«Καθώς ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής, κοινωνικής και προσωπικής μας δραστηριότητας, καθώς και η διεκπεραίωση μεγάλου πλήθους συναλλαγών με οικονομικούς και διοικητικούς θεσμούς, διεκπεραιώνεται μέσω των εφαρμογών της ψηφιακής τεχνολογίας, ζητήματα όπως η ουδετερότητα των δικτύων, οι ανοικτές τεχνολογίες και τα πνευματικά δικαιώματα σε λογισμικό και περιεχόμενο, αναδύονται ως ιδιαιτέρως σημαντικά.
Στόχος, δεν μπορεί να είναι άλλος από το να εξασφαλίσουμε την ισότιμη και καθολική πρόσβαση όχι μόνο στην κατανάλωση υπηρεσιών ψυχαγωγίας, αλλά και γνώσης, καθώς και στην παραγωγή ψηφιακών υπηρεσιών, κάτι που θα ενδυναμώσει κοινωνικές ομάδες με λιγότερα προνόμια», σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή», ο υπουργός ΨηφιακήςΠολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
Στο άρθρο, που φέρει τον τίτλο «Βάζοντας τα θεμέλια της δίκαιης ψηφιακής ανάπτυξης», ο κ. Παππάς αναφέρεται στην οδηγία GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων) 2016/679, «η οποία ρυθμίζει την παραγωγή και καλή χρήση προσωπικών και μη δεδομένων στο περιβάλλον που διαμορφώνει η ψηφιακή τεχνολογία και μπαίνει σε εφαρμογή με στόχο να θωρακίσει εκείνα τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που έρχονται στο προσκήνιο, υπό την ονομασία «ψηφιακά δικαιώματα».
Ο κ. Παππάς επισημαίνει πως «σε έναν κόσμο που καθημερινά αλλάζει από τους αυτοματισμούς του λογισμικού, την ανάδυση της τεχνητής νοημοσύνης, τις “έξυπνες μηχανές”, αλλά και τις τεχνολογίες κατανεμημένης εγγραφής (blockchain), δικαιώματα όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής πρέπει να επαναπροσδιοριστούν».
«Η κυβέρνηση έχει από το 2015 αναγνωρίσει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί κομβικής σημασίας μεταρρύθμιση στην οποία η χώρα μας οφείλει να συμμετάσχει, αναλαμβάνοντας-γιατί όχι- ακόμα και πρωταγωνιστικό ρόλο», υπογραμμίζει ο υπουργός και συμπληρώνει:
«Tην τελευταία 30ετία το ελληνικό Δημόσιο έχει αγοράσει δέκα φορές περισσότερα έργα πληροφορικής από αυτά που χρειαζόταν, αλλά αξιοποιεί μόλις το 10% της υπολογιστικής ισχύος των συστημάτων που διαθέτει. Οι επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια δεν ήταν σε ανοικτές και οικονομικές τεχνολογίες αιχμής, αλλά σε αποκομμένες κάθετες τεχνολογίες, χωρίς εθνικό σχέδιο και όραμα».
Ο κ. Παππάς χαρακτηρίζει τα δημόσια δεδομένα τον «νέο εθνικό μας πλούτο, τη ραχοκοκαλιά μας στην καινούρια βιομηχανική επανάσταση που βρίσκεται στο κατώφλι μας και δύναμη ενός μετασχηματισμού που θέλουμε να είναι καθολικός» και καταλήγει: «Το δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφιακή Ελλάδα είναι για όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Δεν θα πάψουμε να το επαναλαμβάνουμε: Φέρνουμε το αύριο, σήμερα, για όλους».