Αποκλείει τον όρο «Μακεδονία» ο Π. Καμμένος και προτείνει το «Δημοκρατία του Βαρδάρη»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 172
Όλο και πιο δυσεπίλυτο καθίσταται το σταυρόλεξο της ονοματοδοσίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) παρά την πρόθεση όλων των πλευρών να βρεθεί μία λύση εντός του 2018 και σίγουρα μέχρι την κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο στις Βρυξέλλες.
Κι αυτό διότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία επιθυμούν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία σύμφωνα με την απόφαση του Βουκουρεστίου δε μπορεί να γίνει χωρίς συμφωνία για όνομα erga omnes.
Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη – απολογισμό της τριετίας του στο υπουργείο, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας λύσης που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία ακόμη και αν αυτό συνοδεύεται, για παράδειγμα, από γεωγραφικό προσδιορισμό.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος δε θα συναινέσει στη χρήση του όρου Μακεδονία, ούτε στα λατινικά, λέγοντας ότι θα μπορούσε κάνει αποδεκτό το «Βαρντάρσκα», δηλαδή το «Δημοκρατία του Βαρδάρη».
Παράλληλα επεσήμανε με νόημα ότι μία συμφωνία μπορεί να έρθει με δύο τρόπους, είτε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όπου θα μπορούσε να υπάρξει θεσμική συμφωνία όπως το 2008, είτε σε ψηφοφορία στη Βουλή.
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στο Βήμα της περασμένης Κυριακής, απέκλειε κάθε ενδεχόμενο συμφωνίας με την Κυβέρνηση αν πρώτα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε μια κοινή θέση.
Σε κάθε περίπτωση το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δεν μπορεί να λάβει μία τελική θεσμική αν μετέπειτα αυτή δεν επικυρωθεί από τη Βουλή με ψηφοφορία.
Για το θέμα ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν ενιαία γραμμή, χαρακτήρισε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, «τον καλύτερο υπουργό Εξωτερικών που έχει περάσει από τη χώρα» και επιτέθηκε στη Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να εγκλωβίσει τη χώρα σε μία προσωπική της θέση, επειδή πιστεύει ότι το Σκοπιανό θα ξεχαστεί.
Σε ερώτημα των δημοσιογράφων γιατί επέλεξε τώρα να δώσει μία συνέντευξη τύπου απολογιστική των πεπραγμένων στο Άμυνας απάντησε ότι «Ο ανασχηματισμός είναι θέμα του πρωθυπουργού και δεν έχει γίνει συζήτηση με τον Τσίπρα για τη δική μου θέση. Όμως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει για το καλό της πατρίδας».
Δ. Χατζηνικόλας
Documento.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ