Στον μεγαλύτερο μπαταχτσή παγκοσμίως ανακηρύσσεται η Apple μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις των Paradise Papers.
«Εξαφανίζει» δις, περισσοτερα απο το ΑΕΠ της Ελλάδας σε οφσορ, δανειζεται ομως $15δις εντός ΗΠΑ για bonus των στελεχών της και τα γράφει ως…ζημιές και μετά τρέχει στα δικαστήρια την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί νοιώθει αδικημένη απο την…υπερφορολόγηση!
Τον περασμένο Δεκέμβριο η Apple άσκησε έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πληρώσει πρόστιμο άνω των 13 δισ. ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Η γιγαντιαία τεχνολογική εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει στοχοποιηθεί αδίκως από τις Βρυξέλλες.
Σημειωτέον ότι και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας διαφωνεί με την κοινοτική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν σε εσωτερικές υποθέσεις της παραβιάζοντας την εθνική της κυριαρχία.
Η κατασκευάστρια εταιρεία των ευπώλητων iPhone, iPad και iPod κατηγορείται ότι ευνοήθηκε σκανδαλωδώς επί μια ολόκληρη 25ετία από την κυβέρνηση του Δουβλίνου, φορολογούμενη με προκλητικά χαμηλούς συντελεστές που κατά καιρούς έπεφταν στο 1% ακόμα και στο… 0,005%. Τον περασμένο Αύγουστο η ΕΕ αποφάσισε ότι οι φοροαπαλλαγές αυτές ήταν παράνομες και επέβαλε στον αμερικανικό κολοσσό πρόστιμο-ρεκόρ που ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ.
Αμέσως η κυβέρνηση του Δουβλίνου δια του υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν υπεραμύνθηκε του φορολογικού συστήματος της Ιρλανδίας απορρίπτοντας τις αιτιάσεις για φορολογική εύνοια στην Apple. «Είναι απλώς αναληθές ότι η Ιρλανδία μεταχειρίστηκε ευνοϊκά την Apple. Οι αντιδράσεις στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σκιαγραφούν σε κάποιες περιπτώσεις μια έωλη και άδικη εικόνα για τις απόψεις της Ιρλανδίας σχετικά με την καταβολή φόρων.
Ομως η «αδικημένη» Apple αυξησε τα κι άλλο τα αποθεματικά της το τρίμηνο που πέρασε και εκτινάχθηκαν από τα 246,09 δισ. δολάρια στο νέο, πρωτοφανές για τα παγκόσμια επιχειρηματικά, ύψος των 250 δισ. δολαρίων!
Αρκεί να αναφερθεί ότι η δεύτερη σε ρευστό εταιρεία στον κόσμο είναι η Microsoft με μόλις τα μισά κεφάλαια από την Apple (126 δισ. δολάρια).
Το κομπόδεμα αυτό η Apple το διατηρεί εκτός αμερικανικών συνόρων βεβαίως, για να αποφύγει τη φορολόγησή του με 35% (συν την επιβολή τοπικής φορολόγησης 5%). Ο Κουκ έχει υποσχεθεί ότι αν μειωθεί η φορολόγηση – και είναι στις προθέσεις του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συμβεί κάτι τέτοιο – θα επαναπατρίσει μέρος των κεφαλαίων της εταιρείας.
Για να διανείμει περισσότερο μέρισμα στους μετόχους, αλλά και για να πραγματοποιήσει, ενδεχομένως, μια μεγάλη εξαγορά. Ο Τύπος αναφέρει ως υποψήφιες για εξαγορά από την Apple τις Netflix (έχει κεφαλαιοποίηση 66,6 δισ. δολ.), Time Warner (76,2 δισ. δολ.) και Tesla (53,9 δισ. δολ.).
Ο «αδικημένος» αμερικανικός όμιλος διαθέτει τεράστια ρευστότητα , όμως το σύνολο από αυτά βρίσκονται τοποθετημένα σε φορολογικούς παραδείσους εκτός ΗΠΑ και σε περίπτωση επαναπατρισμού τους θα φορολογούνταν με υψηλό συντελεστή. Κατι σαν τις δακρύβρεχτες παπάντζες περί υπερφορολόγησης, που λενε στα τηλεοπτικά πανελ των εκκατομυριουχων καναλαρχών οι βουλευτές της αντιπολίτευσης .
Έτσι προτιμά η Apple τη λύση του δανεισμού μέσω ομολόγων για τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους της. Η εταιρεία θα διαθέσει ομόλογα, τα οποία αποκαλούνται στην αγορά «iBonds», διάρκειας έως το 2016, το 2018, το 2023 και το 2043.