Προκόπης Παυλόπουλος: Ελλάδα και Πολωνία δεν «ταξιδεύουν» εντός της ΕΕ με «πηδάλια» ιδιοτέλειας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

copypasteimage 305
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ κ. ANDRZEJ DUDA
Αθήνα, 20.11.2017
Κύριε Πρόεδρε,
I. Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι, Εσάς και την Κυρία Duda, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψής σας στην Ελλάδα.  Θέλω να πιστεύω -προσωπικώς είμαι βέβαιος- ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί και πρέπει ν’ αποτελέσει έναν πραγματικό σταθμό στην κοινή πορεία των Κρατών και των Λαών μας. Έχω ιστορικό χρέος να επισημάνω ότι η Ελλάδα και η Πολωνία, η Πολωνία και η Ελλάδα, διατηρούν μακροχρόνιους και στενούς δεσμούς.  Το 2019 θα εορτάσουμε τα 100 έτη από την σύναψη των μεταξύ μας διπλωματικών σχέσεων.  Επιπλέον θα ήταν μεγάλη παράλειψη το να μην αναφερθώ στο ήθος και την εργατικότητα των Πολωνών που ζουν στην Ελλάδα.  Οι ως άνω δεσμοί στηρίζονται επίσης στο στέρεο έδαφος μιας συμπόρευσης για την εμπέδωση των θεμελιωδών αρχών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.  Μπορούμε λοιπόν, με βάση αυτήν ακριβώς την συμπόρευση, να διακηρύσσουμε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι για τους Λαούς μας η Ελευθερία είναι αρχή κυριολεκτικώς υπαρξιακή.  Με την έννοια ότι οι Έλληνες και οι Πολωνοί, οι Πολωνοί και οι Έλληνες, μόνον ελεύθεροι μπορούμε να υπάρξουμε, ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας και να διεκδικούμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει, σύμφωνα με την Ιστορία και την προοπτική καθενός μας.
II. Την σύγχρονη και μελλοντική μας συμπόρευση προσδιορίζει, ως πυξίδα και δείκτης πορείας, η κοινή μας ιδιότητα ως κρατών-μελών της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Εμείς, οι Έλληνες, αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι συμβάλαμε ενεργώς -και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Χώρα σας- στην ένταξη της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.  Και τώρα είμαστε έτοιμοι ν’ αγωνισθούμε από κοινού για την οριστική καταξίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να γίνει πάλι ισχυρή προκειμένου ν’ αντεπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη στο πλαίσιο της διεθνούς συγκυρίας.  Μ’ αυτόν τον τρόπο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα θα γίνει και πάλι ελκυστικό και θ’ αποφύγει συμπτώματα όπως εκείνο του Brexit. Και εδώ μου παρέχεται η ευκαιρία να επισημάνω ότι η Ελλάδα και η Πολωνία, η Πολωνία και η Ελλάδα, ακολουθούμε με συνέπεια τον ευρωπαϊκό μας δρόμο και υπερασπιζόμαστε το ευρωπαϊκό μέλλον, ακριβώς επειδή οι Λαοί μας έχουν όραμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν «ταξιδεύουν» εντός αυτής με «πηδάλια» ιδιοτέλειας, πολύ δε περισσότερο με «σημαίες ευκαιρίας».
III. Όπως επισήμανα σήμερα το μεσημέρι, το κοινό μας ευρωπαϊκό όραμα συμπυκνώνεται στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.  Η οποία συνεπάγεται μιάν Ευρωπαϊκή Ένωση με ομοσπονδιακή δομή, θεμελιωμένη στη βάση της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, που μπορεί έτσι να φέρει σε πέρας τον δικό της ιστορικό πλανητικό ρόλο.  Συγκεκριμένα δε τον ρόλο της υπεράσπισης και της εμπέδωσης, προς όφελος της Ανθρωπότητας, των θεμελιωδών αρχών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
IIII. Η κατά τ’ ανωτέρω ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης προϋποθέτει, χωρίς αμφιβολία, κυρίως την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου.  Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων αλλά πρωτίστως, αφενός την συνεπή εφαρμογή του συνόλου του Ευρωπαϊκού Δικαίου από κάθε αποδέκτη του                -επομένως τόσο από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τα κράτη-μέλη-  και, αφετέρου, την επιβολή των προβλεπόμενων από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο κυρώσεων σε καθέναν ο οποίος παραβιάζει τις διατάξεις του.  Με τον τρόπο αυτόν θα επέλθει και η απαραίτητη μείωση του, διαβρωτικού για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, δημοκρατικού ελλείμματος που εξακολουθεί, δυστυχώς, να παρατηρείται και που δεν είναι συμβατό με την Δημοκρατική Αρχή, η οποία πρέπει να είναι το θεσμικό «σήμα κατατεθέν» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
V. Η σημερινή κρίσιμη πραγματικότητα καταδεικνύει ότι σ’ αυτήν την πορεία της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η ενίσχυση του άξονα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρενέβη ενεργώς όσο θα έπρεπε στα τεκταινόμενα λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, και στην χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS. Τούτο δε αν και ήταν όταν μάλιστα ήταν και είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το «πολεμικό θέατρο» της Μέσης Ανατολής αφορούσε και αφορά ευθέως πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άμεσες επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι από παλιά γνωστές οι αδυναμίες του άξονα της ΚΕΠΠΑ, ο οποίος πάσχει από σημαντικά θεσμικά και πολιτικά κενά.  Και ναι μεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος μετά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβώνας, πλην όμως οι απαιτήσεις των καιρών επιβάλλουν να προσχωρήσουμε σε ακόμη πιο ολοκληρωμένη ενεργοποίηση και εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 23 επ. της ΣυνθΕΕ.
VI. Τούτο συνεπάγεται, περαιτέρω, και:
• Τον πλήρη σεβασμό της αρχής της Συνεννόησης και, ιδίως, της Αλληλεγγύης κατά την χάραξη και εφαρμογή της ΚΕΠΠΑ, όπως ρητώς ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 32 παρ. 1 εδ. α΄ της ΣυνθΕΕ.  Στο σημείο αυτό χαιρετίζουμε -διότι οι Χώρες μας πρωταγωνίστησαν εν προκειμένω- την εντελώς πρόσφατη Συμφωνία στενότερης συνεργασίας για την δημιουργία της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), την οποία υπέγραψε την 13 Νοεμβρίου η συντριπτική πλειοψηφία των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Καθώς και τον πλήρη σεβασμό της αρχής της Αλληλεγγύης στους τομείς του Ασύλου και της Μετανάστευσης, δηλαδή τον πλήρη σεβασμό των διατάξεων των άρθρων 77 επ. της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατ’ εξοχήν του άρθρου 80 που ρητώς αναφέρεται στην ως άνω αρχή της Αλληλεγγύης.  Τονίζω εκ νέου ότι η επίδειξη πραγματικής Αλληλεγγύης ως προς το μείζον Προσφυγικό ζήτημα είναι τόσο περισσότερο σημαντική, όσο το ζήτημα αυτό είναι υπαρξιακό για την κοινή μας Ευρωπαϊκή Εστία, αφού απ’ αυτό κρίνονται οι Ανθρωπιστικές της ευαισθησίες και, άρα, τα Ανθρωπιστικά της χαρακτηριστικά.
Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Φίλε,
VII. Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σ’ Εσάς και την Κυρία Duda υγεία, ευτυχία και καλή επιτυχία στα υψηλά σας καθήκοντα καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας σας.  Και στον Φίλο Λαό της Πολωνίας ευημερία και προκοπή, προκειμένου να συνεχίζει την δημιουργική του πορεία διεθνώς, ιδίως δε στο πλαίσιο της κοινής μας Ευρωπαϊκής Εστίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ