Μείζον είναι το ζήτημα της ασφάλειας των προσωπικών μας δεδομένων στο διαδίκτυο, καθώς πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες οι χρήστες πέφτουν θύμα απάτης, εκβιασμού ή ηλεκτρονικού «ψαρέματος», αφού έχουν προχωρήσει άθελά τους τα προσωπικά τους στοιχεία σε επιτήδειους.
Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο ειδικός για θέματα ασφάλειας του διαδικτύου Ντίνος Παστός σε μια συζήτηση για το πώς μπορεί ο κάθε χρήστης να προστατευτεί από το ενδεχόμενο απάτης ή εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου, ανέφερε ότι τα λάθη που κάνουμε λόγω της έλλειψης γνώσης κι εκπαίδευσης είναι πολλά, τα οποία ακόμα κι αν σήμερα δεν το υπολογίζουμε, στο μέλλον μπορεί να μας βλάψουν.
https://www.facebook.com/radioproto/videos/1523147211068454/
«Όλοι έχουμε προσωπική ζωή και όλους θα πρέπει να μας ενδιαφέρει τι γίνεται με την ασφάλεια και πώς μπορούμε να προστατευτούμε», είπε.
Όπως είπε σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο των εκβιασμών , ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πληρώνουν ακόμα και λύτρα, προκειμένου να μην διαρρεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα.
Σημαντική παράμετρος για την προστασία μας από τέτοιου είδους φαινόμενα, είναι οι κωδικοί ασφαλείας των λογαριασμών μας, οι οποίοι όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι σαν τα κλειδιά του σπιτιού μας» και δεν θα πρέπει να είναι εύκολοι, αλλά να είναι αφενός μεγαλύτεροι των οκτώ χαρακτήρων (συμπεριλαμβανομένου και του κενού – space), να αποτελούνται από γράμματα, αριθμούς και σύμβολά και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιστοιχούν στον αριθμό τηλεφώνου, ταυτότητας ή ημερομηνίας γενεθλίων.
«Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν αριθμούς που θυμούνται, αλλά αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος για να ασφαλίσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα», τόνισε ενώ υπέδειξε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα στο κινητό μας τα οποία μας προσφέρουν ασφαλείς κωδικούς οι οποίοι αλλάζουν κάθε φορά.
Ερωτηθείς για το πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στο email μας, ο κ. Παστός επισήμανε ότι αν ένας χάκερ θέλει να μπει σε έναν λογαριασμό, μπορεί να το κάνει με δύο τρόπους: είτε να αποκτήσει με κάποιον τρόπο τους κωδικούς, είτε να κάνει επίθεση στον πάροχο.
«Εδώ τίθεται το ερώτημα γιατί να δώσω σε κάποιον τους κωδικούς μου. Μας παραπλανούν με τέτοιο τρόπο, στέλνοντάς μας κάποιους συνδέσμους στους οποίους πατάμε. Είναι θέμα χρόνου να πέσει κάποιος στην παγίδα», είπε.
Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον χρήστη, ο οποίος παραπλανάται, είτε από περιέργεια είτε από κεκτημένη ταχύτητα. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι κωδικοί μας να μπουν σε ένα συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο στη συνέχεια θα στείλει το ίδιο σε όλους μας τους φίλους, με την δική τους φωτογραφία, κατά τρόπο που αυξάνει την περιέργεια.
Ερωτηθείς πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς μια ψεύτικη σελίδα από μια πραγματική, ο κ. Παστός τόνισε ότι οι ασφαλείς σελίδες έχουν δίπλα στην διεύθυνσή τους το σήμα της «κλειδαριάς» το οποίο υποδηλοί κρυπτογράφηση των πληροφοριών και πιστοποίηση γνησιότητας, κυρίως σε περιπτώσεις που ο χρήστης βάζει τα προσωπικά του στοιχεία όπως το facebook και το amazon.
Όσον αφορά στο τι έχουν να κερδίσουν από εμάς οι επιτήδειοι που επιθυμούν να κλέψουν τα προσωπικά μας δεδομένα, ο κ. Παστός έφερε το παράδειγμα ενός κλέφτη ο οποίος πριν διαρρήξει ένα σπίτι, δεν γνωρίζει ακριβώς τι υπάρχει μέσα, ωστόσο κάνει μια εκτίμηση της κατάστασης εξωτερικά.
«Έτσι γίνεται και με τους χάκερς. Όσους περισσότερους κωδικούς παίρνουν, τόσα περισσότερα κλειδιά έχουν για να μπουν σε αντίστοιχους λογαριασμούς. Στο μέλλον πιθανότατα να βρουν κάτι για να σε εκβιάσουν, είτε για χρήματα, είτε για κάτι άλλο, να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, να υποκύψεις σε άλλα πράγματα. Αυτές είναι τακτικές που χρησιμοποιούνται. Στην περίπτωση που κυκλοφορεί ένας ιός που μεταδίδει πορνογραφικό υλικό, πρόκειται για εταιρίες που έχουν ένα σύστημα μεταπώλησης πληροφοριών και παίρνουν προμήθεια», σημείωσε.