Σημαντικές αλλαγές έρχονται στις υιοθεσίες και στο θεσμό της αναδοχής στην Ελλάδα, καθώς σε δημόσια διαβούλευση τίθεται εντός λίγων ημερών το νέο νομοσχέδιο, που θα επιχειρηθεί να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, το εμπόριο βρεφών
«Σκέφτομαι ότι αν κάποια χρόνια πριν είχα όλη αυτή τη γνώση που έχω σήμερα, θα είχα κι εγώ επιχειρήσει τον θεσμό της αναδοχής» λέει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στην «Αυγή».
«Το δουλέψαμε για ενάμιση χρόνο και το επεξεργαζόμασταν με ειδήμονες και σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πολλοί είναι οι φορείς που έχουν συμβάλει και δηλώνουμε ανοιχτοί να ακούσουμε και την κριτική τους σε οτιδήποτε νομίζουν ότι δημιουργεί πρόβλημα» αναφέρει αρχικά η Θ. Φωτίου.
Το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει ένα θέμα ευαίσθητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το κράτος δεν ξέρει πόσα παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα, όπως και πού καταλήγουν αυτά τα παιδιά. Το νομοσχέδιο θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει ζητήματα και φαινόμενα χρόνων που φτάνουν μέχρι «την εμπορία βρεφών αλλά και οικονομικών συναλλαγών για συγκεκριμένες αναδοχές μεταξύ γονέων και υποψηφίων».
Μέσα από την εφαρμογή των νέων διατάξεων θα επιδιωχθούν «διαφάνεια, επιτάχυνση των διαδικασιών και διασφάλιση ότι οι θεσμοί που θα δημιουργηθούν θα λειτουργούν». Πλέον δεν θα μπορεί να δώσει ο γονιός όπου θέλει ένα παιδί, δεν θα μπορεί να πάρει οποιοσδήποτε το θελήσει ένα… παιδί και ταυτόχρονα θα μειωθεί ο χρόνος παραμονής των παιδιών στα ιδρύματα, ο οποίος έχει αποδειχτεί επιστημονικά, σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, ότι, ακόμη κι αν αντιστοιχεί σε λίγες μέρες είναι ιδιαιτέρως επιζήμιος.
Με το νομοσχέδιο θα γίνεται εγγραφή τόσο των παιδιών όσο και των υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων σε Εθνικά Μητρώα και θα υπάρχει επιπλέον επίβλεψη από έναν νεοσύστατο φορέα, το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας, που «θα βρίσκεται μέσα στο υπουργείο με πρόσωπα έξω από το υπουργείο». Ενδεικτικά, το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας θα συγκροτείται από εισαγγελέα ανηλίκων, πρόταση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, μέχρι εκπρόσωπο της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), καθώς τα μητρώα θα είναι ηλεκτρονικά και θα υπάρχει, όπως και σε άλλες δομές της κυβέρνησης (ΚΕΑ), ένα ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα που θα συμβάλλει ώστε να προχωρούν σύντομα και αξιόπιστα οι διαδικασίες. Πιο ειδικά, ο νέος φορέας θα γνωμοδοτεί για τις σχεδιαζόμενες πολιτικές, θα υποβάλλει προτάσεις, θα παρακολουθεί την εφαρμογή της νομοθεσίας, τη συμμόρφωσή της με το Διεθνές Δίκαιο και θα εκδίδει εκθέσεις με στατιστικά στοιχεία που θα αποτυπώνουν την πορεία των πραγμάτων.