18/04/2021

Τουρκικό ένταλμα σύλληψης σε βάρος πρώην αξιωματικού της CIA

turkey chains
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος πρώην αξιωματικού της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) για δεσμούς με το αποτυχημένο πραξικόπημα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης ζητεί τη σύλληψη του Γκρέιαμ Φούλερ, πρώην αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (NIC) και αξιωματικού της CIA στην Τουρκία, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι βοήθησε να σχεδιαστεί η απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, ανέφερε η εφημερίδα.
Οι εισαγγελείς έχουν επίσης εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Χένρι Μπάρκεϊ, ενός εξέχοντα Τούρκου ακαδημαϊκού με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ενεπλάκη στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος.
Το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Ούτε ο Φούλερ ούτε ο Μπάρκεϊ ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό.
Αν επιβεβαιωθούν, τα εντάλματα σύλληψης θα αυξήσουν την ένταξη στις σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι ήδη τεταμένες για μια σειρά θεμάτων. Η Hurriyet γράφει πως οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι ο Φούλερ έφυγε από την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
Σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές αρχές κατάφεραν να επιβεβαιώσουν πού βρισκόταν ο Φούλερ πριν και μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, κατά το οποίο στασιαστές στρατιώτες κατέλαβαν άρματα μάχης και ελικόπτερα στην προσπάθεια να εκδιώξουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του.
Ο Ερντογάν κατηγορεί τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, και τους υποστηρικτές του ότι οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά την οποία περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, έχει καταδικάσει το πραξικόπημα και αρνείται κάθε ανάμιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ