Spiegel: Ελπίδα για την Ελλάδα η εκλογή Σεντένο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

centeno mario
Τι προσδοκίες μπορεί να έχει η Ελλάδα από τον νέο επικεφαλής του Eurogroup;

Η εκλογή του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριo Σεντένο στην προεδρία του Eurogroup σχολιάζεται από τον γερμανικό Τύπο. Οι αναλύσεις εστιάζουν στη διαδρομή του νέου προσώπου που θα διαδεχθεί στις 13 Ιανουαρίου τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώ γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει στο νέο του αξίωμα.
Η εκλογή του Μάριο Σεντένο «είναι για τον οικονομολόγο και διδάκτορα το επιστέγασμα μιας όψιμης, ραγδαίας ανόδου – και ελπίδα για την ελληνική κυβέρνηση», εκτιμά το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Το δημοσίευμα στέκεται στα εύσημα που είχε απονείμει στο πρόσφατο παρελθόν ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον νεοεκλεγέντα επικεφαλής του Eurogroup, χαρακτηρίζοντάς τον «Ρονάλντο των υπουργών Οικονομικών» της ευρωζώνης, αναγνωρίζοντας έτσι το επιτυχημένο του έργο στο πεδίο της πορτογαλικής οικονομίας. Σύμφωνα με το Spiegel, «το γεγονός ότι ο Μάριο Σεντένο γίνεται ο νέος πρόεδρος του Eurogroup το οφείλει σημαντικά στη γερμανική κυβέρνηση. Ο 50χρονος Πορτογάλος ήταν ο υποψήφιος που επιθυμούσε η καγκελάριος Μέρκελ για αυτή τη θέση: μία από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες στην ΕΕ. Πρωταρχικό καθήκον του επικεφαλής του Eurogroup είναι να συντονίζει την οικονομική πολιτική των 19 κρατών του ευρώ».
Το Spiegel αναφέρεται στην επαγγελματική σταδιοδρομία του Μάριο Σεντένο μέχρι σήμερα, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «από αποτυχημένος τραπεζίτης εξελίχθηκε σε πρόεδρο του Eurogroup». Από την ξαφνική του είσοδο στον πολιτικό στίβο, τον Νοέμβριο του 2015 στην κυβέρνησή του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, μέχρι σήμερα «κέρδισε τον σεβασμό της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής (…) με την ηρεμία και τις εξειδικευμένες γνώσεις του», σημειώνει το Spiegel, παρατηρώντας ότι «και ο Αλέξης Τσίπρας έχει μόνο καλά λόγια να πει. Η υποψηφιότητα Σεντένο είναι ελπιδοφόρα, είχε πει ο Έλληνας πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα Diario de Noticias».
Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο του 2018 εκπνέει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και η Ελλάδα θα πρέπει να χρηματοδοτείται και πάλι αυτόνομα στις κεφαλαιαγορές. «Και τότε θα αναζωπυρωθεί και πάλι στο Eurogroup η αντιπαράθεση για το αν η υπερχρεωμένη Ελλάδα χρειάζεται πιο πριν μια νέα απομείωση χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά ένα κούρεμα χρέους, ενώ αντίθετα ο Μάριο Σεντένο έχει ήδη πριν από μήνες ταχθεί υπέρ (σ.σ. μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους), τότε ως εκπρόσωπος ακόμη της υπερχρεωμένης πορτογαλικής κυβέρνησης. Στο νέο του αξίωμα δεν μπορεί να επιτρέπει πλέον στον εαυτό του τόσο ξεκάθαρες δηλώσεις», υπογραμμίζει το Spiegel Online.
DW

ΔΗΜΟΦΙΛΗ