Τζανακόπουλος στο CNBC: Η Ελλάδα προσελκύει ξανά επενδύσεις ειδικά στον ενεργειακό τομέα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

IMG_3567«Υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε προγράμματα στην Ελλάδα επειδή κάθε έξυπνος επενδυτής θα ενδιαφερόταν για μια οικονομία που τώρα ξεκινά να σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο CNBC ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Η Ελλάδα προσελκύει ξανά επενδύσεις» επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως ειδικότερα, μετά τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Οκτώβριο, υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για να στρέψουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, ιδίως στον ενεργειακό τομέα.
Εκτός από την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, ο Δ. Τζανακόπουλος τονίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», και πιο συγκεκριμένα: «Η περιοχή έχει πάρα πολλά προβλήματα. Όπου και να κοιτάξεις υπάρχει αποσταθεροποίηση, αναταραχές. Πιστεύουμε ότι αποτελούμε έναν παράγοντα που θα διασφαλίσει και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα στην περιοχή και αυτό το γνωρίζουν όλοι, από τις ΗΠΑ μέχρι τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δηλώνει στο CNBC ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, η δημοσιογράφος Silvia Amaro σημειώνει ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η πρόσβαση στην αγορά δεν θα είναι ζήτημα μετά τον Αύγουστο, η Ελλάδα ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία που θα αναδιοργανώσει το χρέος της πριν το καλοκαίρι. Επ’ αυτού, ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμά πως «θα έχουμε μια συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, προκειμένου να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα, νομίζω ότι αυτό είναι μια προϋπόθεση για να το κάνουμε αυτό», αναφέρει στη συνέντευξή του στο CNBC. Άλλωστε, η Γερμανία και οι Θεσμοί, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια και επομένως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους πιστωτές.
Στην ίδια συνέντευξη γίνεται επίσης λόγος στην αστάθεια που εμφανίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα το τελευταίο διάστημα: «Η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες έχει αποσταθεροποιηθεί όχι μόνο εξαιτίας του Brexit, αλλά επειδή η Γερμανία δεν έχει κυβέρνηση και αυτό βεβαίως προκαλεί ανησυχίες», προσθέτει ο Δ. Τζανακόπουλος, με την πρόσθετη επισήμανση ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία γερμανική κυβέρνηση για να συνεχίσει να προχωρά με όλα τα θέματα που αφορούν το πρόγραμμα διάσωσης. Μολονότι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστεύει ότι έχουν βρει έναν «αλγόριθμο».
«Έχουμε αυτό το ανώτατο όριο του 15% που οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές μας ανάγκες δεν πρέπει να ξεπεράσουν. Επομένως, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να λάβουμε πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μη χρειαστεί να ξεπεράσουμε το 15% του ΑΕΠ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας. Νομίζω ότι έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο εκεί», λέει για το θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ