Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Το Μαγνήσιο και ΟΧΙ το Ασβέστιο είναι το κλειδί για υγιή οστά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

diatrofi magnisio
Αυτό που σε όλους μας έχουν πει, ότι το κλειδί για τη βελτίωση της πυκνότητας των οστών και της συνολικής υγείας τους είναι το ασβέστιο, λειτουργεί πραγματικά στην πράξη;

Σύμφωνα με μελέτες, το μαγνήσιο, το οποίο απαντάται συνήθως στο σουσάμι, τους ηλιόσπορους, τον βασιλικό, το μπρόκολο και το σπανάκι, μπορεί να είναι το πραγματικό κλειδί για πιο δυνατά και πιο υγιή οστά.
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και ιδιαίτερα τη χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου, με αυξημένο κίνδυνο εμφραγμάτων, ειδικά στις γυναίκες.
Τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι ένα κακό υποκατάστατο του διαιτητικού ασβεστίου, λέει το Εθνικό Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση. Το υπερβολικό ασβέστιο από συμπληρώματα σχετίζεται άμεσα με τις πέτρες στα νεφρά και άλλα προβλήματα υγείας.
Το ανθρακικό ασβέστιο, που βρίσκεται στα περισσότερα συμπληρώματα ασβεστίου και επίσης στο παστεριωμένο γάλα, απορροφάται δύσκολα από τον οργανισμό χωρίς χηλικό παράγοντα όπως το κιτρικό οξύ.
Μια μελέτη του 2007 σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, έδειξε ότι το ασβέστιο από διατροφικές πηγές έχει πιο ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία των οστών σε σχέση με το ασβέστιο που λαμβάνεται από συμπληρώματα.
Ο Abrams ήταν επικεφαλής μιας μελέτης στο Baylor College of Medicine που επικεντρώθηκε στην πρόσληψη και την απορρόφηση του μαγνησίου κατά την παιδική ηλικία. Αυτό που βρήκαν ήταν εκπληκτικό – ενώ η πρόσληψη και απορρόφηση ασβεστίου δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με το ολικό οστικό περιεχόμενο και την οστική πυκνότητα, η πρόσληψη μαγνησίου και η απορρόφηση συνδεόταν σαφώς με ευεργετικές επιδράσεις στα οστά.
«Η διατροφική πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να είναι ένας σημαντικός, σχετικά μη αναγνωρισμένος παράγοντας στην αύξηση των μετάλλων στα οστά των παιδιών”, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
«Πολλά θρεπτικά συστατικά είναι το κλειδί για να έχουν τα παιδιά υγιή οστά. Ένα από αυτά φαίνεται να είναι το μαγνήσιο”, δήλωσε ο Abrams. «Το ασβέστιο είναι σημαντικό, αλλά, εκτός από τα παιδιά και τους εφήβους με πολύ χαμηλή πρόσληψη, μπορεί να μην είναι πιο σημαντικό από το μαγνήσιο».
Αυτό που απασχολούσε τους ερευνητές ήταν το γεγονός ότι ενώ η πρόσληψη ασβεστίου προωθείται ευρέως για την καλύτερη υγεία των οστών, άλλα συναφή μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, ήταν σχετικά ανεξερεύνητα. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι οι γονείς δίνουν λιγότερη βαρύτητα στην πρόσληψη μαγνησίου για την υγιή ανάπτυξη των οστών των παιδιών τους – και θα ήθελαν να δουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το ρόλο που παίζει το μαγνήσιο στην αύξηση της υγείας των οστών γενικά.
Η πρόσληψη μαγνησίου δεν είναι σημαντική μόνο για τα παιδιά – οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν άφθονο μαγνήσιο, σύμφωνα με έκθεση της Kathryn M. Ride και συναδέλφων της στο Πανεπιστημίου του Memphis, Tennessee.
Ιστορικά, η ιδανική αναλογία ασβεστίου προς μαγνήσιο στη διατροφή φαίνεται να είναι η αναλογία 1: 1. Ακόμη και μια αναλογία 2: 1 είναι επαρκής. Ωστόσο, οι σημερινές δίαιτες περιέχουν αναλογία ασβεστίου προς μαγνήσιο πιο κοντά στο 10: 1 – δέκα φορές περισσότερο ασβέστιο από το μαγνήσιο!
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο είναι γνωστά: το κακάο, οι ξηροί καρποί, τα καρύδια οποιουδήποτε είδους και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι συχνά γεμάτα μαγνήσιο.
Ενώ είναι καλύτερο να πάρετε το μαγνήσιο σας φυσικά, πολλοί άνθρωποι είναι ανεπαρκείς σε αυτό το μέταλλο και ίσως χρειάζονται συμπληρωμάτων μαγνησίου. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση μαγνησίου είναι 350-400 mg την ημέρα – και οι περισσότερες κάψουλες μαγνησίου περιέχουν μεταξύ 250 και 500 mg μαγνησίου και μπορούν να ληφθούν είτε μετά, είτε πριν το γεύμα.
Η μέτρηση των επιπέδων μαγνησίου στο σώμα μπορεί να είναι δύσκολη – μόνο ένα μικρό κλάσμα μαγνησίου αποθηκεύεται στο αίμα και αν το επίπεδο μειωθεί, το σώμα μας παίρνει μαγνήσιο από τα οστά και τους ιστούς για να αναπληρώσει την απαραίτητη ποσότητα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει κανονικά επίπεδα μαγνησίου, μπορεί να μην ισχύει στην πραγματικότητα.
Είτε παίρνετε το μαγνήσιο σας από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής είτε από τρόφιμα, είναι σημαντικό να φροντίσετε να αποτελεί καθημερινό στοιχείο της διατροφής σας.
share24.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ