Γαλλία και Λίβανος στο πλευρό του “παραιτηθέντα” πρωθυπουργού του Λιβάνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

hariri saad
Μακρόν: Προσκαλούμε τον Χαρίρι και την οικογένειά του στη Γαλλία – Ν. Αναστασιάδης: Ο Χαρίρι είναι καλά

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε επισήμως τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι και την οικογένειά του να μεταβούν σε γαλλικό έδαφος, από τη Σαουδική Αραβία, όπου και βρίσκονται.

Ο κ. Χαρίρι βρίσκεται στο Ριάντ από τις 3 Νοεμβρίου και, από εκεί, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Ιράν και της σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, η μεν παραίτησή του δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν, μέχρι αυτή να υποβληθεί αυτοπροσώπως και στο έδαφος της χώρας, η δε τύχη του κ. Χαρίρι, δηλαδή το εάν είναι φιλοξενούμενος με τη θέλησή του ή «κρατούμενος» της Σαουδικής Αραβίας παραμένει μυστήριο.

Ο ίδιος δήλωσε την Τρίτη ότι εντός των επόμενων δύο ημερών θα επιστρέψει στον Λίβανο, ωστόσο ο Μισέλ Αούν δήλωσε ότι θεωρεί πως ο Σάαντ Χαρίρι κρατείται από τη Σ. Αραβία. Το ίδιο είχε δηλώσει προ ημερών και ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ν. Αναστασιάδης: Ο Χαρίρι είναι καλά

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι είχε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του κυπριακού κράτους είπε ότι η επικοινωνία έγινε «γιατί είμαστε φίλοι και γιατί ένιωθα την ανάγκη να επικοινωνήσω και να δω ότι είναι από πάσης άποψης καλά».

Ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι ο κ. Χαρίρι του ανέφερε ότι «είναι καλά».

Σε ερώτηση εάν ο κ. Χαρίρι βρίσκεται ακόμη στη Σαουδική Αραβία, ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο κάποια στιγμή».

Σε άλλη ερώτηση, εάν ο κ. Χαρίρι ζήτησε να έρθει στην Κύπρο, ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε πως «όχι, δεν έχει ζητήσει, τον έχω καλέσει, όταν θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί και νομίζω ότι θα το κάνει».

Ως γνωστό, ο κ. Χαρίρι πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο στις 28 Οκτωβρίου, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και αποφασίστηκε η αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών. Ο κ. Χαρίρι ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 5 Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ