Μαρία Σπυράκη: Από τα «παράθυρα» του Μega σε αυτά της Συγγρού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spiraki
Η πορεία μιας γυναίκας με πείσμα και φιλοδοξία που από τη δημοσιογραφία του Mega πέρασε και επισήμως στην θέση της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ.

Οταν την περασμένη άνοιξη παραιτήθηκε από τη δημοσιογραφία για να ενταχθεί στην πολιτική και την Ευρωβουλή με τη Ν.Δ., όσοι τη γνωρίζουν, έλεγαν πως αυτό ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Αν κάτι μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς από την πρώτη ματιά στην πορεία της Μαρίας Σπυράκη από το φοιτητικό κίνημα και την ΠΑΣΠ στη θέση της πολιτικής ρεπόρτερ του Mega που κρύβει πληροφορίες για το καλό της πατρίδας -και της κυβέρνησης- κι από εκεί στην Ευρωβουλή με τη Νέα Δημοκρατία, είναι ότι πρόκειται για μια γυναίκα με μεγάλο πείσμα και φιλοδοξία.
Η πολιτικός που έγινε δημοσιογράφος και… τανάπαλιν
Γεννημένη στον Πυργετό της Λάρισας, κουβαλά την καταγωγή της στην χαρακτηριστική προφορά που διακρίνει το λόγο της. Σπούδασε χημεία στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, όπου και ξεκίνησε η ενασχόλησή της με την πολιτική στο φοιτητικό κίνημα ως μέλος τότε της ΠΑΣΠ και ένθερμη οπαδός του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου.
Στη δημοσιογραφία εντάχθηκε σχετικά αργά, γύρω στα 26 χρόνια της (1991), αφού πρώτα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο London School of Journalism. Η καριέρα της συνδέθηκε με την τηλεόραση αρχικά στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία στην Αθήνα.
Η παρουσία της στα τηλεοπτικά «παράθυρα» άρχισε να γίνεται γνωστή κυρίως από την παρουσία της στο δελτίο του Star όπου έκανε πολιτικό ρεπορτάζ, διακρινόμενη κυρίως για τη μαχητικότητα και το πείσμα της. Επόμενο μεγάλο βήμα ήταν η μετακίνηση στο Mega (και στην «Ημερησία»), όπου ανέλαβε το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας. Το διατήρησε μέχρι την παραίτησή της την προηγούμενη άνοιξη, προκειμένου να κατέβει υποψήφια με το ευρωψηφοδελτίο της Ν.Δ. και να αναδειχτεί μάλιστα πρώτη σε σταυρούς. Επιτυχία την οποία γιόρτασε σε μπαράκι με λίγους καλούς φίλους, μεταξύ των οποίων και η Ζέττα Μακρή.
Πολλοί τότε έλεγαν ότι η πολιτική ήταν ανέκαθεν ο μεγάλος στόχος της φιλόδοξης κυρίας που στα φοιτητικά της χρόνια έδινε μάχες υπέρ της ΠΑΣΠ ή φωτογραφιζόταν αγκαλιά με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Η ιδιότητα του δημοσιογράφου απουσιάζει πια ακόμα και από το προσωπικό προφίλ της στο Facebook, όπου εμφανίζεται απλώς ως «Μαρία Σπυράκη – Πολιτικός».
Το βέβαιο είναι πως κυνηγά με πείσμα τους στόχους της. Οπως κυνηγούσε την είδηση έξω από τη Ρηγίλλης ή στις νεραντζιές του Μαξίμου. Οπως κυνήγησε τη μητρότητα, κάνοντας πέντε προσπάθειες εξωσωματικής μέχρι να καταφέρει να μείνει έγκυος και να φέρει στον κόσμο -σε ηλικία άνω των 40- τα δίδυμα παιδιά που απέκτησε με τον σύζυγό της και καθηγητή του ΑΠΘ, Στράτο Στυλιανίδη.
Η είδηση που πήρε στο μαξιλάρι της
spiraki samaras
Κατά την παρουσία της στο δελτίο του Μega, είχε -μεταξύ άλλων- ασκήσει σκληρή κριτική στον Κώστα Καραμανλή (την περίοδο 2008-2009), είχε αξιώσει να παραμείνει στο κυβερνητικό ρεπορτάζ παρά την ήττα της Ν.Δ. το 2009, είχε βρεθεί σε μια πολυσυζητημένη κόντρα με τη Μαρία Σαράφογλου όταν η τελευταία διέψευσε πληροφορία που η Σπυράκη είχε μεταδώσει. Και τότε ποιος είδε τη Μαρία και δεν τη φοβήθηκε -τη Σπυράκη εννοείται…
Η δημοσιογραφική της δεινότητα και ακεραιότητα αμφισβητήθηκε δεχόμενη ένα σοβαρό χτύπημα όχι από κάποιον τρίτο, αλλά από την ίδια όταν τον περασμένο Απρίλιο παραδέχτηκε ότι απέκρυψε είδηση σχετικά με το ελληνικό χρέος («γνώριζα ότι τροφοδοτούνταν οι τράπεζες από τον Μάιο έως τον Ιούνιο με μετρητά διότι υπήρχε μεγάλη απόσυρση χρημάτων») για λόγους -λέει- εθνικής συνείδησης. «Η συνείδησή μου, ως πολίτη, ως Ελληνίδας, δεν μου επέτρεψε να δω το δημοσιογραφικό μου συμφέρον. Εκτίμησα ότι δεν έπρεπε να το πω. Το πήρα στο μαξιλάρι μου» δήλωσε τότε προκαλώντας κυκεώνα σχολίων περί του πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι απέναντι στο κοινό ως πολιτικός, δεδομένου ότι δεν υπήρξε ειλικρινής απέναντί του ως δημοσιογράφος.
Συνεργάτης από σόι με παρελθόν
Στους μήνες που είναι στην Ευρωβουλή έδωσε λαβές για αμφισβήτηση σε εχθρούς και φίλους όταν επέλεξε ως συνεργάτη του πολιτικού γραφείου της τον Γεράσιμο Ζαγορίτη, γνωστό στο ευρύ κοινό όχι μόνο ως γόνο πολιτικού αλλά και λόγω ενός απίστευτου σκανδάλου στο οποίο είχε πρωταγωνιστήσει το 2010, όταν την περίοδο που υπηρετούσε τη θητεία του ως ναύτης, πήρε μαζί του ύστερα από γλέντι στα μπουζούκια την Τζούλια Αλεξανδράτου στο Πολεμικό Μουσείο για να κάνει πλάκα στους φαντάρους (οι φωτογραφίες που είχαν τότε δημοσιευτεί είχαν προκαλέσει σάλο).
Η ίδια απάντησε σε όλα αυτά, ως γνήσιος πολιτικός και… Βολταίρος. Μιλώντας για την εμπειρία και την αξιοσύνη του και τονίζοντας ότι «όσα χρόνια θα βρίσκομαι στο δημόσιο βίο θα αγωνίζομαι για το δικαίωμα όλων να κάνουν ελεύθερα επιλογές στην προσωπική τους ζωή».
Μόνο που το θέμα δεν ήταν η προσωπική ζωή του συνεργάτη της, αλλά η κατάχρηση εξουσίας του μπαμπά που είχε κάνει ως ναύτης, η οποία όχι απλώς δεν τιμωρήθηκε αλλά ανταμείφθηκε με τη μετακίνησή του στα ευρωπαϊκά σαλόνια -την ώρα που πολυάριθμοι νέοι με μεταπτυχιακά, προσόντα και αξιοσύνη βρίσκονται στις λίστες του ταμείου ανεργίας…
Η εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως τον πρωθυπουργό που βγάζει την Ελλάδα από το Μνημόνιο, την οδηγεί σήμερα στη θέση της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. λίγο πριν τις κρίσιμες, πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η μέχρι τώρα διαδρομή της καταδεικνύει πως θα υπηρετήσει κι αυτό το ρόλο με πείσμα και μαχητικότητα. Ακόμα κι αν χρειαστεί να πάρει ειδήσεις στο μαξιλάρι της. Πλέον ως πολιτικός, άλλωστε, έχει το ελεύθερο…
thetoc.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ