Ενδορφίνες: 8 τροφές που απελευθερώνουν τις ορμόνες της ευτυχίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

brain
Όταν υποφέρουμε από μελαγχολία ή απλά βιώνουμε μια πτώση του ηθικού, οτιδήποτε μπορεί να δώσει ώθηση στη διάθεσή μας, είναι ευπρόσδεκτο.

Μία τέτοια επιλογή προσφέρουν οι ενδορφίνες, ένα… μονοπάτι του εγκεφάλου προς τη χαρά.
Οι ενδορφίνες είναι μικρές αλυσίδες πρωτεϊνών (νευροπεπτίδια) που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος.
Κάθε δραστηριότητα που μας είναι ευχάριστη οδηγεί στην παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, βελτιώνουν τη διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, που προκαλεί το στρες.
Παράλληλα, θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.
Απελευθέρωση ενδορφινών προκαλεί η άσκηση, γι’ αυτό και αισθανόμαστε χαλάρωση και ευεξία, αλλά και το γέλιο.
Ακόμη και η σκέψη ή η ανάμνηση μιας ευχάριστης δραστηριότητας ή εμπειρίας όμως, μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή των ενδορφινών.
Παρότι δεν υπάρχουν τροφές που περιέχουν ενδορφίνες, κάποιες τροφές διαθέτουν υψηλά επίπεδα βιταμινών και ανόργανων συστατικών που διεγείρουν την παραγωγή ενδορφινών.
Τέτοιες είναι όσες περιέχουν βιταμίνη Β12, βιταμίνη C, ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο.
Αν χρειάζεστε λοιπόν λίγη τόνωση, δείτε 8 τροφές που προκαλούν την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο:
– Σοκολάτα
– Φράουλες
– Πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης
– Πορτοκάλια
– Πικάντικες τροφές
– Σταφύλια
– Ξηροί καρποί και σπόροι
– Ginseng
popsugar.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ