"Θα συνεχίσετε να βοηθάτε τον Ραχόι σε αυτό το πραξικόπημα;"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

pugdemont1
Κριτική στην Ε.Ε. άσκησε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, καταλογίζοντάς της ότι παρείχε στήριξη στο «πραξικόπημα» που κίνησε, σύμφωνα με τον ίδιο, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι εναντίον της περιφέρειάς του.

«Θα αποδεχθείτε το αποτέλεσμα της ψήφου των Καταλανών (σ.σ την 21η Δεκεμβρίου) ή θα συνεχίσετε να βοηθάτε τον Ραχόι σε αυτό το πραξικόπημα;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με Καταλανούς δημάρχους στις Βρυξέλλες.
Το προηγούμενο Σάββατο και με την έγκριση της Γερουσίας, άνω σώματος του κοινοβουλίου της Ισπανίας, η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ήρε προσωρινά την αυτονομία της περιφέρειας της Καταλονίας, καθαίρεσε την τοπική κυβέρνηση, διέλυσε το τοπικό κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες τοπικές εκλογές στην επαρχία για τις 21 Δεκεμβρίου.
Τις αρμοδιότητες του τοπικού πρωθυπουργού της Καταλονίας ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας αυτοπροσώπως, για να τις εκχωρήσει αμέσως στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Προεδρίας της χώρας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.
Τις αρμοδιότητες των Καταλανών τοπικών υπουργών που καθαιρέθηκαν ασκούν απευθείας οι Ισπανοί αρμόδιοι υπουργοί ανά υπουργείο.
Ο καθαιρεθείς τοπικός πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος αφέθηκε την Κυριακή ελεύθερος υπό όρους από τη βελγική Δικαιοσύνη, κατήγγειλε νωρίτερα την κράτηση μελών της πρώην κυβέρνησής του από τις ισπανικές αρχές.
Ο Κάρλες Πουτζδεμόν και τέσσερις από τους πρώην υπουργούς του που βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στο Βέλγιο απελευθερώθηκαν από την πλευρά τους τη νύκτα της Κυριακής από Βέλγο ανακριτή, αφού έδωσαν τις καταθέσεις τους.
Όπως ζητήθηκε από την εισαγγελία των Βρυξελλών, οι πέντε Καταλανοί αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, εν αναμονή της εξέτασης των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους από την Ισπανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ