Εντείνεται η σύγκρουση Τράμπ – Ερντογάν. Ποιος θα νικήσει;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για turkey usa

Η σύγκρουση είναι πλέον προσωπική μεταξύ του Τραμπ και του Ερντογάν: Ποιος θα νικήσει…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Σήμερα, στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) θα ξεκινήσει θα ξεκινήσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, η «μητέρα» των (διπλωματικών) μαχών μεταξύ του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και του Ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτήν την ώρα έχει οριστεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία θα ασχοληθεί με την απόφαση του Αμερικανού Πλανητάρχη να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Θα απουσιάζουν και οι δύο…
Ο κ. Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογάν είναι δύο αυταρχικοί άνθρωποι. Χωρίς αμφιβολία. Όμως, για να είμαστε δίκαιοι και δεοντολογικά ορθοί, ο πρώτος δεν φυλακίζει τους αντιπάλους του και σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και αξίες, όπως πηγάζουν από το αμερικανικό Σύνταγμα.
Ο δεύτερος έχει γεμίσει τις φυλακές με πολιτικούς, δημοσιογράφους, στρατιωτικούς, επιστήμονες, αστυνομικούς, καθηγητές, ανθρώπους κάθε τάξης. Δεν ανέχεται μύγα στο σπαθί του. Είναι απαίσια δικτατορικός, εθνικιστής, φανατικός ισλαμιστής, άρα και επικίνδυνος.
Είναι και οι δύο εκρηκτικοί τύποι, όταν νευριάζουν, σε βαθμό που δεν ελέγχονται. Και η υπόθεση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ, τους έχει εξαγριώσει.
Ο κ. Τραμπ κυριαρχείται από θυμό επειδή η απόφασή του βρήκε καθολική αντίδραση και αντίσταση.
Από την άλλη, ο θυμός του κ. Ερντογάν είναι προσποιητός, και χρησιμοποιεί το θέμα για να αναδειχθεί στον ηγέτη του ισλαμικού κόσμου. Γι’ αυτό διοργάνωσε και την ισλαμική φιέστα στην Κωνσταντινούπολη.
Σημασία έχει ότι για δικούς του λόγους ο καθένας, είναι εξοργισμένοι και η οργή αυτή, έχει ήδη στρέψει τον ένα εναντίον του άλλου. Οι κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας θεωρούνται στην Ουάσιγκτον αντιαμερικανικές ενέργειες και προκαλούν παρενέργειες αφού η Αμερική στηρίζεται ακόμα στις τουρκικές στρατιωτικές υποδομές όταν επιχειρεί σε περιοχές της Μέσης Ανατολής. Τώρα περισσότερο παρά ποτέ οι Αμερικανοί αναζητούν εναλλακτικές επιλογές, που θα μπορούσαν να τις βρουν στις κουρδικές περιοχές, στο Ισραήλ, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Τα εναλλακτικά σενάρια είναι πολλά αλλά ο χρόνος δεν τους επιτρέπει ριζικές λύσεις, που θα τους απελευθερώσει ώστε να μην εξαρτώνται από την ισλαμική Τουρκία και τον ισλαμο-εθνικιστή ηγέτης της.
Η σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης για να «ακυρώσει», όπως ισχυρίζεται ο κ. Ερντογάν, την απόφαση του κ. Τραμπ, θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στις σχέσεις της Αμερικής με πολλές χώρες. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι θα τιμωρήσει τις χώρες που θα υποστηρίξουν την πρόταση της Τουρκίας και της Τυνησίας. Δήλωσε σχετικά: (Κάποιες χώρες) «λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτούς τους ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.
Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, έστειλε επιστολή στους ομολόγους της με σαφώς απειλητικό περιεχόμενο. Ο Τραμπ, ενώ δεν παίζει το τελευταίο του χαρτί για το θέμα, θα χάσει στη ψηφοφορία. Και αυτό θα τον εξοργίσει περισσότερο. Ναι, είναι δικαίωμα του να ορίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας του, και να υλοποιεί τις όποιες υποσχέσεις σου. Όμως, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία θύελλα την οποία προκαλεί η μεγαλομανία του Ερντογάν, να «καπακώσει» τον κυρίαρχο ρόλο σε ότι αφορά τους όπου γης μουσουλμάνους. Όνειρό του είναι να αναδειχθεί σε ηγέτη τους. Εάν το πετύχει η δύναμή του θα είναι τεράστια.
Θα τα καταφέρει; Εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον.
Ούτε ο Τραμπ θα του το επιτρέψει, ούτε η Σαουδική Αραβία, ούτε ο στρατηγός αλ Σίσι της Αιγύπτου, που πιστεύει πως ο ρόλος αυτός ανήκει στον ίδιο. Η σημερινή μέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τις σχέσεις της Αμερικής και της ισλαμικής Τουρκίας. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αντιδράσει, όπως αναμένεται, οι σχέσεις θα εισέλθουν σε ένα κυκεώνα αβεβαιότητας, και σίγουρα δεν θα αναδειχθεί νικητής ο Ερντογάν. Όμως, τζογάρει αφάνταστα στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα και το δυστύχημα για τον ισλαμιστή πρόεδρο είναι ότι πολλοί και σημαντικοί στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι παίζει αντιαμερικανικό παιγνίδι και ανέλαβε το ρόλο του «λαγού» για τη Ρωσία και το Ιράν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν είναι περίεργο ότι ξεδίπλωσε την αντιαμερικανική ατζέντα του μετά τη συγνώμη στον Βλαντιμίρ Πούτιν; Σίγουρα είναι. Θα επανέλθουμε…
Πηγή:  http://mignatiou.com/2017/12/i-sigkrousi-ine-pleon-prosopiki-metaxi-tou-trab-ke-tou-erntogan-pios-tha-nikisi/
 
infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ