Το Βασίλειο του φόβου: Lockdown στη Σαουδική Αραβία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

saudi arabia
Τα γεγονότα στη Σαουδική Αραβία εκτυλίσσονται σε φρενήρεις ρυθμούς, με ριζική μετατόπιση να γίνεται στις ανώτερες βαθμίδες της κυβέρνησης.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Βασιλιάς Σαλμάν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ειδικής δύναμης κατά της διαφθοράς, η οποία δεν άργησε να συλλάβει πάνω από δώδεκα κυβερνητικούς αξιωματούχους – πρώην και σημερινούς – πέντε μέλη της βασιλικής οικογένειας και αρκετούς επιχειρηματίες.
Από τότε, ο κατάλογος αυξάνεται συνεχώς, σε περισσότερα από 60 άτομα μέχρι σήμερα.
Τώρα, υπάρχουν αναφορές για την μετατροπή του Ritz-Carlton του Ριάντ σε φυλακή πολυτελείας για τους κρατούμενους. Υπάρχουν φήμες – τις οποίες το Ριάντ αρνείται – ότι ένας από τους στόχους της εκκαθάρισης, ο Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Φάντ, σκοτώθηκε ενώ αντιστεκόταν στη σύλληψη.
Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η εκκαθάριση θα μπορούσε να γεμίσει το κρατικό ταμείο με ποσά 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από τους συλληφθέντες – όλα τα μέλη της σαουδικής ελίτ.
Οι εικασίες αφθονούν και υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Υπάρχει μια συνεχής ροή νέων πληροφοριών που προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία, όπως ότι ένας από τους κορυφαίους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς του Αραβικού κόσμου, το MBC, έχει τεθεί υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Μέρος της διοίκησής του απομακρύνθηκε και ο ιδιοκτήτης κρατήθηκε. Εμφανίστηκαν πληροφορίες επίσης, ότι ακόμη και ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αλί Αλ Ναϊμί, το πρόσωπο των ΜΜΕ της χώρας εδώ και δεκαετίες, περιορίστηκε βίαια στην κατοικία του.
Γίνεται λόγος για ταξιδιωτική απαγόρευση για ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών της Aramco. Αυτό έρχεται μετά από τις αναφορές ότι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Aramco Ibrahim al-Assaf, πρώην υπουργός Οικονομικών του Βασιλείου, ήταν επίσης μεταξύ των συλληφθέντων.
Φυσικά, στους κύκλους της πετρελαϊκής βιομηχανίας αυτό εγείρει το ζήτημα της ασφάλειας της IPO (Αρχική Δημόσια Προσφορά) της Aramco και επιπλέον, τι θα συμβεί στις τιμές του πετρελαίου αν ενταθεί η αστάθεια. Προς το παρόν, τα νέα είναι αισιόδοξα για τις τιμές.
Η εκκαθάριση θεωρείται ευρέως ως προληπτικό χτύπημα και «πραξικόπημα» από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, επικεφαλής της νέας υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς και κληρονόμο του θρόνου.
Ο πρίγκιπας είναι επίσης η κινητήρια δύναμη πίσω από την IPO της Aramco, η οποία θα παράσχει τα κεφάλαια για το δικό του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων Vision 2030. Τώρα, για να είναι τόσο επιτυχημένη η IPO όσο θέλει ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου πρέπει να είναι υψηλές, ίσως υψηλότερες από ό, τι είναι τώρα.
Οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια του Βασιλείου τροφοδοτεί φυσικά το θετικό συναίσθημα. Τώρα υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένοι γαλαζοαίματοι που διαφεύγουν της δίωξης από τη νέα υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς, έχουν δεχθεί προσφορές ασύλου στην Υεμένη από τους αντάρτες Houthi που υποστηρίζονται από τον μεγάλο εχθρό της Σαουδικής Αραβίας, το Ιράν.
Αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο, αφού η Σαουδική Αραβία βρίσκεται εδώ και δυο χρόνια σε πόλεμο με τους Houthis, με τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ να βρίσκεται στον αιχμή του δόρατος της σύγκρουσης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Ιράν για άμεση επιθετικότητα, επικαλούμενη την επίθεση πυραύλων που επιχείρησαν οι Houthis στο Ριάντ και η οποία αναχαιτίστηκε από το αμυντικό σύστημα του Βασιλείου.
Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πού θα οδηγήσουν όλα αυτά. Κάποιοι, όπως ο Dennis Gartman (οικονομολόγος), προειδοποιούν ότι αν και ο άμεσος αντίκτυπος των τελευταίων γεγονότων της Σαουδικής Αραβίας είναι θετικός για τις τιμές, θα γίνει αρνητικός μακροπρόθεσμα, καθώς αυτό το είδος αστάθειας είναι μη βιώσιμο.
Άλλοι, όπως οι αναλυτές εμπορευμάτων της Morgan Stanley, αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τις τιμές πετρελαίου, που ενθαρρύνονται από αυτά τα ίδια γεγονότα.
Η συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όπου η σύμπραξη θα συζητήσει την επέκταση της περικοπής παραγωγής πετρελαίου που συμφώνησε σχεδόν πριν από ένα χρόνο, απέχει λιγότερο από ένα μήνα.
Υπάρχουν φωνές που υποδηλώνουν ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να κάνει αναστροφή της υποστήριξής της στη συμφωνία, υπό το πρίσμα των τωρινών υψηλότερων τιμών που προκύπτουν από τον θόρυβο στο εσωτερικό της και την άνοδο των εντάσεων με το Ιράν.
Εν τω μεταξύ, το Ritz-Carlton στο Ριάντ είναι πλήρως κλεισμένο μέχρι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου και σε όλους τους επισκέπτες ζητήθηκε να φύγουν, ή ακυρώθηκαν οι κρατήσεις τους.
Irina Slav
Oilprice.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ