Ποιοι είναι οι τέσσερις υποψήφιοι "αχώνευτοι" για την προεδρία του Eurogroup

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

eurogroup
Τον επόμενο, ή την επόμενη πρόεδρο του Eurogroup θα κληθούν να επιλέξουν την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Οι τέσσερις ανθυποψήφιοι για την θέση του τρίτου προέδρου στην ιστορία του «κονκλαβίου» των υπουργών Οικονομικών, θα πρέπει να συγκεντρώσουν την απλή πλειονοψηφία, ήτοι 10 από τις 19 ψήφους, όπως ορίζει το πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης της Ε.Ε, για την Ευρωζώνη.
Μάριο Σεντένο – Πορτογαλία
Οικονομολόγος με σπουδές στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο «ανεξάρτητος» πολιτικός που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού στην Πορτογαλία αποτελεί ένα από τα φαβορί για την θέση του Πρόεδρου του Eurogroup. Καθώς η επιλογή των προσώπων για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. γίνεται μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα που λαμβάνει υπόψη την γεωγραφική θέση της χώρας (Βορράς/Νότος – Ανατολή/Δύση), τον πληθυσμό αλλά και την πολιτική ομάδα του κάθε υποψηφίου, ο Πορτογάλος οικονομολόγος έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί καθώς οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο κ. Σεντένο φέρεται μάλιστα να έχει και την υποστήριξη της Κομισιόν.
Πιερ Γκραμένια- Λουξεμβούργο
Με την εμπειρία τους ως διπλωμάτης και την ικανότητά του να συμβιβάζει αντίθετες πλευρές, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός έχει κερδίσει τον σεβασμό των μελών του Eurogroup, ενώ το γεγονός ότι δεν είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά των Φιλελεύθερων, ενισχύει ακόμα την υποψηφιότητά του. Τα αρνητικά σημεία εντοπίζονται στην αδυναμία του να επιβληθεί στους ομολόγους του καθώς και στο ότι το Μεγάλο Δουκάτο εκπροσωπείται ήδη, σε υψηλότατη θέση στην Ε.Ε., με τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.
Πίτερ Κάζιμιρ – Σλοβακία
Παρόλο που προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών έγινε γνωστός στην χώρα μας για την ιδιαίτερα σκληρή στάση που κράτησε απέναντι στην Ελλάδα κατά την διαπραγμάτευση του Γιάννη Βαρουφάκη, το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η στάση του μάλιστα, είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το γεγονός ότι ανήκει στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών ενισχύει την υποψηφιότητά του, αλλά ως υπέρμαχος των πολιτικών της λιτότητας δεν έχει την πλήρη υποστήριξη ορισμένων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα – Λετονία
Η 36χρονη πρωταθλήτρια στο σκάκι, η οποία μάλιστα έχει τον τίτλο της γκρανμαιτρ, ήταν η τελευταία που έθεσε υποψηφιότητα για την την προεδρία του Europgroup. Ωστόσο η θέση που είχε τηρήσει στο παρελθόν, εναντίον της συμμετοχής της Λετονίας στην Ευρωζώνη, την καθιστούν προς το παρόν ως το μεγάλο αουτσάιντερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ