Η Τουρκία επιδιώκει να περάσει χωρίς κυρώσεις το Δεκέμβριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναρωτιέται ο μέσος σκεπτόμενος πολίτης

moutza parliament tourkia

Ενώ οι Τούρκοι δουλεύουν πυρετωδώς για την ενταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
– καίτοι παραβιάζουν το FIR Αθηνών και έχει καταντήσει σουρωτήρι το Αιγαίο
– και μιλάνε για μειονότητες στην Θράκη,
τουλάχιστον ο Χριστόφιας και η παρέα του, ζητούν επιτακτικά από τη σουηδική Προεδρία να επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία στη διάρκεια της επόμενης Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την άρνηση των Τούρκων να ανοίξουν τα λιμάνια τους στους Κυπρίους.
Εμάς μας έμεινε λίγος χρόνος μεταξύ Αγίου Δομίνικου και Πρεσπών να κάνουμε κάτι ή υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της γείτονος στα τυφλά?

Από την Ναυτεμπορική:

Η αποφυγή κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για μη ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κύπρο και το άνοιγμα 6 κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μέσα στους επόμενους μήνες, αποτελούν τις δύο προτεραιότητες της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., Ενγκέμ Μπαγίς, έχουν ξεκινήσει επισκέψεις σε κοινοτικές πρωτεύουσες προκειμένου να πείσουν τους κοινοτικούς να μην επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις στην Αγκυρα.

Τρία σημεία
Παράλληλα, ανακοινώνουν μια νέα στρατηγική από το 2010 που βασίζεται σε τρία σημεία:
– Συνέχεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. με το άνοιγμα 6 κεφαλαίων εντός του 2010,

– υιοθέτηση μιας ετήσιας έκθεσης για την περίοδο 2010-2013 που θα έχει ως στόχο την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου,

– πρόοδο στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων και τις μεταρρυθμίσεις.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεδομένου από τα 35 συνολικά Κεφάλαια, 8 έχουν «παγώσει» από το 2006 με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., επειδή αρνείται να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Πρόκειται για μια υποχρέωση της Τουρκίας που άπτεται της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με όλα τα κράτη μέλη.

Αλλα 10 κεφάλαια βρίσκονται «μπλοκαρισμένα» από τη Γαλλία (5), τη Γερμανία και την Αυστρία (3) και την Κύπρο (2), ενώ μέχρι σήμερα και μέσα σε 4 χρόνια έχουν ανοίξει μόνο 11 κεφάλαια, από τα οποία έχει κλείσει μόνο ένα.

carlturswe

Η Κύπρος ζητάει επιτακτικά από τη σουηδική Προεδρία να επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία στη διάρκεια της επόμενης Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (10-11 Δεκεμβρίου), διότι εξακολουθεί να αρνείται (η Αγκυρα) την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ