Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζδεμόν – Προφυλάκιση οκτώ υπουργών αποφάσισε Ισπανός δικαστής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

pugdemont catalonia
Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εξέδωσαν δικαστικές αρχές στην Ισπανία, σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, σύμφωνα με πληροφορίες της καταλανικής εφημερίδας La Vanguardia.

Την προφυλάκιση οκτώ εκ των εννέα υπουργών της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης αποφάσισε Ισπανός δικαστής, λόγω της ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της ισπανικής επαρχίας την προηγούμενη Παρασκευή.
Νωρίτερα σήμερα, η ισπανική εισαγγελία ζήτησε να προφυλακτιστούν οκτώ από τα εννέα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης, σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της στάσης.
Παράλληλα, η δικαστής διέταξε την προφυλάκιση εννέα μελών του υπουργικού συμβουλίου του Πουτζδεμόν, συμπεριλαμβανομένου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, Οριόλ Ζουνκέρας.
Ο ένας από τους εννέα πρώην υπουργούς, ο Σάντι Βίλα, που παραιτήθηκε πριν κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία, την περασμένη Παρασκευή, και πιέζει ώστε να βρεθεί μια διέξοδος μέσω διαπραγματεύσεων, μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Κάρλες Πουτζδεμόν, ζήτησαν την Πέμπτη οι ισπανικές εισαγγελικές αρχές.
Ο δικηγόρος του Πουτζδεμόν στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το κλίμα στην Ισπανία «δεν είναι καλό» και ότι ο πελάτης του θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.
Πέντε από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο, δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο.
Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας, είχε προειδοποιήσει εξ’ αρχής ότι εάν ο καθαιρεθείς αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν δεν εμφανισθεί στο δικαστήριο, η κανονική διαδικασία θα είναι να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
«Οταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανονικά εκδίδεται ένταλμα σύλληψης», δήλωσε ο δικαστής Κάρλος Λέσμες.
Από τις Βρυξέλλες ο Βέλγος δικηγόρος του, ο Πολ Μπέκερτ, δήλωσε ότι ο πελάτης δεν παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα διότι «το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις». «Ο Πουτζδεμόν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί με την ισπανική και τη βελγική δικαιοσύνη, αν του ζητηθεί», διευκρίνισε.
Την Τετάρτη ο ίδιος ο Πουτζδεμόν δήλωσε ότι θα αγνοήσει την κλήτευσή του και ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία για να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του για τη στάση του πριν και μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ