Ρηξικέλευθες ρυθμίσεις Βενιζέλου για τις αμυντικές προμήθειες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

temp31
Να μην ξεχνάμε ότι Βενιζέλος, Κατσέλη και Λοβέρδος τοποθετήθηκαν στις ηλεκτρικές καρέκλες της κυβέρνησης με στόχο να καούν στο πυρ το εξώτερο (εξωκομματικό θα λέγαμε). Όμως δείχνουν και οι τρεις να ανταπεξέρχονται, ενώ από την άλλη τα πουλέν που έχουν τα εύκολα κάνουν ότι μπορούν για να φέρουν το χάος.
Μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων επιδιώκει ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος με διαταγή που εξέδωσε σήμερα, με την οποία ορίζει τον κώδικα δεοντολογίας στις επαφές των αξιωματικών με εταιρείες οπλικών συστημάτων.
Προκειμένου να προστατευθεί το κύρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασκούν με άκρα τυπικότητα τα καθήκοντά τους, οι επαφές με εταιρείες οπλικών συστημάτων και αμυντικού υλικού σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας θα διέπονται από τους ακόλουθους κανόνες δεοντολογίας, η παράβαση των οποίων θα συνιστά πειθαρχικό, τουλάχιστον, παράπτωμα:
1.
Συναντήσεις μόνο από αρμόδιους
Συναντήσεις, συνομιλίες και επαφές θα έχουν μόνον τα αρμόδια στελέχη. Για κάθε επαφή θα ενημερώνεται εκ προοιμίου ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας και ο αρχηγός του κάθε επιτελείου ή ο γενικός διευθυντής της οικείας γενικής διεύθυνσης και σε κάθε περίπτωση η ΓΔΑΕΕ. Κατά τεκμήριο αρμόδια είναι η ΓΔΑΕΕ και μόνον όπου υπάρχει σαφής αρμοδιότητα του οικείου επιτελείου, της ΓΔΟΣΥ ή της ΓΔΠΕΑΔΣ μπορεί να γίνονται επαφές και σ’ αυτό το επίπεδο. Μετά το πέρας της συνάντησης ή της τηλεφωνικής συνομιλίας ή της τηλεδιάσκεψης κ.ο.κ. θα συντάσσεται, όπου προβλέπεται, πρακτικό και σε κάθε περίπτωση ενημερωτικό σημείωμα για τον αντίστοιχο φάκελο.
2.
Συναντήσεις μόνο με εταιρείες παραγωγής όπλων κι όχι μεσάζοντες
Συναντήσεις, συνομιλίες και επαφές μπορούν να γίνονται μόνο με τους εξουσιοδοτημένους επισήμους εκπροσώπους εταιρειών που είναι αντισυμβαλλόμενες του ελληνικού Δημοσίου ή μετέχουν σε ανοικτή διαδικασία. Τέτοιες εταιρείες είναι μόνον οι εταιρείες παραγωγής και όχι εταιρείες αντιπροσώπευσης ή παροχής μεσολαβητικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Ενημέρωση από εταιρείες για οπλικά συστήματα που διαθέτουν ενόψει της κίνησης σχετικής διαδικασίας από το ΥΠΕΘΑ ή επειδή υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο ΕΜΠΑΕ μπορεί να γίνεται μόνον εφόσον τηρούνται αυστηρά οι κανόνες που περιλαμβάνονται στην παρούσα διαταγή και μόνο στο πλαίσιο της δημόσια γνωστοποιημένης διαβούλευσης για την εξειδίκευση των προδιαγραφών ώστε να μην αποκλείεται καμία διεθνώς υπάρχουσα λύση.
CEA4CE95CE9CCEA034
3.
Στο διαδίκτυο οι συναντήσεις
Η πληροφορία για την πραγματοποίηση συνάντησης, συνομιλίας και εν γένει επαφής θα αναρτάται στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΘΑ, εντός της ημέρας που πραγματοποιήθηκε. Για όλες τις σχετικές αναρτήσεις θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΘΑ παραπομπή (link) σε ένα κεντρικό σημείο πληροφόρησης ώστε να διευκολύνεται η αναζήτηση.
4.
Διαπραγματεύσεις με κανόνες και διαφάνεια
Για τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαπραγματεύσεις ισχύουν οι σχετικοί κανόνες. Προστίθεται η υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο και η σύνταξη πρακτικού ή ενημερωτικού σημειώματος, ακόμη και αν αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στην αντιπροσωπεία των εταιρειών που είναι αντισυμβαλλόμενες ή συμμετέχουν σε διαδικασία επιλογής ή διαπραγμάτευσης μπορούν να μετέχουν οι νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας και νομικοί ή τεχνικοί σύμβουλοι της που δικαιούνται να ασκούν νομίμως παρόμοια δραστηριότητα στην Ελλάδα. Τα πλήρη στοιχεία όλων των μελών της αντιπροσωπείας θα περιλαμβάνονται στα προαναφερόμενα πρακτικά – ενημερωτικά σημειώματα καθώς και στις σχετικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.
5.
Εφαρμογή και στις άτυπες επαφές με αποστράτους “εκπροσώπους” εταιρειών
Στο πεδίο εφαρμογής της διαταγής μου αυτής εμπίπτουν και οι κάθε είδους (τυπικές και κυρίως άτυπες) επαφές με ορισμένους (λίγους βεβαίως) αποστράτους αξιωματικούς οι οποίοι, επισκεπτόμενοι τα κτίρια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έρχονται σε επαφή με στελέχη των επιτελείων και των γενικών διευθύνσεων εκπροσωπώντας (τυπικά αλλά πολλές φορές και άτυπα και άρα αδιαφανώς) συμφέροντα εταιρειών που διαθέτουν οπλικά συστήματα ή άλλα αμυντικά υλικά ή αντιπροσωπεύουν τέτοιες εταιρείες. Η προσωπική γνωριμία και ιδίως ο σεβασμός προς όσους φέρουν την ιδιότητα του αξιωματικού ε.α. δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κάμπτει τους κανόνες δεοντολογίας που προβλέπονται στην παρούσα διαταγή. Η προβλεπόμενη στη νομοθεσία πενταετία κατά την οποία απαγορεύεται η απασχόληση απόστρατων αξιωματικών σε παρόμοιες δραστηριότητες ισχύει αυστηρά έως τη νομοθετική επέκταση και αυστηροποίηση της σχετικής απαγόρευσης.

dimokratis
http://taxalia.blogspot.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ