15/04/2021

Η επίσκεψη Ερντογαν προκαλεί… πυρετό σε Αθήνα και Λευκωσία – Συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου

tsipras anastasiadis
Τη μέθοδο έγερσης των ζητημάτων Κυπριακού, από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς τον Ταγίπ Ερντογάν συζητούν Λευκωσία και Αθήνα, που θεωρούν πως πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ξεκαθάρισμα των τουρκικών προθέσεων και συνακόλουθα των όποιων προοπτικών για μια νέα πρωτοβουλία.

Οι άξονες των εθνικών στοχεύσεων, με βάση τη δημόσια ρητορική και το πολιτικό παρασκήνιο, είναι:
– Να διερευνηθεί η αποδοχή από πλευράς Τουρκίας, της κοινής προσέγγισης Ελλάδας και Κύπρου για την έναρξη προπαρασκευαστικών συζητήσεων Αθηνών – Άγκυρας για να διαπιστωθεί αν προκύπτει η αναγκαία υποδομή που να δικαιολογεί τη σύγκληση μίας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο.
– Επειδή, κατά κοινή παραδοχή μόνο ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να αποφασίσει για το θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων, να αναφέρει για πρώτη φορά ξεκάθαρα, έστω προφορικά, ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της χώρας του.
https://youtu.be/uELgX4HGYdY
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει συχνή τηλεφωνική επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ενώ και ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη, Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Τα αποτελέσματα της επίσκεψης αναμένεται να διαμορφώσουν, έλεγαν Προεδρικές πηγές και τη οπτική γωνία με την οποία βλέπουν τις εξελίξεις τα Ηνωμένα Έθνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ