Η θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, που μπορεί να βοηθήσει την ΕΕ να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού, μειώνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία, τονίστηκε από τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ για την Ενέργεια, Μάροs Σέφκοβιτς, και τον Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey Pyatt.
Στο πλαίσιο του Ελληνικού Φόρουμ Ενέργειας στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε ότι «η διαρκής και κρίσιμη εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθεί να προωθήσει τους κοινούς στόχους μας για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».
«Τα τελευταία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν προτεραιότητα να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ειδικότερα με την Ελλάδα για να αναπτύξουμε ασφαλείς προμήθειες ενέργειας στην περιοχή αυτή μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Pyatt.
«Απλά κοιτάξτε πού βρίσκεται η Ελλάδα, στο γεωγραφικό σύνδεσμο τόσων πολλών από αυτές τις προσπάθειες ενεργειακής ασφάλειας. Μόλις 30 λεπτά ή βόρεια της Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός Trans-Adriatic Pipeline (TAP) θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans-Anatolian Pipeline (TANAP), επιτρέποντας την είσοδο φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη στον Πειραιά.
Χαιρέτησε τον TAP ως ένα «κρίσιμο κομμάτι του νότιου διαδρόμου αερίου». Σημείωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ενεργά έναν άλλο βασικό κρίκο στις κοινές προσπάθειες να μεταφερθεί νέο, μη ρωσικό φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές, δηλαδή τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).
Εξήγησε ότι ο αγωγός IGB θα παράσχει «μια διαδρομή για νέες πηγές αερίου – είτε από το Αζερμπαϊτζάν, το LNG των Η.Π.Α. είτε αλλού – για να εισέλθει σε μια αγορά που εξαρτάται από καιρό από έναν μόνο προμηθευτή. Ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας θα επιτρέψει στο νέο φυσικό αέριο να φτάσει όχι μόνο στις χώρες της διαδρομής ΤΑΡ – Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία – αλλά χώρες περαιτέρω βόρεια, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια μέχρι την Ουκρανία».
Για να μεγιστοποιήσει τη χρησιμότητα της IGB, μια κοινοπραξία συνεργάζεται με αμερικανική υποστήριξη στην Αλεξανδρούπολη για να δημιουργήσει μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης που θα χρησιμεύσει ως νέο σημείο εισόδου για το ΥΦΑ στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δήλωσε ο Pyatt.
«Τα έργα αυτά, καθώς και η επέκταση του τερματικού σταθμού ΥΦΑ της περιοχής Ρεβυθούσας στην περιοχή της Αττικής, δημιουργούν την υποδομή για την εισαγωγή νέων πηγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θέτοντας μεγαλύτερη ισχύ στα χέρια των καταναλωτών και αμβλύνοντας την επιρροή των προμηθευτών που έχουν χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως εργαλείο πολιτικού εξαναγκασμού», πρόσθεσε.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πηγές εφοδιασμού θα πρέπει να είναι ισορροπημένες, έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να μην αντιμετωπίζουν πλέον την προοπτική της Ρωσίας να ‘κλείσει τη στρόφιγγα’ για πολιτικούς σκοπούς «, ανέφερε.
«Ήμουν μάρτυρας αυτής της δυναμικής κατά τη διάρκεια του χρόνου μου ως πρεσβευτής στην Ουκρανία. Εκεί η Ρωσία αξιοποίησε τη θέση της ως μονοπωλιακού προμηθευτή φυσικού αερίου και χρησιμοποιώντας την ικανότητά της να κλείνει, ή να ανοίγει τη στρόφιγγα πίεσε την κυβέρνηση στο Κίεβο για να προωθήσει τους πολιτικούς στόχους της Μόσχας», δήλωσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής.
Ο Šefčovič υπενθύμισε ότι η Ευρώπη πέρασε δύσκολες στιγμές «το 2006 και το 2009, όταν ξαφνικά έπαψαν οι προμήθειες φυσικού αερίου και η κρίσιμη απόφαση έπρεπε να γίνει για το πώς θα φτάσουμε στην επόμενη εβδομάδα».
«Είναι απολύτως σαφές ότι δεν θέλουμε και δεν μπορεί να συμβεί ξανά στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εργαζόμαστε μαζί για να έχουμε ασφάλεια εφοδιασμού, να έχουμε διαφοροποιημένες πηγές εξωτερικού ενεργειακού εφοδιασμού και να διασφαλίσουμε ότι είμαστε τόσο αλληλένδετοι και τόσο διαφοροποιημένοι ώστε να μην μπορούμε να βρεθούμε και πάλι σε τέτοια δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Šefčovič σημείωσε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας της επιτρέπει να γίνει ο ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος.
Ο Pyatt κατέληξε λέγοντας: «Αλλά ο πραγματικός νικητής από αυτά τα έργα θα είναι ο καταναλωτής, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου αρχίζει να απολαμβάνει τα οφέλη από τον αληθινό ανταγωνισμό. Φυσικά, δεν υπάρχει προσδοκία ότι το ΥΦΑ των ΗΠΑ, ή άλλες πηγές φυσικού αερίου θα υποκαταστήσουν εξ ολοκλήρου τις ρωσικές προμήθειες. Είναι σαφές ότι το ρωσικό αέριο θα συνεχίσει να παρέχει ένα σημαντικό ποσοστό της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου. Ωστόσο, πρέπει να το κάνει σε μια ανταγωνιστική αγορά».
https://www.neweurope.eu/article/sefcovic-pyatt-say-greece-can-help-boost-eu-energy-security/