης έχει στόχο την καλλιέργεια της διαίσθησης αλλά και της αυτονομίας του σκύλου διάσωσης έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσει και να επιλύσει το πρόβλημα όταν είναι μόνος του. Σε περίπτωση αναζήτησης επιζώντων το σκυλί συνήθως επιβραβεύεται παραπάνω. Αυτό ενισχύει τη σχέση μεταξύ του σκύλου και της αναζήτησης των θυμάτων.
36 Κυνολογικές ομάδες είναι έτοιμες να ενεργοποιηθούν σε 1 ώρα και να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο σε 2,5 ώρες. Η συγκεκριμένη ισπανική μονάδα συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης στο Μεξικό. Τα σκυλιά και οι οδηγοί τους βοήθησαν στον εντοπισμό 40 θυμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ