Μύθοι και αλήθειες για το στιγμιαίο καφέ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

stigmiaios kafes

1ος μύθος: ‘’ Ο στιγμιαίος καφές δεν έχει αντιοξειδωτικά ‘’
Κάθε είδος καφέ περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία ονομάζονται πολυφαινόλες. Όπως μπορούμε να δούμε και στον παρακάτω πίνακα αντιοξειδωτικής περιεκτικότητας, ο στιγμιαίος καφές φαίνεται να υπερτερεί σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών έναντι του πράσινου και του μαύρου τσαγιού.
Ενδεικτικός πίνακας αντιοξειδωτικής περιεκτικότητας:
pinakas11
2ος μύθος : ‘’ Ο στιγμιαίος καφές έχει πολύ καφεΐνη και είναι βαρύς για το στομάχι. ‘’
Για να εξαρτηθεί το κατά πόσο είναι βαρύς κάποιος καφές ή όχι, έχει να κάνει με το καβούρδισμα η με το άρωμα του. Όσον αφορά στην άποψη που πολλοί ενστερνίζονται σχετικά ότι η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη τον κάνει ‘’ελαφρύ η βαρύ’’ και ότι επηρεάζει την γαστρική κινητικότητα ή επιφέρει δυσπεψία, είναι φρόνιμο να εξηγήσουμε ότι δεν έχουν συσχετιστεί έρευνες με την κατανάλωση καφέ σε υγιή πληθυσμό, ενώ σε άτομα με προβλήματα δυσπεψίας θα πρέπει να καταναλώνεται εξατομικευμένα σύμφωνα με το στάδιο της νόσου και τις οδηγίες του εκάστοτε ιατρού που ασκεί την παρακολούθηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο στιγμιαίος καφές δεν είναι καν ο καφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, κάθε άλλου απέχει περί του 30% από τον καφέ φίλτρου.
Για καλύτερη ενημέρωση παραθέτεται και σχετικός πίνακας :
pinakas2
3ος μύθος : Ο στιγμιαίος δεν είναι 100 % φυσικός καφές
Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, που παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες καφέ. Οι καρποί του καφεόδεντρου συλλέγονται, ξεφλουδίζονται, καβουρδίζονται και αλέθονται, όπως και στα υπόλοιπα είδη καφέ. Η διαφορά είναι ότι στη συνέχεια ο καφές με χρήση ζεστού νερού φιλτράρεται και έπειτα το εκχύλισμα του αφυδατώνεται, ώστε να μπορεί να διαλυθεί εύκολα και ομοιόμορφα σε ζεστό ή κρύο νερό. Ο αφρός του στιγμιαίου καφέ είναι το εντελώς φυσικό αποτέλεσμα του καβουρδίσματος, καθώς με τη διαδικασία του ψησίματος απελευθερώνονται τα «λιπαρά» του κόκκου καφέ, που στη συνέχεια στέκονται στην επιφάνεια του ροφήματος με το απαραίτητο «χτύπημα». Με άλλα λόγια ο αφρός του φραπέ δεν είναι τίποτε άλλο από φυσαλίδες αέρα εγκλωβισμένες ανάμεσα σε νερό και καφέ ( εξού και το καφέ χρώμα ), και αποτελεί ένα απολύτως φυσικό προϊόν.
Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc
diatrofi.gr
Βιβλιογραφία:
Smith ap et al. (1990) effects of caffeine given before and after lunch on sustained attention. neuropsychobiology. 23, 160-3
Journal of Agricultural and Food Chemistry

ΔΗΜΟΦΙΛΗ