ΒΙΝΤΕΟ-Αλέξης Τσίπρας "Μείωση φορολογίας με την έξοδο από την κρίση"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

https://youtu.be/e_8w_pt9bBM
Μήνυμα αισιοδοξίας, για την “επόμενη μέρα”, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς, όπως είπε, οι αγορές ανάβουν το “πράσινο φως” για την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, η ανάπτυξη επιστρέφει, μαζί και οι επενδύσεις και η έξοδος από την κρίση δημιουργεί από το 2019 τον δημοσιονομικό χώρο για μείωση των συντελεστών φορολόγησης, ενώ τόνισε πως η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να περάσουν στην κοινωνία τα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση και όσους επιμένουν στην καταστροφολογία ακόμα και στη συκοφάντηση, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν τους θετικούς δείκτες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ότι πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της “υπονόμευσης” της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση. Σημείωσε ότι μαρτυρούν έτσι το στρατηγικό τους αδιέξοδο και την αμηχανία μπροστά στο γεγονός ότι υπάρχει εναλλακτικός τρόπος για την ανάπτυξη χωρίς τη συντριβή της εργασίας και της κοινωνίας. Τόνισε πως την καλύτερη απάντηση τους δίνει η ίδια η πραγματικότητα, παραπέμποντας και στις πρόσφατες δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντηση τους στην Πορτογαλία.
Απευθυνόμενος, επίσης
, στους εκπροσώπους των παραγωγικών δυνάμεων τους κάλεσε να δουν τη “μεγάλη εικόνα”, να στρέψουν το βλέμμα τους από το χθες και το σήμερα στο αύριο και να συμπράξουν στη μεγάλη αλλαγή που συντελείται στη χώρα για το κοινό μέλλον, λέγοντας πως οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου θα είναι οι πρώτοι που θα καρπωθούν τα οφέλη της ανάπτυξης
w05-22260318812804
Η ώρα της ελληνικής οικονομίας, επιτέλους, έφτασε

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξω, χωρίς ίχνος υπερβολής, το αισθάνεστε όλοι, ότι η ώρα της ελληνικής οικονομίας επιτέλους έφτασε και με αυτήν συγχρονίζονται θετικές εξελίξεις που εμπνέουν αισιοδοξία και σηματοδοτούν τη θετική αλλαγή για την οποία εργαζόμαστε εδώ και τρία χρόνια”. Είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

  • Η στρατηγική μας απέδωσε, οι κόποι του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και μάλιστα με τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά που εγγυώνται ότι η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα χωρίς πισωγυρίσματα.
  • Η οικονομία μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναπτύχθηκε πρώτη φόρα για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2006.
  • Οι ενδείξεις μας λένε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό των προβλέψεων, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα παράδοση αξιοπιστίας στις εκτιμήσεις, που δεν έχει καμιά σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα των πρώτων ετών της κρίσης που όλο έβλεπαν οριακή ανάπτυξη και συνεχώς προέκυπτε ύφεση και μάλιστα βαθιά.
  • Η ανεργία από το υψηλότερο ποσοστό της στα τέλη του 14, έχει μειωθεί σήμερα κατά περίπου 7 μονάδες, με τη δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας, και είναι κοντά στο πρώτο ορόσημο του 20%.
  • Στο δημοσιονομικό σκέλος επιτύχαμε μια ιστορική σε αξιοπιστία προσαρμογή, στα ευρωπαϊκά χρονικά.

Έτος καμπή το 2018
“Με αυτή τη θετική δυναμική θα μπούμε στο νέο έτος και συνεπώς το 2018 θα είναι πράγματι ένα έτος – καμπή, για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και μαζί τους μια ολόκληρη ιστορική εποχή και να εισέρχεται στην επόμενη μέρα με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανανεωμένη και με πίστη στις δυνάμεις της”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Χωρίς δημοσιονομικά μέτρα η τεχνική συμφωνία
Αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης του τεχνικού σκέλους της τρίτης αξιολόγησης, λέγοντας ότι έγινε “με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την χώρα και την ελληνική κοινωνία” και παρατήρησε:

  • Η συμφωνία παρά τις γνωστές “Κασσάνδρες”, δεν συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα.
  • Αντιθέτως η αξιοπιστία της δημοσιονομικής μας προσπάθειας επέτρεψε όχι μόνο να μην υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά και την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, με την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 30% κατά μέσο όρο.
  • Εξασφαλίσαμε την προτεραιότητα στην αποπληρωμή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση, βάζοντας τάξη σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας που ήθελε τους εργαζόμενους να πληρώνουν το μάρμαρο.
  • Οι αποφάσεις για την Ενέργεια στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των οικιακών και βιομηχανικών τιμολογίων και θα προσελκύσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και μάλιστα μακροπρόθεσμης τοποθέτησης. Πράγμα το οποίο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την παραγωγική ενεργοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και την μείωση της ανεργίας, γιατί αυτός είναι ο στόχος.
  • Στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και στις συστάσεις του ΟΟΣΑ βασίστηκαν οι αλλαγές στις αγορές προϊόντων, η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος.
  • Διασφαλίσαμε μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης δημόσιας Περιουσίας ότι θα αποτραπεί το βεβιασμένο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως ενδεχομένως κάποιοι θα εύχονταν. Η δημόσια περιουσία θα αναβαθμιστεί και θα αξιοποιηθεί με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και υπεραξίας για τις τοπικές κοινωνίες.

Άλλαξε το κλίμα στην επενδυτική κοινότητα
Η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγησης, σε χρόνο ρεκόρ, έχει ήδη δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα στην εικόνα της χώρας στους εταίρους και ειδικότερα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, είπε ο πρωθυπουργός.
Και το γεγονός αυτό που αποτυπώθηκε σήμερα με τον πιο έκδηλο τρόπο στις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεκαετίας από 5,39% που ήταν τη προηγούμενη Παρασκευή έπεσε σήμερα στο 4,81% που αποτελεί τη καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί από τις 8 Οκτωβρίου 2009.
Οι αγορές ανάβουν το “πράσινο φως” για την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια
“Με δυο λόγια οι αγορές επιστρέφουν ήδη την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και μας ανάβουν το πράσινο φως για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια σε λίγους μήνες από σήμερα το καλοκαίρι του 2018”, είπε χαρακτηριστικά.
Όσοι καταστροφολογούν και συκοφαντούν υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας σχολίασε την αναφορά του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την ανάγκη συναινετικού κλίματος και παρατήρησε πως εδώ δεν υπάρχει κλίμα συνεννόησης ούτε στα βασικά, επιρρίπτοντας ευθύνες στην αντιπολίτευση και σημείωσε: “Βέβαια αυτή η κοσμογονική, θα έλεγα, αλλαγή δυστυχώς δεν αναγνωρίζεται από όλους. Κάποιοι στο εσωτερικό δεν θέλουν να την αναγνωρίσουν. Τι και αν οι εταίροι μας το αναγνωρίζουν δημοσίως. Τι κι αν οι αγορές εντός και εκτός Ελλάδας το αποδεικνύουν.
Σας θυμίζω ότι όταν στη δεύτερη αξιολόγηση το ΔΝΤ έθετε παράλογες απαιτήσεις και καθυστερούσε η αξιολόγηση, μας κατηγορούσαν ότι εμείς ευθυνόμαστε για τις καθυστερήσεις και ότι έπρεπε να δεχθούμε όλες τις απαιτήσεις για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα. Τώρα που κλείσαμε εγκαίρως και μένοντας στις βασικές μας επιδιώξεις, μας κατηγορούν για το ακριβώς αντίθετο : ότι τα δώσαμε όλα άρον άρον. Γενικά δε μπορείς να τους πιάσεις γενικά. Δεν έχουν καμία δυσκολία να κατηγορούν την ίδια στιγμή για τα ακριβώς αντίθετα πράγματα. Αμφισβητούν ακόμα και το προφανές, δηλαδή τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την σταθερή πτώση της ανεργίας! Και επιδιώκουν την καλλιέργεια κλίματος αβεβαιότητας, οι ίδιοι που πριν λίγο καιρό ζητούσαν να παραδοθούμε, για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα”.
Απάντηση με τα λόγια του Μοσκοβισί
Ως απάντηση σε όλους αυτούς επικαλέστηκε τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας: “Αντί για τα δικά μας λόγια, εγώ θα υπογραμμίσω τα λόγια που δημόσια είπε για την Ελλάδα μετά τη συνάντηση στην Πορτογαλία ο καθ ύλην αρμόδιος από τη πλευρά της Κομισιόν, που, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι κάποιος ασήμαντος τεχνοκράτης που υπερεκτίμησε το μπόι του και πήρε τα μικρόφωνα των συνεδρίων, αλλά ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών, ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο οποίος έκανε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα είναι -από τον Αύγουστο του 18- ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, ξανά, όπως όλα τα μέλη της Ευρωζώνης που εξήλθαν από με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, όπως συνέβη με τη Πορτογαλία την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αλλά χωρίς επιπλέον άλλα προγράμματα”. Είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Αυτή η ώρα δεν είναι μακριά, κοντοζυγώνει, δεν είναι άπιαστο όνειρο.Γίνεται μέρα με τη μέρα πραγματικότητα και θα γίνει πράξη σε λίγους μήνες, το Καλοκαίρι του 2018″.
Θετικό κλίμα από τις ΗΠΑ για επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, για την οποία είπε ότι έχει γίνει πλέον ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και επικαλέστηκε το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς και τη συζήτηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, που παρακολουθεί όλες αυτές τις αλλαγές.
“Πρόσφατα ήμουν στην Ηνωμένες Πολιτείες και είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τους Έλληνες ομογενείς επενδυτές καθώς και με Αμερικανούς”, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Όλοι διαπιστώνουν τη θετική αλλαγή που έχει συντελεστεί στη χώρα και τις προοπτικές που διανοίγονται. Αποτιμούν θετικά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και σημειώνουν κυρίως την αλλαγή νοοτροπίας απέναντι σε αυτές.
Γιατί η Ελλάδα αποκτά επιτέλους κουλτούρα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Δεν είμαστε πλέον φοβικοί απέναντι στις αλλαγές και οι δεσμοί με τα κατεστημένα συμφέροντα του παρελθόντος που εμπόδιζαν την πρόοδο έχουν διαρραγεί οριστικά.
Η αναγνώριση αυτή μεταφράστηκε σε έμπρακτη στήριξη με συμμετοχές σε ελληνικές επιχειρήσεις, σε αυξήσεις κεφαλαίου σε εισηγμένες εταιρείες και επενδύσεις σε μεγάλα πρότζεκτ”.
Να περάσουν στην κοινωνία τα θετικά της ανάπτυξης
Σημείωσε ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ανοδική τάση της ελληνικής οικονομίας να αποκτήσει διατηρήσιμα και μόνιμα χαρακτηριστικά και να περάσουν τα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης στην κοινωνία, με τη μορφή καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και ισχυρών δομών κοινωνικής προστασίας. Και αυτό, είπε, μπορεί να γίνει μόνο στη βάση ενός νέου και δίκαιου παραγωγικού μοντέλου με την παράλληλη εμβάθυνση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Όχι στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα
Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση εγκαταλείπει το μοντέλο μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και της κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά και αναπροσανατολίζει ελληνική οικονομία στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.
Η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων δεν μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά σε εθνικούς πρωταθλητές, αλλά περνά μέσα από την ενίσχυση της διακλαδικής συνεργασίας και αλληλεξάρτησης, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
“Αυτό σημαίνει τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και την προώθηση συνεργιών. Η χώρα μας σπάει κάθε χρόνο ρεκόρ επισκεπτών στον Τουρισμό αλλά είναι «δωρον άδωρον», αφού μέσω των εισαγωγών για διατροφικά προϊόντα διαρρέουμε οικονομικό δυναμισμό σε τρίτες χώρες, αντί να υποστηρίζουμε τον εγχώριο πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφική μεταποίηση.

  • Στη νέα οικονομία της γνώσης μπορούμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, με επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.
  • Προωθούμε τη σύζευξη της έρευνας με την παραγωγή.
  • Τα πανεπιστήμια μας μπορούν να παράγουν γνώση και αξία και να εδραιώσουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις των αναπτυγμένων οικονομιών στον παγκοσμιοποιημένο ανταγωνισμό.
  • Το ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι το σημαντικότερο asset μας και γι’ αυτό δεν πρέπει να υποχωρήσουμε σ ένα παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην υποβάθμιση της εργασίας και του ρόλου της αναπτυξιακής διαδικασίας.

H χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας απαιτεί νέες και ευέλικτες προσεγγίσεις:

  • Ανασχεδιάσαμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία,
  • Αυξήσαμε το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων,
  • Απορροφούμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ χωρίς καθυστερήσεις,
  • Καταρτίσαμε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό νόμο με βάση τις νέες απαιτήσεις της εποχής
  • Θέσαμε το τραπεζικό μας σύστημα σε νέες και υγιείς βάσεις.
  • Οι καταθέσεις επιστρέφουν και το ζήτημα των κόκκινων δανείων άρχισε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ανακουφίζοντας την πραγματική οικονομία από τη θηλιά της υπερχρέωσης και της ανεπαρκούς ρευστότητας.
  • Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, η αναβάθμιση των λιμένων, οι επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές και οι εμβληματικές επενδύσεις σ’ ένα ευρύ φάσμα τομέων και παραγωγικών τοποθετήσεων όπως στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, τις Μεταφορές και τις Κατασκευές, μεταβάλλουν τις προσδοκίες και στη βάση της οικονομίας.
  • Στα σημαντικά έργα που προωθούμε, περιλαμβάνονται οι αγωγοί TAP, IGB και East Med, η ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου, FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που πρόσφατα συμφωνήσαμε στις ΗΠΑ να προωθήσουμε, o Eurasia Interconnector, που θα ενώνει την Κρήτη με την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή και μακροπρόθεσμα, θα έλεγα, και ο Eurafrica Interconnector. Έργα που θα αλλάξουν το ρόλο και τη σημασία της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες τομές που προώθησε η κυβέρνηση, όπως:

  • Η αδειοδότηση των επιχειρήσεων επιταχύνεται σε πρωτόγνωρο βαθμό με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια δεκαετιών.
  • Η μάχη με την γραφειοκρατία που είναι καθημερινή .
  • Το κράτος εκσυγχρονίζεται, γίνεται πιο γρήγορο κι αποτελεσματικό.
  • Εμπεδώνονται οι κανόνες δικαίου και ίσης μεταχείρισης.
  • Όλοι γνωρίζουν τους όρους του «παιχνιδιού» και δεν υπάρχουν αδιαφανείς και μυστικές συνεννοήσεις.

O κ. Τσίπρας επισήμανε το γεγονός ότι στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων εμπλέκεται και ο ίδιος προσωπικά μιας task force που έρχεται σε άμεση επαφή με επενδυτές και θα επιλύει σε πρώτο χρόνο τυχόν προβλήματα που εμποδίζουν την ευόδωση επενδυτικών εγχειρημάτων.
Ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη
Μίλησε για την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, λέγοντας πως δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενες, συγκρουόμενες έννοιες, αλλά αλληλοτροφοδοτούμενες και στενά εξαρτώμενες.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν προσπαθεί να περιγράψει μια ιδανική κατάσταση, αλλά να δείξει τις ρεαλιστικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες που καλούμαστε να υπερβούμε συλλογικά και αναφέρθηκε στο ζήτημα της υψηλής φορολόγησης, λέγοντας: “Πρόκειται για μια δύσκολη πολιτική απόφαση κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα και τη πίεση των δανειστών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στη κρίση. Πεποίθησή μας όμως ήταν, όταν την πήραμε, και παραμένει ότι αυτές οι συνθήκες δε μπορεί να είναι μόνιμες αλλά έκτακτες. Και η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης.
Από το 2019 η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για μείωση συντελεστών φορολόγησης
Αυτό θα γίνει σύντομα, άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Από το 2019 θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται. Σύμμαχος μας εδώ είναι η αξιόπιστη και διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή που με συστηματικό τρόπο διαμορφώσαμε.
Γιατί ξέρετε ότι αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε εν κενώ αλλά έχει βαθιές ιστορικές αιτίες που εκτείνονται σε όλο το βάθος της μεταπολιτευτικής περιόδου.

  • Η απώλεια εσόδων ΦΠΑ για δεκαετίες ολόκληρες
  • Ο κατακερματισμός του φορολογικού μηχανισμού.
  • Το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.
  • Η ιδιότυπη φορολογική ασυλία και ατέλεια κάποιων προνομιούχων.
  • Η κοινωνικοποίηση των ζημιών επιχειρήσεων με προνομιακή πρόσβαση στη ρευστότητα,

Oλα αυτά στέρησαν δισεκατομμύρια πόρων από τη ελληνική οικονομία και συντέλεσαν στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και ένα διεθνές φαινόμενο και αναφέρομαι στην κοινωνικά αθέμιτη, αν και νομότυπη πρακτική της φοροαποφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων.
Για μας αυτή δεν είναι μια περίπτωση όπου το νόμιμο είναι και ηθικό, ούτε δικαιολογεί αυτή την πρακτική η θεσμοθετημένη ενίοτε υψηλή φορολογία των κρατών. Η φορολογία του πλούτου για την παροχή δημόσιων αγαθών και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους είναι μεταπολεμική κατάκτηση και θεμελιώδης νομιμοποιητικός πυλώνας της δημοκρατίας”.
Η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε μοιρολατρικά τη δύσκολη πραγματικότητα το 2015 , ούτε σήκωσε τα χέρια ψηλά, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Εφαρμόσαμε μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη για δεκαετίες ο τόπος, όπως:

  • Η ανεξαρτητοποίηση της αρχής των δημοσίων εσόδων.
  • Η εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών.
  • Ο νόμος για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.
  • Τα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και στα τσιγάρα.
  • Η εντατικοποίηση των προμηθειών του δημοσίου.
  • Ο έλεγχος και η συγκράτηση των δαπανών των υπουργείων όπου αυτό είναι δυνατό, έτσι αυξήσαμε τις κοινωνικές δαπάνες, επειδή κόψαμε σπατάλες σε κάθε υπουργείο.

Για να έχουμε όμως και μια αίσθηση των δαπανών, την περίοδο 2010 -14 η χώρα απώλεσε το 25% του ΑΕΠ, είχαμε μόνο από φόρους μια επιβάρυνση της οικονομίας 30 δισ., ενώ στη δική μας περίοδο που κάναμε πιο ήπια προσαρμογή η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση από φόρους και μείωση δαπανών δεν ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ. Είναι μη συγκρίσιμα τα μεγέθη. Όλα τα παραπάνω μέτρα σε συνδυασμό με την επιστροφή στην ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα σηκώσουν το φορολογικό βάρος από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ