12/05/2021

Το ρωσικό σούπερ σιτάρι που αντέχει στο κρύο και στις ασθένειες

sitari
Καθώς πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την ποιότητα των σιτηρών και την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, ένα νέο είδος ρωσικού σίτου δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα και δεν επηρεάζεται από καμία ασθένεια.

Οι Ρώσοι καλλιεργητές έχουν καταφέρει να καλλιεργήσουν ένα μοναδικό είδος ανθεκτικού στην ψύξη σιταριού, το οποίο βρίσκεται στην Κεντρική Ρωσία και την περιοχή Primorye, αποκάλυψε ο Bagrat Sandukhadze, Ρώσος ειδικός στον τομέα.
«Είμαστε κοντά στη δημιουργία ενός ιδανικού αγροκτήματος σιτηρών χωρίς φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα», δήλωσε ο Sandukhadze.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ο νέος τύπος ρωσικού σίτου που αναπτύχθηκε από καλλιεργητές στο Ινστιτούτο Γεωργικής Επιστήμης της Μόσχας “Nemchinovka” έχει μοναδικά χαρακτηριστικά: Αντέχει απόλυτα στο κρύο, περιέχει πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από άλλες ποικιλίες παγκοσμίως και είναι πιθανό να αντικαταστήσει το πετρέλαιο της Ρωσίας ως κύριο προϊόν εξαγωγής σε λίγες δεκαετίες.
Σύμφωνα με την άποψη του ακαδημαϊκού, η ποιότητα των σιτηρών μειώνεται παγκοσμίως καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται.
«Όσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση, τόσο χαμηλότερη είναι η ποιότητα. Οι κόκκοι που παράγονται στη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία περιέχουν μόνο 8-9% πρωτεΐνης, ενώ το πρότυπο είναι 14%», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αντίθετα, το ρωσικό σιτάρι περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη, δηλαδή 18 τοις εκατό.
«Έχουμε μεγάλες προοπτικές. Σε 20-30 χρόνια ολόκληρος ο κόσμος θα θέλει να αγοράσει ρωσικά σιτηρά, ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι στο παρελθόν. Οι φθηνότεροι και υψηλής ποιότητας κόκκοι θα καλλιεργηθούν στη Ρωσία. Έχουμε φέρει τη χρήση φυτοφαρμάκων σχεδόν στο μηδέν. Το πρόβλημα με τις ασθένειες έχει επιλυθεί. Η τιμή μας θα είναι δύο φορές χαμηλότερη από ό,τι σε άλλες χώρες του κόσμου και η ποιότητα είναι καλύτερη», κατέληξε ο Sandukhadze.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ