Ναυτία ταξιδιωτών: Μέτρα πρόληψης και φαρμακευτική αγωγή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

naftia
Η ναυτία είναι συχνό πρόβλημα που εκδηλώνεται σε ανθρώπους που ταξιδεύουν με διάφορους τρόπους, αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο. Τα ταξίδια με πλωτά μέσα συνοδεύονται συχνότερα από την πάθηση.

Τα συμπτώματα της ναυτίας μπορεί να αρχίζουν απότομα, με ζαλάδα, χασμουρητό, πονοκέφαλο, κρύο ιδρώτα, ανακάτεμα του στομαχιού και εμετό. Σε μερικούς ταξιδιώτες το πρόβλημα δεν σταματά μετά τη λήξη του ταξιδιού και μπορεί να έχουν συμπτώματα ακόμη για λίγες μέρες μετά το ταξίδι.
Η ναυτία οφείλεται σε αντικρουόμενα μηνύματα που παίρνει ο εγκέφαλος σε σχέση με τη θέση που έχει το σώμα στο χώρο. Κατά το ταξίδι, ο εγκέφαλος παίρνει μηνύματα για τη θέση και κίνηση του σώματος από αισθητήρια όργανα στα μάτια, στο εσωτερικό αυτί (λαβύρινθο), στους μυς, στις αρθρώσεις και στο δέρμα.
Για παράδειγμα όταν γίνονται κινήσεις σε πλοίο ή αεροπλάνο τις ανιχνεύει το εσωτερικό αυτί με το λαβυρινθικό σύστημα, ενώ το οπτικό σύστημα με τα μάτια δεν το αντιλαμβάνεται. Τότε ο εγκέφαλος λαμβάνει διαφορετικά και συγκρουόμενα μηνύματα για τη θέση και κίνηση του σώματος στο χώρο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγεί σε ναυτία.
Φανταστείτε, ότι κάθεστε στα πίσω καθίσματα ενός αυτοκινήτου και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού διαβάζετε ένα βιβλίο. Το εσωτερικό αυτί, όπως και οι υποδοχείς του δέρματος σας, θα ανιχνεύσουν την κίνηση και θα ειδοποιήσουν τον εγκέφαλο. Όμως τα μάτια, που είναι προσηλωμένα στο βιβλίο, δεν ανιχνεύουν την κίνηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συμπτώματα ναυτίας.
Για την αντιμετώπιση της ναυτίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά μέτρα και φάρμακα και τα ακόλουθα μπορούν να βοηθούν:
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι σημαντικό τα μάτια να βλέπουν την ίδια κίνηση που θα ανιχνεύει το εσωτερικό αυτί
Είναι καλύτερα στο αυτοκίνητο, τα ευαίσθητα άτομα να κάθονται στις μπροστινές θέσεις του αυτοκινήτου και να βλέπουν πράγματα, μακριά στον ορίζοντα. Επιπρόσθετα στο αυτοκίνητο, η καλή ποιότητα του αέρα βοηθά στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Όταν οδηγείτε επειδή τα μάτια συγκεντρώνονται στο δρόμο, μειώνονται ουσιαστικά οι πιθανότητες ναυτίας
Στο ταξίδι με πλωτά μέσα, όπως για παράδειγμα με πλοίο, εάν έχετε πρόβλημα ναυτίας, να πηγαίνετε στο κατάστρωμα και όχι στα χαμηλότερα επίπεδα του πλοίου και να κοιτάζετε μακριά στον ορίζοντα
Στο ταξίδι με αεροπλάνο, προτιμάτε τις θέσεις στο παράθυρο, κοντά στα φτερά του αεροπλάνου, διότι εκεί οι κινήσεις είναι λιγότερες και να κοιτάζετε προς τα έξω, στον ορίζοντα, προς τα σύννεφα και τον ουρανό. Επίσης το κλείσιμο των ματιών σας μπορεί να βοηθά
Εάν είστε ευαίσθητοι στη ναυτία, μη διαβάζετε όταν ταξιδεύετε και να κάθεστε με τρόπο που να βλέπετε προς την κατεύθυνση που γίνεται η κίνηση του ταξιδιωτικού μέσου. Ταυτόχρονα εάν αντιληφθείτε ότι υπάρχει κάποιο άλλο άτομο που έχει ναυτία κατά το ταξίδι σας, αποφεύγετε να το κοιτάζετε
Αποφεύγετε να τρώτε φαγητά λιπαρά, πικάντικα ή με έντονες οσμές, πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας
Για να ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες ναυτίας στα παιδιά, εφαρμόζετε τις ίδιες αρχές όπως και για σας. Επιπρόσθετα στο αυτοκίνητο, είναι καλό να κάθονται αρκετά ψηλά για να μπορούν να βλέπουν έξω στον ορίζοντα. Μην αμελείτε να κάνετε τακτικές στάσεις όταν ταξιδεύετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εάν τα παιδιά σας, φαίνονται να ιδρώνουν, είναι ανήσυχα ή χασμουριούνται πολύ, είναι προτιμότερο να κάνετε μια στάση για να σταματήσει προτού γίνει χειρότερος, ο κύκλος προς τη ναυτία των παιδιών. Για μερικά παιδιά είναι καλύτερα εάν φάνε κάτι ελαφρύ πριν αρχίσει το ταξίδι. Σε άλλα είναι καλύτερο να μένουν χωρίς να φάνε τίποτα
Επιπρόσθετα μην ξεχνάτε στο αυτοκίνητο να έχετε μαζί σας, ειδικά σακούλια για περίπτωση εμετών έτσι ώστε το πρόβλημα ναυτίας να μην περιπλέκεται με πρόβλημα καθαριότητας του αυτοκινήτου.
Για το θέμα των φαρμάκων για αντιμετώπιση ναυτίας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ποιο είναι το καταλληλότερο για την περίπτωση σας.
Υπάρχουν φάρμακα που μπορείτε να προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή και άλλα για τα οποία απαιτείται συνταγή.
Τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ναυτίας είναι:
Διμενιδρυνάτη (δραμαμίνη)
Μεκλιζίνη
Κυκλιζίνη
Διφενυδραμίνη
Σκοπολαμίνη: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επίθεμα που τοποθετείται πίσω από το αυτί. Η τοποθέτηση του επιθέματος γίνεται 6 έως 8 ώρες πριν από το ταξίδι. Προφυλάσσει από τη ναυτία για 3 μέρες αλλά πρέπει να τοποθετείται πριν από την έναρξη του ταξιδιού.
Θα συγκρατήσουμε λοιπόν, ότι η ναυτία των ταξιδιωτών είναι το συχνότερο ιατρικό πρόβλημα, που συναντούν οι άνθρωποι κατά τα ταξίδια τους με διάφορα μέσα μεταφοράς.
Στις πλείστες περιπτώσεις πρόκειται για παθολογικές καταστάσεις που αντιμετωπίζονται εύκολα με προληπτικά μέτρα και φαρμακευτική αγωγή με συμβουλή του γιατρού. Σε σπανιότερες, σοβαρότερες περιπτώσεις με παρατεταμένες ζαλάδες ή και ίλιγγο απαιτείται άμεσα ιατρική συμβουλή.
medlook.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ