Μεγάλη Ελληνική Διπλωματία! ????????????????????????????????Τετραμερής Σύνοδος υπουργών Ενέργειας Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας και Ισραήλ

ΒΡΕ…ΒΡΕ…ΚΟΙΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩ(Κ)ΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ! 
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΑΓΩΓΟΣ

Στο επίκεντρο της συνόδου σήμερα στη Λευκωσία αναμένεται να βρεθεί η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΕastMed. Με βάση τις μελέτες η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του αγωγού θα είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως
Καθοριστικής σημασίας για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΕastMed, θεωρείται η δεύτερη τετραμερής Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας και Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία.
Οι τέσσερις υπουργοί, παρουσία εκπροσώπου του Επιτρόπου Ενέργειας της Κομισιόν, θα υπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης για περαιτέρω ώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών, που έχουν ως επίκεντρο τον ευρωπαϊκό διάδρομο του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Το ενθαρρυντικό των διαπιστώσεων που προκύπτει από τις μελέτες είναι πως ο EastMed είναι η πιο ανταγωνιστική επιλογή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Αν. Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως σημείωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου ο Γ. Σταθάκης.
Με βάση τις μελέτες η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του αγωγού θα είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δισ. κ.μ. Δεδομένων όλων αυτών, βρίσκονται σε εξέλιξη βαθυμετρικές μελέτες που θα δείξουν τη βέλτιστη και ασφαλή διαδρομή του αγωγού.
Τα κοιτάσματα, που έχουν εντοπισθεί αλλά και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για τις ενεργειακές δυνατότητες της περιοχής, καθιστούν την ανατολική Μεσόγειο ως την πρώτη επιλογή για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί σε ορίζοντα έως το 2040.
Εξάλλου οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες για τις τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών για τα ενεργειακά ζητήματα με Ισραήλ και Ιορδανία.
Στις 8 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και στις 16 Ιανουαρίου επίσης στη Λευκωσία η συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, στην οποία θα παραστεί και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ