«Δυστυχώς, αυτή η πρότασή μου δεν έγινε αποδεκτή. Όπως μάλιστα με ενημέρωσε ο κ. Αλιβιζάτος δεν έγινε δεκτή από την κ. Γεννηματά ούτε η πρότασή μου να διεξαχθεί το debate το Σάββατο. Μάλιστα δήλωσε έτοιμος το debate να γίνει ακόμη και το Σάββατο το βράδυ ενώ παρέπεμψε σε συνέντευξη του προέδρου της επιτροπής Ν. Αλιβιζάτου στα «Νέα» ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «μια τηλεμαχία δεν είναι πανηγύρι» και πως «παρά το κατανοητό αίτημα του κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να γίνει το debate η άλλη πλευρά δεν ήθελε».
«Δεν θέλουμε να σβήσει η φλόγα της ανανέωσης και της αλλαγής». Με τα λόγια αυτά, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε σε μαζική συμμετοχή τους προοδευτικούς πολίτες στο β’ γύρο των εκλογών για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ζήτησε τη συμμετοχή των πολιτών ώστε να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στo πραγματικό του μέγεθος και έστειλε μήνυμα ενότητας της δημοκρατικής παράταξης.
Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά που θέλει να δώσει στον νέο φορέα, μέσα από την δημιουργία ενός θεσμικού κόμματος που θα σέβεται τα μέλη του, θα λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά και με απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, ενώ τόνισε πως στο συνέδριο που θα λάβει χώρα στο επόμενο τρίμηνο, οι πολίτες θα συμμετέχουν ισότιμα ως συνιδρυτές και όχι ως παρατηρητές.
Ο κ. Ανδρουλάκης, αφού εξέφρασε ξανά τη λύπη του για τα θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες, αναφέρθηκε στο αίτημά του για αναβολή των εκλογών για μία εβδομάδα, ακριβώς λόγω της εθνικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα.
«Δυστυχώς, αυτή η πρότασή μου δεν έγινε αποδεκτή. Όπως μάλιστα με ενημέρωσε ο κ. Αλιβιζάτος δεν έγινε δεκτή από την κ. Γεννηματά ούτε η πρότασή μου να διεξαχθεί το debate το Σάββατο. Μάλιστα δήλωσε έτοιμος το debate να γίνει ακόμη και το Σάββατο το βράδυ ενώ παρέπεμψε σε συνέντευξη του προέδρου της επιτροπής Ν. Αλιβιζάτου στα «Νέα» ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «μια τηλεμαχία δεν είναι πανηγύρι» και πως «παρά το κατανοητό αίτημα του κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να γίνει το debate η άλλη πλευρά δεν ήθελε».
Σε ερώτηση για το αν έχει παράπονα από το πώς έγινε η διαδικασία σημείωσε: «Δώσαμε έναν άνισο αλλά εντιμο και αξιοπρέπή αγώνα, αλλά τα καταφέραμε γιατί ο κόσμος θέλει την πολιτική ανανέωση».
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι είναι αισιόδοξος μετά τη συμμετοχή της πρώτης Κυριακής: «Υπάρχει η παράταξη. Δεν έχει καταλυθεί η παράταξη. Απευθύνω κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ με παγιωμένες νοοτροπίες», ανέφερε.
Δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί, θα συγκαλέσει, με ανοικτό προσκλητήριο προς όλες τις δυνάμεις του χώρου, Συνδιάσκεψη εντός του Δεκεμβρίου για να εκλεγεί ένα ενιαίο πολιτικό όργανο που θα οργανώσει το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα εντός τριών μηνών.
Τόνισε πως οι συνυποψήφιοι του έχουν κερδίσει με τη συμμετοχή τους τον ρόλο και τη θέση τους μέσα στο νέο φορέα, επισημαίνοντας πως αυτός δεν θα μοιράσει ρόλους και πως «δεν κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».
Ο κ. Ανδρουλάκης απηύθυνε μαζικό κάλεσμα στους νέους καθώς και σε όλες εκείνες τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς που βλέπουν το εθνολαϊκιστικό αδιέξοδο των ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις του φιλελεύθερου Κέντρου που δεν θέλουν τη συντηρητική ΝΔ.
Περιγράφοντάς το όραμά του για την παράταξη και την Ελλάδα τόνισε πολλές φορές τις λέξεις ενότητα και ανανέωση.
«Όποιος φύγει θα είναι αμετανόητος. Δεν πρέπει να συνεχιστούν οι προσωπικές στρατηγικές. Πιστεύω ότι ίδιο πιστεύουν και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι» τόνισε.
Επέμεινε ότι προτεραιότητα για την επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι η ανανέωση αξιών και αντιλήψεων κι όχι η ηλικιακή, τονίζοντας οτι αυτό είναι το νόημα της ανανέωσης την οποία ζητά. «Κάποιοι νομίζουν ότι θα υπάρχει αύριο αποστρατεία. Δεν θα γίνει. Όμως όσοι πολέμησαν τις μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή. Όσα στελέχη είναι υπέρ των αλλαγών και του εκσυγχρονισμού της παράταξης και της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα είναι μπροστά», επεσήμανε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα.
Προτεραιότητες
Εφόσον εκλεγεί έθεσε ως πολιτική προτεραιότητα την οργάνωση ενός σύγχρονου κράτους. «Δεν είμαι εφευρέτης. Θα αξιοποιήσω όλες τις βέλτιστες πρακτικές απ’ όλες τις άλλες χώρες. Η σύγχρονη ευρωπαική Σοσιαλδημοκρατία έχει και τις προτάσεις και τα εργαλεία, όχι οι πρακτικές του παρελθόντος που απέτυχαν», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας την πιεστική ανάγκη αλλαγών στο πολιτικό σύστημα. «Πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες που δημιουργούν ανισότητες μεταξύ υποψηφίων κι επι της ουσίας περιορίζουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Δεν μπορείς να εκλεγείς στη Β’ Αθήνας χωρίς στήριξη από οικονομικά ισχυρούς και ΜΜΕ» υπογράμμισε. «Δεν θα μπούμε σε κυβέρνηση για μοίρασμα θέσεων. Θα γίνει μόνο με προγραμματική συμφωνία γραμμένη σε πέτρα», τόνισε ενώ, ερωτηθείς σχετικά, υπενθύμισε ότι έχει διατυπώσει τη διαφωνία του με τη συμφωνία 4-2-1 που έγινε στην τριμερή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και επανέλαβε ότι ήταν λάθος η αποδοχή της συμμετοχής του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Επανέλαβε επίσης ότι τα περί οικογενειοκρατίας που ανέφερε διαστρεβλώθηκαν καθώς δεν αποτελούσαν προσωπική βολή προς την Φώφη Γεννηματά. «Η Δημοκρατία είναι για όλους. Οι νέοι έχουν όλο και λιγότερες ευκαιρίες, οι ανισότητες εμποδίζουν την κοινωνική κινητικότητα και ευνοούνται, αντικειμενικά, οι προνομιούχοι», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Τέλος, αναφερόμενος στις διαχειριστικές ανεπάρκειες του κράτους με αφορμή τις φονικές πλημμύρες ανέφερε: «Δεν φτάνει το μοιρολόι, χρειάζονται έργα πρόληψης. Δεν θέλω να αποδώσω ευθύνες όσο ακόμη αναζητούμε θύματα, φαίνεται, όμως, η διαχρονική ανεπάρκεια του κράτους».