Πριν από μερικά χρόνια μέσα σε ένα υπόγειο κάποιοι «περίεργοι» προσπαθούσαν να εντοπίσουν προπαγανδιστές της τρομοκρατίας. Σήμερα το ICSR είναι η πιο καταξιωμένη ομάδα ειδικών σε ζητήματα τρομοκρατίας.
Στον έκτο όροφο του King’s College του Λονδίνου βρίσκεται το γραφείο του Πέτερ Νόιμαν (φωτό). Ο 42χρονος Γερμανός διευθύνει μια από τις πιο καταξιωμένες ομάδες ειδικών σε ζητήματα τρομοκρατίας, το International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence (ICSR). Τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια ο Π. Νόιμαν και οι συνάδελφοί του ερευνούν το πώς εξελίσσονται οι άνθρωποι σε τρομοκράτες και πώς μπορούν να παρεμποδιστούν. Το ICSR είναι από τους πρώτους που ανακαλύπτουν νέες τάσεις και συνήθειες των ισλαμιστών, ενώ γνωρίζουν και πώς να προωθούν πολύ καλά τη δουλειά τους.
Σήμερα συμβουλεύουν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. «Αφιερώνουμε πολύ χρόνο για να προωθήσουμε την έρευνά μας για να φτάσει όντως στις αρχές ασφαλείας αλλά και στο ευρύ κοινό» λέει ο Π. Νόιμαν, ο οποίος πριν ξεκινήσει την τωρινή του καριέρα εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο.
Πρώην εξτρεμιστές στην ομάδα του ICSR
Στην ομάδα του ICSR συμπεριλαμβάνονται και πρώην εξτρεμιστές, όπως ο Σιράζ Μαχέρ, ο οποίος σταμάτησε τη δράση του το 2005 μετά την επίθεση που σημειώθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα. «Όταν μιλώ με αυτούς τους μαχητές, όταν τους μελετώ, όταν βλέπω πώς είναι η ζωή τους, το καταλαβαίνω» λέει χαρακτηριστικά. Το καταλαβαίνει επειδή και ο ίδιος ήταν έτσι. Οι γνώσεις που απέκτησε εκ των έσω είναι εξαιρετικά πολύτιμες για τη δουλειά του τώρα.
Η δράση των εξτρεμιστών στο ίντερνετ αλλάζει συνεχώς. Την περίοδο 2014/15 επικοινωνούσαν και διέδιδαν την προπαγάνδα τους κυρίως μέσω του Facebook και του Twitter. Οι ειδικοί του ICSR ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν αυτή τη δραστηριότητα και οι αρχές ασφαλείας έμειναν έκπληκτες όταν διαπίστωσαν ότι οι πιο σημαντικοί προπαγανδιστές δεν βρίσκονταν στη Συρία και το Ιράκ, αλλά στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Αυστραλία. Τότε ο Νόιμαν και οι συνάδελφοί του εργάζονταν ακόμη στο υπόγειο του πανεπιστήμιου. Ξαφνικά έγιναν διάσημοι ως «τα παιδιά» που περιόρισαν τη δράση των προπαγανδιστών μέσα από ένα υπόγειο στο Λονδίνο.
Το Telegram των τρομοκρατών
Στο μεταξύ οι τρομοκράτες του ISIS δεν χρησιμοποιούν πλέον τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου τα προπαγανδιστικά μηνύματα εντοπίζονται και σβήνονται πλέον γρήγορα, αλλά την υπηρεσία μηνυμάτων Telegram. Εκεί τους εντοπίζει ο Τσάρλι Γουίντερ από το ICSR, ο οποίος έχει καταφέρει να γίνει μέλος σε όλα τα σημαντικά ομαδικά τσατ των τζιχαντιστών. H υπηρεσία Telegram λειτουργεί περίπου όπως το Whatsapp, με τη διαφορά ότι μπορεί να δημιουργηθούν ομάδες μέχρι και 20.000 μελών. Σε τακτικά διαστήματα η εταιρεία σβήνει επικίνδυνες ομάδες, αλλά κάθε φορά που απομακρύνεται μια ομάδα κάποια άλλη εμφανίζεται.
Πάντως όσον αφορά το μέλλον, ο Π. Νόιμαν δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Το τέλος της κυριαρχίας του Ισλαμικού Κράτους σε μέρη της Συρίας και του Ιράκ θα φέρει περισσότερη τρομοκρατία στη Δύση, εκτιμά ο ειδικός. Επιπλέον ως συνέπεια της έλλειψης έντονου ενδιαφέροντος των ΜΜΕ για ζητήματα τρομοκρατίας ο ίδιος περιμένει στο μέλλον πιο σκληρές επιθέσεις.
DW