Χριστόψωμο 400 κιλών ετοιμάζουν στην Αρναία Χαλκιδικής!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

christopsomo
Για μία ακόμη χρονιά στη γραφική Αρναία στην Χαλκιδική, αναβιώνουν το χριστουγεννιάτικο έθιμο της παρασκευής ενός τεράστιου χριστόψωμου, για το «μέλωμα του Χριστού».

Και όταν λέμε τεράστιο δεν υπερβάλουμε, αφού το χριστόψωμο θα ζυγίζει 400 κιλά, ενώ για να ψηθεί, θα το τοποθετήσουν την παραμονή των Χριστουγέννων σε ειδική λαμαρίνα διαστάσεων 2×2 μέτρα! Ακόμη και το ψήσιμο του γίνεται σε ειδικό φούρνο, αναλόγων διαστάσεων.
Το χριστόψωμο των 400 κιλών παρασκευάζεται από τους επαγγελματίες της περιοχής, με κύρια υλικά τα καρύδια και το μέλι, τα οποία συμβολίζουν τροφές με ιδιαίτερη ενέργεια που προσφέρουν οι πιστοί στο Χριστό για να κάνει τα πρώτα βήματα του στη γη. Όταν είναι έτοιμο δε, θα μοιραστεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες, που θα βρεθούν την παραμονή των Χριστουγέννων, από τις 19:30 και μετά στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, όπου στήνεται μία μικρή γιορτή με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής και της χορωδίας της Αρναίας.
«Θα τηρηθεί και φέτος το έθιμο, που έχει κάνει διάσημη την Αρναία. Θα παρασκευάσουμε το μεγαλύτερο Χριστόψωμο, βάρους 400 κιλών. Μετά το ψήσιμο του, το μεταφέρουμε στην πλατεία και εκεί συγκεντρώνεται πλήθος πιστών προκειμένου να υποδεχτούμε τη Γέννηση του Χριστού», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής και μέλος της Πολιτιστικής και Επιμορφωτικής Εταιρείας Αρναίας, κύριος Στέλιος Βαλιάνος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ