21/04/2021

Πουτζντεμόν: Θέλω να επιστρέψω στην Καταλονία

 
IMG_4673Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να του επιτρέψει να επιστρέψει στην Ισπανία εγκαίρως προκειμένου να παραστεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου, που αναμένεται να διεξαχθεί έως την 23η Ιανουαρίου και επομένως να μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της περιφέρειας.
“Θέλω να επιστρέψω στην Καταλονία όσο το δυνατόν συντομότερα. Θα ήθελα να επιστρέψω τώρα. Η επιστροφή μου θα ήταν ένα καλό νέο για την Ισπανία” σημείωσε ο Πουτζντεμόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ερωτηθείς εάν θα καταφέρει να επιστρέψει εγκαίρως για την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου της περιφέρειας απάντησε: “Θα ήταν το φυσιολογικό. Εάν δεν μου επιτρέψουν να ορκιστώ πρόεδρος, θα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ανωμαλία για το δημοκρατικό σύστημα της Ισπανίας. Είμαι ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης και θα παραμείνω πρόεδρος εάν το ισπανικό κράτος σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών”.
Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους του, ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά προκειμένου να παραμείνει στο Βέλγιο ή να επιστρέψει στην Ισπανία, όπου κινδυνεύει να συλληφθεί, μετά την εκλογική νίκη των αυτονομιστικών κομμάτων που θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Στο ερώτημα που του τέθηκε εάν “ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει” ο ένας από τους δικηγόρους του στην Καταλονία απάντησε:
“Καταρχήν, ναι, όμως η συμβουλή μου είναι να εκτιμήσει την κατάσταση περαιτέρω διότι τη στιγμή που θα επέστρεφε εδώ, θα συλλαμβανόταν. Πρέπει να ζυγίσει εάν αξίζει τον κόπο, εάν θα μπορεί να κάνει περισσότερα εντός της χώρας ή από το εξωτερικό, είναι προφανές ότι εάν έρθει και φυλακιστεί, αυτό θα προκαλέσει (…) μια πολύ μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση” τόνισε ο Ζαούμ Αλόνσο Κεβίγιας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Catalunya.
“Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που θα πρέπει να λάβει εντός των επόμενων ημερών” σημείωσε.
“Εξετάζουμε όλα τα σενάρια” επιβεβαίωσε από την πλευρά της η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος του Πουτζντεμόν Έλσα Αρτάντι, η οποία ερωτήθηκε σχετικά σήμερα στις Βρυξέλλες από το καταλανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Rac1.
 
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ