«ΦΑΓΟΠΟΤΙ» & ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ….
Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης
Πτολεμαΐδα 21-11-2017
Με χρέος μεγαλύτερο από 2,5 δις ΕΥΡΩ η ΔΕΗ (που κληρονόμησε κυρίως από την πολιτική απόφαση ένταξης στο τιμολόγιό της του σημερινού ΕΝΦΙΑ) και με την άμεση ανάγκη να ανταποκριθεί στους κανόνες της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς Ενέργειας, στον εντεινόμενο ανταγωνισμό, στον εκσυγχρονισμό των μονάδων της, στην επέκταση στις αγορές ΑΠΕ και γενικά σε νέες επενδύσεις, η επιχείρηση είναι σε δεινή θέση.
Η καταδικαστική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ την άνοιξη 2017 αναφορικά με την μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στο λιγνίτη, από κοινού με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο εφαρμογής του σχεδίου της σημερινής Δ/σης ΔΕΗ για τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων. Με άλλα λόγια αποκλείει το σχέδιο Μανώλη Παναγιωτάκη για την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων μαζί με ορυχεία για εκσυγχρονισμό, διατηρώντας όμως το ανάλογο ποσοστό η ΔΕΗ στη μετοχική της σύνθεση.
Το σχέδιο για τη λεγόμενη «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ» συρρικνώνει κατά 30% την επιχείρηση σε μονάδες και πελατολόγιο, αφού περιλαμβάνει: -Παροχή λιγνιτικών μονάδων 1380 MW (Αμύνταιο-Μελίτη 1 & 2 μαζί με τα λιγνιτωρυχεία Αμυνταίου-Λακκιάς, Μελίτης, Κομνηνών & Κλειδίου). – Υδροηλεκτρικά 833 MW (Θησαυρό 384 MW Πλατανόβρυση 116 MW (ποταμός Νέστος στη Δράμα), Πουρνάρι 1 300MW & Πουρνάρι 2 33,6 MW (στον ποταμό Άραχθο στην Άρτα). – Μονάδα συνδυασμένου κύκλου Φ.Α. ισχύος 485 MW στην Κομοτηνή. Το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» περιελάμβανε επίσης και την μείωση του πελατολόγιου της ΔΕΗ σε ποσοστά: 75,24 τον Δεκέμβρη 2017 (είναι σήμερα στο 89,83%) – Στο 62,24% τον Δεκέμβρη 2018 και στο 49,24% τον Δεκέμβρη του 2019!
Η παροχή του 40% των λιγνιτικών μονάδων, αφού πέρασε από σαράντα κύματα διαμορφώθηκε: -Μελίτη 1 και αδειοδότηση για Μελίτη 2. – Τα ορυχεία Βεύης. – Οι μονάδες 3 & 4 της Μεγαλούπολης.
Δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό ν’ αναφερθώ και στο σχέδιο Αθανασόπουλου για την είσοδο Στρατηγικού Επενδυτή στη ΔΕΗ. Ο αναγνωρισμένος μάνατζερ Τάκης Αθανασόπουλος, Διοικητής της ΔΕΗ (μετά πρόεδρος του ΤΑΥΠΕΔ) προσδοκούσε έναν πανίσχυρο επενδυτή για τη ΔΕΗ όπως στις Γερμανικές RWE-EON, ή τη γαλλική Electricite de France. Συγκαλούσε σε ξενοδοχεία συνεδριάσεις Δ.Σ./ΔΕΗ για να μην τα διακόπτουν οι καταληψίες της Χ’30 …. Ήθελε να μεταφέρει στην RWE το 51% κάθε νέου project καθώς και τη συμμετοχή της ΔΕΗ σε συνεργασία με την RWE και στον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco. Ήθελε να θωρακίσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδας με έναν «συνέταιρο» με κεφάλαια, τεχνογνωσία, όραμα & σχέδιο και να του παραχωρήσει το μάνατζμεντ. Γνώριζε καλά πως με έναν τέτοιο στρατηγικό επενδυτή, πολιτικές και δικαστικές αποφάσεις, σε Ευρωπαϊκό και Ελληνικό επίπεδο, θα βοηθούν και δεν θα ποδηγετούν τη ΔΕΗ και το μέλλον της.
Όσο μικρή κι αν μείνει η ΔΕΗ το αδηφάγο μάτι των ιδιωτών «επενδυτών» και οι διαχρονικές κακοδαιμονίες της θα την καταδιώκουν. Τα σκοτεινά συμφέροντα που μέχρι σήμερα υπηρετούνται από μια ΔΕΗ δεν νοιάζονται πόσο μικρή είναι, αρκεί το 51% να ανήκει στο δημόσιο, κάνουν μεγάλη ζημιά …. Ποιος όμως μπορεί να μας εγγυηθεί ότι όποια λύση από τις σημερινές προτεινόμενες δοθεί τώρα, δεν θα αναζητηθεί στο μέλλον στρατηγικός επενδυτής;
Ας αναζητήσουν κόμματα, παρατάξεις, Περιφέρειες, Δήμοι, εμπλεκόμενοι φορείς και πρόσωπα ρηξικέλευθες λύσεις που διαχρονικά θα αποδειχθούν ορθολογικές, γιατί η επιστροφή στο μέλλον θα είναι οδυνηρή! …..
Σημ.1: Εντελώς συμπτωματικά χθες ο Εισαγγελέας στην υπόθεση των συνδικαλιστικών δαπανών της ΔΕΗ ζήτησε την καταδίκη των 56 συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ! ……
ΣΗΜ.2: Θεωρώ απόλυτα δίκαιη την καταβολή 360 εκ. ΕΥΡΩ από το κράτος στη ΔΕΗ για τις προσφερόμενες στο παρελθόν Υ.Κ.Ω. Το κράτος οφείλει Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στους πολίτες του …..