Ανώτατα στελέχη Γαλλο-ελβετικού κολοσσού, ύποπτοι για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

lafarge
Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι του γαλλο-ελβετικού βιομηχανικού γίγαντα Lafarge έχουν τεθεί υπό επίσημη έρευνα για φερόμενη «χρηματοδότηση μιας τρομοκρατικής επιχείρησης», ανέφεραν δικαστικές πηγές. Οι Γάλλοι εισαγγελείς εξετάζουν τις δραστηριότητες της εταιρείας στη Συρία.

Το σκάνδαλο χτύπησε τη LafargeHolcim (που δημιουργήθηκε μετά τη συγχώνευση της γαλλικής Lafarge με την ελβετική εταιρεία Holcim το 2015) το καλοκαίρι του 2016 μετά από αναφορά της Le Monde. Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι η Lafarge πλήρωσε το Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS) το 2013-2014 για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη βόρεια Συρία. Το εργοστάσιο Jalabiya της Lafarge στη βόρεια Συρία ήταν ο… αγωγός για τις πληρωμές.
Την Παρασκευή, ο Frederic Jolibois, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του διευθυντή του εργοστασίου Jalabiya το 2014, κατηγορήθηκε για τη χρηματοδότηση μιας τρομοκρατικής εταιρείας, για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών σχετικά με το εμπάργκο στο πετρέλαιο της Συρίας και για τη διακινδύνευση της ζωής άλλων, δήλωσε ο δικηγόρος του Jean Reinhart σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Jolibois παραδέχθηκε ότι αγόρασε πετρέλαιο από «μη κυβερνητικές οργανώσεις», ιδίως από κουρδικές και ισλαμικές ομάδες. Το 2011, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στις εισαγωγές συριακού πετρελαίου, καθώς και στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.
Ο προκάτοχος του Jolibois, Bruno Pescheux και ο προϊστάμενος ασφαλείας της Lafarge, Jean-Claude Veillard, κατηγορήθηκαν επίσης για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και για τη διακινδύνευση της ζωής άλλων, ανέφερε το AFP επικαλούμενο δικαστικές πηγές.
Ο Pescheux, ο οποίος διαχειρίστηκε το εργοστάσιο από το 2008 έως το 2014, παραδέχτηκε ότι η Lafarge κατέβαλε έως και 100.000 δολάρια το μήνα σε έναν διαμεσολαβητή που αποδείχθηκε ότι ήταν ο Firas Tlass, μεγιστάνας των επιχειρήσεων της Συρίας. Ο Tlass, που ήταν μικρός συνεργάτης του εργοστασίου, θα έστελνε περίπου 20.000 δολάρια από αυτά τα χρήματα στην ISIS, δήλωσε ο Pescheux. Ο Veillard πρόσθεσε ότι όταν τελικά η ISIS ανέλαβε τον έλεγχο του εργοστασίου τον Σεπτέμβριο του 2014, οι Σύριοι υπάλληλοι «έπρεπε να γλιτώσουν μόνοι τους». «Ο πελάτης μου [Veillard] δεν είχε ποτέ καμία εξουσία λήψης αποφάσεων στη Lafarge», δήλωσε ο δικηγόρος του Sebastien Schapira, προσθέτοντας ότι θα αμφισβητήσει το κατηγορητήριο του Veillard.
Τον Μάρτιο του 2017 η επιχείρηση αναγνώρισε ότι παρείχε κεφάλαια σε «ορισμένες ένοπλες ομάδες» και «ομάδες υπό κυρώσεις» με σκοπό «τη διατήρηση των δραστηριοτήτων και την εξασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης των εργαζομένων και των προμηθειών προς και από το εργοστάσιο».
Όλες οι νομισματικές συναλλαγές έγιναν μεταξύ του 2013 και Σεπτεμβρίου 2014, όταν το εργοστάσιο εκκενώθηκε. Ένα μήνα αργότερα, τον Απρίλιο του 2017 ο CEO της LafargeHolcim Eric Olsen ανακοίνωσε την παραίτησή του. Αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση, αλλά είπε ότι η «αναχώρησή του θα συμβάλει στην επαναφορά της γαλήνης σε μια εταιρεία που έχει εκτεθεί εδώ και μήνες στην υπόθεση αυτή».
Η LafargeHolcim είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των δομικών υλικών και ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές της βιομηχανίας τσιμέντου, αδρανών υλικών και σκυροδέματος. Περίπου 90.000 εργαζόμενοι εργάζονται για τον όμιλο σε περισσότερες από 80 χώρες, σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα της εταιρείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ