Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ)… Καλορίζικη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

elson st
Την ίδρυση της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ), αλλά και τις ημερομηνίες της πρώτης ανοιχτής πρόβας και της συναυλίας που θα πραγματοποιήσει στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σ. Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στις 4 και 11 Δεκεμβρίου 2017, αντίστοιχα, παρουσίασε σήμερα ο Διονύσης Γραμμένος, ιδρυτής και μουσικός διευθυντής της ΕΛΣΟΝ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Β.&Μ.Θεοχαράκη, συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις εγκαταστάσεις της οποίας θα φιλοξενηθούν οι συναυλίες της νεοσύστατης ορχήστρας, καθώς και ο Δημήτρης Αφεντούλης, γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι.Σ. Λάτση, που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση των συναυλιών, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματός του.
Τον πρώτο χρόνο η ΕΛΣΟΝ ξεκινά με 35 μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από 18 έως 30 ετών, ενώ στόχος της είναι να διευρυνθεί τόσο πληθυσμιακά, όσο και ποιοτικά, μέσω ακροάσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, που θα ανακοινωθούν κατά την έναρξη της δεύτερης καλλιτεχνικής περιόδου 2018-2019.
«Κάνουμε αυτήν τη συνέντευξη Τύπου για να σας παρουσιάσουμε ένα τέτοιο εγχείρημα το 2017 στην Ελλάδα, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι ένας καθιερωμένος θεσμός. Η ορχήστρα νέων της κάθε χώρας είναι ένα σημείο αναφοράς, τόσο για τη μουσική ζωή του τόπου, όσο και για τους νέους μουσικούς που θα περάσουν μέσα από αυτήν, καθώς καταδεικνύει το επίπεδο της μουσικής εκπαίδευσης της κάθε χώρας, αλλά δείχνει και στιγματίζει κάθε μουσικό που θα γίνει μέλος της, καθώς του προσθέτει πολύ σημαντικές εμπειρίες, αλλά ανεβάζει και το παικτικό του επίπεδο» ανέφερε ο κ. Γραμμένος, παρουσιάζοντας τους σκοπούς της ΕΛΣΟΝ.
«Θέλουμε να είναι η ορχήστρα που θα αποτελείται από ταλαντούχους νέους Έλληνες, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα καθοδηγηθούν από κορυφαίους επαγγελματίες μουσικούς ορχηστρών και στη συνέχεια να τους δώσουμε την ευκαιρία να δείξουν το έργο τους και τη δουλειά τους μέσα από τις συναυλίες» συμπλήρωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι με αυτήν την πρωτοβουλία «προσπαθούμε να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στην ορχηστρική παιδεία και εκπαίδευση των νέων μουσικών. Ένα κενό που ξεκινάει όταν τελειώνουν τις σπουδές τους μέχρι και τη στιγμή που θα πάρουν θέση, αν όλα πάνε καλά, σε μία επαγγελματική ορχήστρα» τόνισε.
Η πρώτη καλλιτεχνική σεζόν 2017-2018 περιλαμβάνει τέσσερις συναυλίες, υπό τη διεύθυνση του κ. Γραμμένου, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στην «Αίθουσα Σ. Νιάρχος» και αφορά τον Σούμπερτ και τον Μότσαρτ, «δύο μεγάλους Αυστριακούς συνθέτες που δεν έζησαν πάρα πολλά χρόνια, παρόλα αυτά άφησαν πίσω τους ένα μεγάλο ρεπερτόριο και πολύ σημαντικά έργα, τα οποία είναι κατάλληλα και για την έναρξη αυτής της πρώτης συναυλίας αλλά και για την εκπαίδευση των νέων μουσικών» όπως επισήμανε ο ιδρυτής της ΕΛΣΟΝ. Σολίστ θα είναι ο Daniel Ottensamer, κορυφαίος σολίστ παγκοσμίως και ο σόλο κλαρινετίστας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιένης. Η δεύτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου και οι άλλες δύο, που θα κλείσουν την πρώτη σεζόν, θα γίνουν τον Ιούνιο, με την τελευταία να πραγματοποιείται σε συνεργασία με νέους τραγουδιστές της ΕΛΣ. Τα προγράμματα θα ανακοινωθούν στην πορεία.
Επιπλέον, αυτή την περίοδο θα «τρέξουν» τρία εκπαιδευτικά προγράμματα. Το πρώτο είναι η γενική πρόβα στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ που θα γίνει τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, «όπου θα δοθεί η ευκαιρία σε πάρα πολλούς μαθητές σχολείων να παρακολουθήσουν ένα τμήμα της» όπως ανέφερε ο ιδρυτής του εγχειρήματος. Το δεύτερο θα απευθύνεται σε νέους μουσικούς που ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσής τους και την ηλικία τους θα μπορούν να συμμετάσχουν σε οργανωμένα γκρουπ, σε εργαστήρια με μουσικούς της ΕΛΣΟΝ. «Την πρώτη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε με ένα ιδιαίτερο εργαστήριο κρουστών οργάνων, όπου 15 νέα παιδιά θα έρθουν στους χώρους που κάνουμε πρόβα και θα συμπράξουν με τους κρουστούς της ΕΛΣΟΝ» πληροφόρησε ο κ. Γραμμένος. Το τρίτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχει τίτλο «Γνωρίζω την Ορχήστρα» και θα απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, που θα παρακολουθήσουν ένα κομμάτι της πρόβας και μέσα από έναν διάλογο οι μουσικοί της ΕΛΣΟΝ θα τους δώσουν κάποιες βασικές πληροφορίες για μία ορχήστρα.
«Είναι μία πολύ σοβαρή πρωτοβουλία, η οποία ξεκινάει για να δημιουργήσει “φυτώριο” που θα καλύψει ενδεχομένως τις ορχήστρες μας, οι οποίες, όπως ξέρετε, μας απέμειναν λίγες: Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Οι υπόλοιπες είτε έκλεισαν, είτε φυτοζωούν» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κ. Κουμεντάκης, χαρακτηρίζοντας τη συμπόρευσή του στο εγχείρημα με τον κ. Γραμμένο και το Ίδρυμα Λάτση ως μία «απόλυτη σύμπτωση, για την οποία αισθάνομαι πολύ τυχερός και ευγνώμων».
«Δεν πρόκειται για μια απλή χορηγική πρωτοβουλία, αλλά για συμπόρευση σε αυτήν την προσπάθεια» σημείωσε ο κ. Αφεντούλης, υπερθεματίζοντας τις δηλώσεις του κ. Κουμεντάκη, μιλώντας, όπως και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, με τα καλύτερα λόγια για τη χαρισματική προσωπικότητα και το ταλέντο του νεαρού μαέστρου, «χωρίς τον οποίον δεν θα επιχειρούσαμε κάτι τέτοιο» όπως τόνισαν.
Η ΕΛΣΟΝ αποτελείται από νέους μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και από Έλληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό. Αποσκοπεί, κυρίως, στον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών.
Η συμμετοχή των νέων μουσικών στα προγράμματα της ΕΛΣΟΝ θα παρέχεται δωρεάν μέσω των χρηματοδοτήσεων που η ίδια θα εξασφαλίζει. Παράλληλα, θα παρέχονται εκπαιδευτικά προγράμματα για τους νέους και ευκολία στη προσβασιμότητά τους στις συναυλίες της ορχήστρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ