17/09/2021

Έχετε αδέλφια; Μήπως γι' αυτό δεν μπορείτε να χάσετε κιλά;

aderfakia
Όσο και να ακούγεται απίστευτο, μια νέα επιστημονική έρευνα, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη περίεργο παράγοντα στη λίστα με τα πράγματα που επηρεάζουν το σωματικό βάρος ενός ανθρώπου και τη προδιάθεσή του για παχυσαρκία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health και υποστηρίζει ότι η σειρά γέννησής μας μέσα στην οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο στον αριθμό των κιλών που ζυγίζουμε.
Οι ερευνητές παρατήρησαν το ιατρικό ιστορικό των τελευταίων 20 χρόνων, σε περισσότερα από 13.000 ζευγάρια αδελφών στην Ελβετία προκειμένου να ανακαλύψουν τις βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα πρώτα και στα δεύτερα αδέρφια. Τελικά ποια αδέλφια είναι πιο επωφελημένα από γονιδιακής βιολογικής άποψης;
Τα ευρήματα έδειξαν πως οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί πρώτες στην οικογένεια (δηλαδή είναι οι μεγαλύτερες αδελφές) είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες και ταυτόχρονα, ήταν 40% πιο επιρρεπείς προς την παχυσαρκία σε σχέση με τις μικρότερες τους αδελφές.
Επιπλέον, από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε και κάτι ακόμα: Οι πρωτότοκες είχαν γεννηθεί περισσότερα κιλά, ήταν πιο ψηλές στην εφηβεία και είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους σε σχέση με τη μικρότερη αδερφή τους.
Όπως αναφέρει το bovary.gr, έρευνα που έχει διαξαχθεί στο παρελθόν για πρωτότοκους και δευτερότοκους άντρες της ίδιας οικογένειας, έχει καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα, αλλά επειδή η εν λόγω έρευνα βασίστηκε ξεκάθαρα στην παρατήρηση, οι ερευνητές δεν μπορούν να διευκρινίσουν το λόγο που υφίστανται τέτοιες διαφορές στο βαρος. Κάποιοι ειδικοί επί τους θέματος εξέφρασαν την άποψή τους.
Ένας από αυτούς, ο Wayne Cutfield, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ έχει την εξής εξήγηση. Όπως υποστηρίζει, κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης μιας γυναίκας η παροχή αίματος στον πλακούντα είναι μικρότερη. Η μειωμένη κυκλοφορία και κατ’ επέκταση η έλλειψη θρεπτικών ουσιών αυξάνει τις πιθανότητες αποθήκευσης λίπους και, αργότερα στη ζωή, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την φυσιολογική ρύθμιση της ινσουλίνης στο αίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ