ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ 2015 ΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΑΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Η παρούσα κυβέρνηση όμως έχει σαφές πρόβλημα κατανόησης. Αντί να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα, κάθεται και συγκρούεται με το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής το οποίο χρησιμοποιώντας εκ παραδρομής τα στοιχεία του 2013 αποκάλυψη είχαν οργανώσει Παπανδρέου – Σαμαράς. Και εδώ είναι που επιτέλους πρέπει να προβληθεί τόσο η σωτηρία επίδραση του δημοψηφίσματος που τόσο συκοφαντήθηκε, αφού αλλάζοντας τη Συμφωνία που πρότεινε τότε ο Γιούνκερ, όχι μόνο έβγαλε την Ελλάδα από το βρετανικό δίκιο αλλά κυριολεκτικά την έσωσε από την άτακτη χρεοκοπία η οποία θα ήταν αναπόφευκτη λόγω των συμφωνιών Παπανδρέου – Σαμαρά. Αυτό τεκμηριώνει έστω και εκ παραδρομής στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. Δικαιώνοντας πραγματικά το Ολυμπία που είχε αποκαλύψει την ωρολογιακή βόμβα που είχαν τοποθετήσει για το 2015 πολύ πριν φτάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο. Πόσο βολικό θα ήταν αλήθεια να σκάσει η χώρα στα χέρια Τσίπρα – Καμμένου και να γυρίσουν τα καθάρματα που οργάνωσαν τη χρεοκοπία ως σωτήρες!
Με στοιχεία του… 2013 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής λοιπόν απεφάνθη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αν δεν υπάρξουν μέτρα για το χρέος, αφού στην έκθεση που δημοσιοποίησε χθες, δεν έλαβε υπόψη του τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μαϊου 2016. Αυτή η αποκάλυψη από μόνη της έπρεπε να οδηγήσει στο εδώλιο Παπανδρέου – Σαμαρά, καθώς ουδέποτε είχαν προβλέψει και μάλιστα αρνιόντουσαν πεισματικά την ελάφρυνση του χρέους, διαδίδοντες ότι αυτό είναι βιώσιμο!
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών λοιπόν, «οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων που αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (σελ. 12) δεν είναι ακριβείς». Όπως τονίζεται, οι εκτιμήσεις αυτές ανάγονται στα τέλη του 2013 όπου, μεταξύ άλλων, τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα και δεν είχαν εφαρμοστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μάιου του 2016. Σημειώνεται, επίσης, ότι το 2013 το δημόσιο χρέος είχε σε ποσοστό 80% κυμαινόμενα επιτόκια. Είναι επομένως άστοχο να προβαίνει κανείς σήμερα σε προβλέψεις για την περίοδο 2023-2026 με βάση στοιχεία που ίσχυαν πριν από τέσσερα χρόνια.
Με βάση τα νέα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι τόκοι για την περίοδο 2021-2026 θα είναι μειωμένοι από 24% έως και 36% σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, ανάλογα με τις παραδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους.
Σε κάθε περίπτωση ο υπολογισμός των τόκων, στο μέτρο που το μεγαλύτερο μέρος δανεισμού έχει ακόμη κυμαινόμενο επιτόκιο, εξαρτάται προφανώς από τη μέθοδο πρόβλεψης των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, σε τόσο μακρινές περιόδους, η πιθανότητα σοβαρών αποκλίσεων είναι μεγάλη. Συνεπώς ο υπολογισμός αυτός επιβάλλεται να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα».