Ποια θα είναι η τιμή της Βασιλόπιτας φέτος;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

vasilopita
Περισσότερες από από 170.000 βασιλόπιτες αναμένεται να φτιαχτούν στα 500 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης ενόψει του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς, με την τιμή τους να κυμαίνεται και φέτος στα περσινά επίπεδα.

Συγκεκριμένα φέτος η βασιλόπιτα θα στοιχίζει 10,50-12,50 ευρώ/κιλό, παρά τη σημαντική αύξηση στο κόστος του βουτύρου, που σκαρφάλωσε στα 8-9 ευρώ/κιλό, από 5,40 ευρώ/κιλό το 2016, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια.
Πάντως, μέχρι στιγμής η κίνηση στα αρτοποιεία «δεν θυμίζει σε τίποτα Δεκέμβριο», υπογράμμισε η ίδια και πρόσθεσε «ο λόγος που πιέζουμε διαρκώς το μηδαμινό πλέον περιθώριο κέρδους μας εμείς οι αρτοποιοί, οφείλεται στο να κρατήσουμε την πελατεία μας. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και άρα δεν έχει νόημα να αυξάνουμε τιμές και να μας μένουν τα προϊόντα στα ράφια».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η ίδια τόνισε: «Μπορεί οι τιμές όλων των ειδών στους φούρνους να είναι υψηλότερες από 80 λεπτά έως και 2 ευρώ το πολύ, σε σχέση με άλλα σημεία πώλησης, ωστόσο τα προϊόντα που πωλούνται στα μαγαζιά μας είναι πιστοποιημένα για την ποιότητά τους και φρέσκα».
Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια προέτρεψε εκ νέου τους καταναλωτές να μην κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων που βάζουν στο οικογενειακό τραπέζι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «στους φούρνους του νομού ο κουραμπιές έχει γεύση κουραμπιέ και το μελομακάρονο μελομακάρονου, ενώ οι βασιλόπιτες που φτιάχνουμε κρύβουν μέσα τους πέραν του τυχερού φλουριού, αγάπη και μεράκι».
Με τη φράση «δημιουργούμε χρέη και κάποια στιγμή η φούσκα θα σκάσει», η κ. Κουκουμέρια περιέγραψε με μελανά χρώματα αυτό που βιώνουν οι αρτοποιοί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γίνεται της ρύθμισης». «Φυτοζωούμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς, αφού και να θέλουν κάποιοι να κατεβάσουν ρολά δεν μπορούν να το πράξουν λόγω οικονομικής δυσχέρειας».
Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με την ίδια δεν καταγράφεται μεγάλος ο αριθμός των αρτοποιείων, που κατέβασαν ρολά τα τελευταία χρόνια, αλλά όπως υπογράμμισε: «Το 95% των φούρνων στον νομό Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο κόκκινο». Όπως πρόσθεσε, στην περίπτωση αυτών των φούρνων, η επιβίωση κρέμεται από μια κλωστή. Κατά την ίδια, «δυστυχώς σήμερα μόνο τα κομμωτήρια δεν πουλάνε ψωμί» και αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας των αρτοποιείων δεν αποκλείεται να «εκλείψουν στη χώρα μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ